Dagboek WK Kadetten – dag 5

Van 15-28 september worden in de Georgische badplaats Batumi de wereld­kampioenschappen kadetten gespeeld in de leeftijdscategorieën t/m 8, t/m 10 en t/m 12 jaar. Voor Nederland komen respectievelijk Raghav Pathak (U8), Noah Ritzerveld (U10) en Tommy Grooten (U12) uit. Hun coach, IM Merijn van Delft, probeert deze drie tot de tanden bewapend aan de strijd te krijgen voor dit elf ronden durend toernooi. Namens Schaaksite zal schrijver dezes proberen een soort dagboekje bij te houden van dit toernooi.

Resultaten Nederlandse deelnemers | Toernooiwebsite

Zondag 18 september
Gisteren zijn de ouders van Raghav gearriveerd en hebben zij hun zoon onder hun hoede genomen. Die was heel blij dat ze er waren. Meer rust dus voor onze coach die afgelopen avond besloot om maar eens een keer geen wekker te zetten. We hebben hem daarom ook niet bij het ontbijt aangetroffen deze ochtend…

Noah (links) tegen de Amerikaan Liu (foto Jelle Ritzerveld)

Vandaag mogen onze boys flink aan de bak, waarvan Tommy op een livebord zit tegen een Tsjech met een bijna onuitsprekelijke naam: Bayarjavkhlan Delgerdalai. Dat wordt nog flink oefenen om dat correct op het notatiebiljet te krijgen… De rating mag er wezen: 2190 en hij heeft al boven 2200 gestaan.
Noah valt net buiten de liveborden, hij zit op tafel 16, terwijl er maar 15 liveborden zijn. Zijn tegenstander, Patrick Liu (een Chinese Amerikaan zo te zien), heeft ook een stevige rating (1961). Die zal wel balen dat Noah alleen “0” achter zijn Fiderating heeft staan.
Raghav is met 1400 de favoriet ten opzichte van zijn tegenstander Jani Aakash (1249), maar zoals we weten is “papier altijd heel geduldig”. Ook hier kunnen we op voorhand niets zeggen. Buiten stijgt de temperatuur vandaag naar 36, 37 graden. Binnen blaast de airco iedereen onder de tafel en is een trui of vest geen overbodige luxe!

Helaas is uw reporter deze ochtend door zijn rug gegaan door een verkeerde beweging en gaat het allemaal wat stroever vandaag.

Dat we het zwaar zouden krijgen vandaag was op voorhand dus duidelijk. Het werd uiteindelijk een magere oogst met ‘slechts’ één halfje. Dat kwam op naam van Tommy die op bord 2 zijn hoger gerate tegenstander flink heeft laten zweten. Hij kwam strategisch gewonnen uit de opening, maar het verzilveren hiervan bleek toch nog lastig. Toen hij niet zag hoe hij verder kwam, bood hij remise aan en dat werd met beide handen aangenomen. In de analyse hebben we ongeveer kunnen vinden hoe hij zijn voordeel in winst had kunnen omzetten; de slotstelling is nog maar een klein plusje.

Noah speelde een uitstekende partij, maar zijn tegenstander ook. Het werd hard tegen hard op beide vleugels. Op de damevleugel kwam onze speler er flink doorheen, maar aan de andere kant van het bord viel ook vuurwerk waar te nemen. Na een foutje in tijdnood maakte de zwartspeler het verder onberispelijk af.

Raghav kreeg een theoretische variant op het bord, waarin de tegenstander het een beetje slordig speelde. Helaas wist ons talent niet te profiteren van een paar onnauwkeurigheden en beging hij zelf een paar foutjes, wellicht omdat hij wat te haastig speelde.

Van alle partijen hieronder de fragmenten met wat losse aantekeningen van schrijver dezes met hulp van de analyses van de coach!

Van alle partijen hieronder de fragmenten met wat losse aantekeningen van schrijver dezes.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.