Dagboek WK Kadetten – dag 6

Van 15-28 september worden in de Georgische badplaats Batumi de wereld­kampioenschappen kadetten gespeeld in de leeftijdscategorieën t/m 8, t/m 10 en t/m 12 jaar. Voor Nederland komen respectievelijk Raghav Pathak (U8), Noah Ritzerveld (U10) en Tommy Grooten (U12) uit. Hun coach, IM Merijn van Delft, probeert deze drie tot de tanden bewapend aan de strijd te krijgen voor dit elf ronden durend toernooi. Namens Schaaksite zal schrijver dezes proberen een soort dagboekje bij te houden van dit toernooi.

Resultaten Nederlandse deelnemers | Toernooiwebsite

Maandag 19 september
Vandaag kwam de weersvoorspelling uit: regen en nog eens regen, nog wel bij hoge temperaturen (31 graden). Dat weerhield mij er niet van om vanwege mijn rug op zoek te gaan naar een drogist of apotheek. Ik was deze ochtend gebroken uit bed gekomen vanwege de verkrampte spieren in mijn rug en als dit zo zou doorgaan, zou ik in een invalidekarretje het toernooi moeten verlaten… Via Google maps zag ik er een op 1.7 kilometer afstand en toog op pad. Wandelen was sowieso goed voor deze kapotte rug dus ging ik op weg. Plotseling zag ik ineens een apotheek, nog veel eerder dan mijn “maps” dat aangaven en inderdaad: ze hadden ibuprofen. Dus hopelijk kom ik zo uit de misère.

Lennart Ootes, net binnengekomen, analyseert nog even met Noah Ritzerveld (foto Merijn van Delft)

Tommy zat opnieuw aan een liveboard en onze 8-jarige vriend (Raghav) voerde met een grote glimlach ineens zetten uit op dat bord, waaronder …h7-h5 voor zwart. Dat mag helemaal niet, want de organisatie heeft alles klaarstaan voor de transmissie. Gelukkig zagen we geen boze official toesnellen om dit te veroordelen. Tommy zette de stukken snel weer in de beginstelling zodat de partij even later kon beginnen.

 

Geen zon vandaag en letterlijk een donkere dag voor de Nederlandse delegatie. Alle drie gingen ze ten onder, overigens niet zonder strijd. Coach Merijn van Delft zal de scherven moeten oprapen om ze opnieuw goed gemutst achter het schaakbord te krijgen morgen. Vóór de partij had de organisatie had nog wel een klein presentje klaar voor alle deelnemers: een paraplu!

Nou ja, laten we deze dag maar snel vergeten (er wél iets van leren) en morgen kijken of we het beter kunnen.
Van alle partijen hieronder de fragmenten met wat losse aantekeningen van schrijver dezes opnieuw met hulp van de analyses van onze immer ijverige coach!

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Reacties

  1. Avatar
    M H 19 september 2022

    “En zwart speelde het verder goed uit. 1-0”. Ik denk dat daar een uitslag niet klopt

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.