Dagboek WK Kadetten – dag 11

Van 15-28 september worden in de Georgische badplaats Batumi de wereld­kampioenschappen kadetten gespeeld in de leeftijdscategorieën t/m 8, t/m 10 en t/m 12 jaar. Voor Nederland komen respectievelijk Raghav Pathak (U8), Noah Ritzerveld (U10) en Tommy Grooten (U12) uit. Hun coach, IM Merijn van Delft, probeert deze drie tot de tanden bewapend aan de strijd te krijgen voor dit elf ronden durend toernooi. Namens Schaaksite zal schrijver dezes proberen een soort dagboekje bij te houden van dit toernooi.

Resultaten Nederlandse deelnemers | Toernooiwebsite

 

 

Tommy als PSV-supporter met shirt van Willem II aan (foto Lennart Ootes).

Zaterdag 24 september
Nieuwe ronde, nieuwe kansen! In elk geval is Noah een stuk opgeknapt. Hij was zelfs bij het ontbijt te vinden waar hij een paar kleine hapjes naar binnen wist te werken. In elk geval was hij van plan te gaan spelen. Het dilemma was gisteravond groot: als hij vandaag nog ziek zou zijn, was het wenselijk om hem niet in te delen, maar dat moesten we dan vóór 20.00 uur laten weten…

Foto van Lennart Ootes die dacht dat hij Raghav op de foto had gezet, eigenlijk al vrij snel nadat de partijen begonnen waren… Wie deze jongen is, weten we tot op de dag van vandaag nog steeds niet…

Uiteindelijk besloten we unaniem om het erop te gokken dat hij wél zou kunnen spelen, met het risico dat er weer een tegenstander voor niets aan het bord zou verschijnen. De tegenstander die vandaag tegenover hem kwam te zitten, kwam eigenlijk ook voor niets, want Noah rolde hem keurig op!
Gisteren was er nog wel sprake van lichte paniek. Onze webmaster én fotograaf, Lennart Ootes, meende dat hij Raghav al na een uur in de lobby zag lopen. Merijn, die snel van het ene naar het andere hotel snelde, kon hem echter niet vinden. Wat bleek, Lennart had een andere “Raghav” op de foto gezet en dat naar Merijn geappt. Die keek in de zaal op het verkeerde bord en dacht inderdaad dat hij klaar was. Alleen Tommy – die nog aan het spelen was – had gezien dat Raghav toch nog bezig was met zijn partij…

Helaas ging onze jongeling, Raghav, nogmaals onderuit. Merijn voorspelt hem een mooie carrière maar geeft ook aan dat hij dan een stuk stabieler moet worden. Wat wil je als je 8 jaar bent? Dat kan allemaal ontwikkeld worden en van dit WK kunnen waardevolle lessen geleerd worden!

In zijn partij kwam hij niet zo goed uit de opening maar hij wist een eindspel te bereiken waarin zijn toren heel actief was komen te staan. Dan is het zaak om ervoor te zorgen dat je het de tegenstander niet al te makkelijk maakt. Dat lukte helaas niet helemaal.

 

Onze pechvogel van de vorige ronde, Noah, zat gelukkig vandaag weer achter het bord. En hoe! Want nadat de tegenstander zich één lelijke zet had gepermitteerd, werd hij regelrecht de soep in gespeeld. Behalve dat wit mooi profiteerde van het gat op e6 dat de zwartspeler had laten vallen, slaagde de witspeler erin om een paar lastige matvarianten keurig door te rekenen. De koningsaanval leidde tot forse materiaalwinst en daarmee haalde hij de volle winst binnen.

Degene die – zoals we wel vaker dit toernooi zagen – als laatste bezig was, was Tommy. Die had in het middenspel met zwart het loperpaar veroverd, maar wit had het sterke veld d4 in handen, dus veel viel er (nog) niet te halen. Daarbij beschikte de witspeler over een lastige vrijpion dus moest er omzichtig gemanoeuvreerd worden. Zwart kwam met een zeer ambitieus plan (…g7-g5, …h7-h5, …g5-g4 gevolgd door …h5-h4-h3). Die zwarte pion op h3 moest een macht worden. Maar als wit het wat anders had gespeeld, had het het ook zomaar anders kunnen uitpakken. Uiteindelijk kwam er een eindspel op het bord waarin het zwarte loperpaar nog steeds belangrijk kon zijn, maar zwart greep mis en had toen zomaar de boot in kunnen gaan. Gelukkig deed de witspeler het niet goed en daarna nam Tommy het roer in de partij over en speelde zijn tegenstander regelrecht van het bord.

In deze stelling had zwart berekend dat 44.Pxg4? faalt. Ziet u het ook?

Dit prachtige matbeeld was de pointe van zijn uitstekende spel, zoals u in de viewer kunt naspelen.

 

Al met al toch een positief dagje, ondanks dat de regen met bakken uit de lucht kwam vallen. Door de stormwind zo erg, dat de organisatie besloot om bussen in te zetten om de afstand van minder dan 100 meter tussen de twee hotels te overbruggen. Ook enkele taxichauffeurs zagen hun kans schoon om mensen te strikken zo heelhuids de andere kant te halen – zonder drijfnat in de zaal aan te komen!

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Reacties

  1. Avatar
    Pieter Priems 25 september 2022

    Ik kan me vergissen, maar volgens mij is het een Willem II shirt!

     

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.