Dagboek WK Kadetten – dag 10

Van 15-28 september worden in de Georgische badplaats Batumi de wereld­kampioenschappen kadetten gespeeld in de leeftijdscategorieën t/m 8, t/m 10 en t/m 12 jaar. Voor Nederland komen respectievelijk Raghav Pathak (U8), Noah Ritzerveld (U10) en Tommy Grooten (U12) uit. Hun coach, IM Merijn van Delft, probeert deze drie tot de tanden bewapend aan de strijd te krijgen voor dit elf ronden durend toernooi. Namens Schaaksite zal schrijver dezes proberen een soort dagboekje bij te houden van dit toernooi.

Resultaten Nederlandse deelnemers | Toernooiwebsite

Vrijdag 23 september
Vandaag begon de tweede helft van het toernooi, de zevende ronde. Helaas niet voor Noah. Die heeft helaas een griepvirus opgelopen dat hier in het toernooi rondwaart.

Foto Lennart Ootes

Hij is de nacht van de rustdag flink aan het spoken geweest, vertelde zijn vader, Jelle Ritzerveld. Deze ochtend leek het iets beter te gaan, maar toen hij uit zijn bed kwam en al bij de lift stond om naar de toernooizaal te gaan, kon hij nauwelijks op zijn benen staan. En hoewel hij vreselijk baalde, is er besloten om direct rechtsomkeer te maken. Dat was dus helaas een nul. We hopen dat hij nu flink gaat opknappen en morgen wel aan het bord kan verschijnen. Inmiddels lijkt het virus ook toegeslagen te hebben bij de Franse en Duitse equipe. Waar gaat dat heen als het griepseizoen al zo vroeg zijn intrede doet, nog wel in een land dat subtropisch lijkt te zijn. Maar het was gistermiddag al duidelijk en deze ochtend helemaal, want het weer is helemaal omgeslagen. Vanmorgen sloegen slagregens tegen de ruiten van het hotel en zijn alle parasols bij het hotel omgewaaid. Gelukkig weerhield het de andere twee er niet van om te gaan schaken.

In de partij van Tommy tegen een jongen uit Sri Lanka, ging het niet helemaal van leien dakje. Hij kwam (zonder het te weten) in een soort Botwinnikvariant van het Slavisch terecht nadat zwart de pion op c4 had buitgemaakt en er met …b7-b5 “op was gaan zitten”, zoals het vakjargon luidt. Wit moet dus compensatie zoeken aan de andere kant van het bord en omdat er al Lxf6, gxf6 was gebeurd, tegen de gerokeerde koning, lag het voor de hand om vol voor de aanval te gaan. Dat gebeurde ook, maar als we de engine moeten geloven, was de aanval niet krachtig genoeg. In een partij tussen twee 12-jarigen is dat heel andere koek en binnen de kortste keren wist de witspeler het spel naar zich toe te trekken. Met een paar mooie tussenzetten, slaagde hij er op fraaie wijze zijn opponent te overmeesteren en komt zo dus op +1.

Hoewel wij zeer overtuigd zijn van de kwaliteiten van Raghav, kwam het er helaas niet uit in de partij van vandaag. De opening liep bevredigend, maar toen hij zijn paard middenin wits stelling zette, liep er het een en ander vreselijk uit de hand. De tegenstander won een belangrijke pion en het zwarte paard op d2 had er eigenlijk niet uit mogen komen. Dat gebeurde nu wel, maar het resterende toreneindspel viel toch niet meer te houden voor zwart, wat de zwartspeler ook probeerde.

In de tussentijd is Lennart Ootes afgereisd, maar heeft hij nog wel een paar plaatjes achtergelaten van de gezamenlijke analyses op woensdag. Die geven een impressie van onze analysesessies, maar ook van de vriendschappelijke vluggertjes die de boys onderling spelen, te zien.

(Alle foto’s zijn van Lennart Ootes)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.