De Utrechtse schaakjaren van ‘valsspeler’ Hans Niemann: ‘Hoogbegaafde kinderen kunnen onrechtvaardigheid slecht verdragen’

Schaken staat niet meer zo vaak in de krant, voornamelijk nog als het om Wijk aan Zee of het WK gaat. Of als er een relletje is natuurlijk! Zo ook dit weekend in de Volkskrant, een groot artikel over Hans Niemann. De journalist sprak met zijn oude leermeesters PieterJan Mellegers en Albertus ten Hertog.

Na een ongeslagen reeks van 53 partijen kreeg vijfvoudig wereldkampioen Magnus Carlsen klop van de onbekende Amerikaanse tiener Hans Niemann (19). Met zwart nog wel. Niemann leerde in Utrecht schaken. Het is een aantekening met voorspellende waarde op het Nederlandse schoolrapport uit 2012 van Hans Niemann, de jonge Amerikaanse grootmeester die zich sinds zijn zege op wereldkampioen Magnus Carlsen het middelpunt weet van een rel in de schaakwereld die maar niet wil luwen.

Dit schreef zijn docent: ‘Sinds januari ben je heel fanatiek bezig geweest. Houd wel in de gaten dat het erom gaat dat je beter schaakt en dieper denkt. Dan kun je héél ver komen.’ Niemann was toen 9 jaar en een leerling op basisschool De Spits in Utrecht. Hij kreeg daar schaakles van PieterJan Mellegers; denksport was een verplicht vak in de speciale klassen voor hoogbegaafden.

Lees verder (login nodig) op volkskrant.nl.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.