Dagboek WK Kadetten – dag 8

Van 15-28 september worden in de Georgische badplaats Batumi de wereld­kampioenschappen kadetten gespeeld in de leeftijdscategorieën t/m 8, t/m 10 en t/m 12 jaar. Voor Nederland komen respectievelijk Raghav Pathak (U8), Noah Ritzerveld (U10) en Tommy Grooten (U12) uit. Hun coach, IM Merijn van Delft, probeert deze drie tot de tanden bewapend aan de strijd te krijgen voor dit elf ronden durend toernooi. Namens Schaaksite zal schrijver dezes proberen een soort dagboekje bij te houden van dit toernooi.

Resultaten Nederlandse deelnemers | Toernooiwebsite

Woensdag 21 september
Van de tegenstanders die vandaag op het programma staan, is helaas vrij weinig bekend. Daarom roept de coach de spelers bij elkaar om wat aan het rekenen te doen in een partij. Hij gebruikt daarbij weer ChessTempo op zijn telefoon en doet zelf actief mee, omdat hij de stellingen ook niet van te voren heeft gezien. Dit keer een eindspel met weinig materiaal op het bord. We zitten een tijdlang gebiologeerd te kijken wat hier überhaupt van te bakken is. Dan is het onze jongste deelnemer, Raghav, die met een interessant idee tevoorschijn komt. In eerste instantie lukt het hem niet om het kloppend te krijgen, mede door de afgemeten verdediging van Noah en Tommy. Maar dan probeert onze 8-jarige hetzelfde idee op een andere manier uit te voeren. En als we dan denken dat het nu wint in alle varianten, kijkt Merijn bij de oplossing. Wat blijkt: zijn we er toch weer ingestonken en hebben we de juiste zetvolgorde door elkaar gemixt… De app rekent onze variant fout en trekt meedogenloos 12 punten van Merijns ChessTempo-rating af. Ben je mooi klaar mee als coach… Uiteraard weten we dan hoe het wel moest, maar dat is nou precies datgene waar je in een partij vaak mee afgerekend wordt. Het leven van een schaker gaat niet over rozen…

Het is al over vijven als blijkt dat de eerste twee klaar zijn met hun partij. Raghav, die in de ochtend nog zo geniaal was, heeft verloren en Noah boekt zijn tweede halfje op rij. Tommy zit dan nog te zwoegen in een Wolgagambiet. Een pion minder is meestal niet het probleem, maar wel als je de compensatie aan het verliezen bent… Een tijdje later verschijnt hij ook in de analyseruimte waar Merijn de partijen met de jongens aan het bespreken is. Tommy heeft toch nog een halfje weten te behalen uit een moeilijke stelling. Dan moeten we na de rustdag – die morgen is – daarna in de tweede helft van het toernooi gaan vlammen!

 

De partijen van vandaag

Onze 8-jarige trok vandaag fel van leer tegen de koningsstelling van zijn tegenstander. Nadat hij een pionnetje had geofferd, begon Raghav flink te offeren. Op een bepaald moment had hij zelfs twee torens en een paard en prise gezet! Het was allemaal correct maar hij vergat zichzelf te belonen. Een lastige winstvariant wist hij helaas niet boven tafel te tillen, waardoor de tegenstander had kunnen ontsnappen. Maar gelukkig was dat ook niet aan de opponent besteed. De nieuwe aanvalsgolf had tot mat moeten leiden, maar opnieuw lukte het Raghav niet om de juiste variant te vinden. Uiteindelijk kon hij met een torenoffer nog eeuwig schaak afdwingen, maar ook dat gebeurde niet. De tegenstander had toen maar één goede zet, maar die vond ie dan juist wel waardoor er een vervelende nul op het scorebord verscheen.

Ongeveer rond dezelfde tijd was ook Noah klaar. Die had met zwart snel alle muziek uit de stelling gehaald en een keurige remise afgedwongen.

Het was nog maar de vraag of Tommy dat ook voor elkaar zou krijgen. Het lange termijn pionoffer kwam helaas niet uit de verf in deze partij en behalve dat hij die in het late middenspel nog steeds achterstond, had hij in een eindspel met zware stukken ook nog een koningsaanval op zijn dak gekregen. Maar Tommy weerde zich als een leeuw en toen de opponent een geniale winstvoortzetting had gemist, kon de zwartspeler vluchten in een toreneindspel met een minuspion dat hij keurig remise hield. Dit halfje is voor de poorten van de hel weggesleept!

Van alle partijen hieronder de fragmenten met wat losse aantekeningen van schrijver dezes opnieuw met hulp van de analyses van onze immer ijverige coach!

Onze webmaster, Lennart Ootes, stuurde nog wat foto’s op die hij gisteren en vandaag heeft gemaakt. Onze globetrotter maakt zich op voor een vlucht richting Qatar, waar later dit jaar het Nederlands elftal zal neerstrijken bij het WK voetbal. Ik heb een kleine selectie uit zijn uitgebreide collectie gehaald.

Toch maar een mondkapje?

 

“Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen?”

 

“Mooi schaakshirt, niet waar?”

 

“Mooie schaakstrik, maar de stelling houdt niet over…”

 

“Ik zie de stelling duidelijk in mijn bril”

 

“Ik heb het koud met die airco hier!”

 

 

(Alle foto’s zijn van Lennart Ootes)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.