Dagboek WK Kadetten – dag 7

Van 15-28 september worden in de Georgische badplaats Batumi de wereld­kampioenschappen kadetten gespeeld in de leeftijdscategorieën t/m 8, t/m 10 en t/m 12 jaar. Voor Nederland komen respectievelijk Raghav Pathak (U8), Noah Ritzerveld (U10) en Tommy Grooten (U12) uit. Hun coach, IM Merijn van Delft, probeert deze drie tot de tanden bewapend aan de strijd te krijgen voor dit elf ronden durend toernooi. Namens Schaaksite zal schrijver dezes proberen een soort dagboekje bij te houden van dit toernooi.

Resultaten Nederlandse deelnemers | Toernooiwebsite

Dinsdag 20 september

 

Analyse tussen Raghav (links) en Noah (rechts), foto Merijn van Delft

Vandaag smeden de drie jongelingen tijdens de lunch snode plannen. De coach heeft aangegeven dat hij vandaag verbetering wil zien. Raghav mag niet zo snel meer spelen en moet de tijd opschrijven die hij gebruikt. Noah net andersom, die mag niet in tijdnood komen. En Tommy moet zorgen dat ie scherp is. De jongelingen stellen voor dat als ze allemaal winnen, Merijn 20 push-ups moeten doen. Als er één van hen verliest, moet die minimaal één push-up doen. Merijn gaat akkoord met deze deal.
Eigenlijk staan er twee al veel te snel voor de deur van Merijn op de tiende verdieping. Raghav heeft gewonnen, Tommy helaas niet. Hij laat zich tweemaal verrassen in een strategisch uitstekende stelling. Merijn ontspringt de dans, maar hij had met alle plezier die push-ups gedaan. Noah heeft weer een lange partij…

En op het YouTube-kanaal van de live-uitzending kunnen we zien dat de klok een keer stil wordt gezet. Er komen maar liefst drie wedstrijdleiders aan het bord. We weten niet wat er gaande is. Later blijkt dat Noah remise heeft aangeboden maar de tegenstander weet niet waar hij het over heeft. De wedstrijdleiders spreken geen van drieën Engels, eigenlijk te gek voor woorden en ook onwenselijk op een WK…

Vandaag is de webmaster van Schaaksite even bij Herman op de kamer geweest om te kijken of hij een merkwaardig technisch probleempje op onze site kan oplossen. Hij heeft voor deze avond in elk geval wat huiswerk gekregen. En zowaar: een uurtje later komt er een appje binnen dat onze techneut het probleempje gefixt heeft!

De puntenoogst was in elk geval beter dan gisteren. Een vlotte overwinning voor Raghav en er had veel meer ingezet bij de andere twee. Tommy had alles goed voor elkaar toen hij tweemaal de controle kwijtraakte. De eerste keer was nog geen probleem, maar de tweede keer werd hem fataal. Noah had de hele partij ook alle touwtjes in handen en op een gegeven moment lukte het hem om een eindspel te bereiken van goed paard tegen een slechte loper. Dat was gewonnen en hij kon het ook risicoloos uitschuiven. Maar hij liet een plotseling tegenkans toe, waardoor hij het zichzelf moeilijk maakte. In de slotstelling kon hij zelfs nog het volle punt binnenhalen, maar na zo’n lange en vermoeiende partij, valt te begrijpen dat de scherpe zet die hiervoor berekend moest worden, niet meer op het bord kwam. Remise, in elk geval heel leerzaam allemaal!

Van alle partijen hieronder de fragmenten met wat losse aantekeningen van schrijver dezes opnieuw met hulp van de analyses van onze immer ijverige coach!

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Reacties

  1. Avatar
    Frits Fritschy 20 september 2022

    En nou willen we natuurlijk weten hoeveel push-ups Tommy heeft gedaan. Voor elke fout één?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.