Dagboek WK Kadetten – dag 12

Van 15-28 september worden in de Georgische badplaats Batumi de wereld­kampioenschappen kadetten gespeeld in de leeftijdscategorieën t/m 8, t/m 10 en t/m 12 jaar. Voor Nederland komen respectievelijk Raghav Pathak (U8), Noah Ritzerveld (U10) en Tommy Grooten (U12) uit. Hun coach, IM Merijn van Delft, probeert deze drie tot de tanden bewapend aan de strijd te krijgen voor dit elf ronden durend toernooi. Namens Schaaksite zal schrijver dezes proberen een soort dagboekje bij te houden van dit toernooi.

Resultaten Nederlandse deelnemers | Toernooiwebsite

 

Zondag 25 september

Foto Herman Grooten

Vandaag de dag van Nederland-België. Maar helaas kunnen wij die wedstrijd niet zien, omdat het bij ons twee uur later is dan in Nederland. En dat betekent dat het licht hier eerder uitgaat, zodat de boys morgen weer fit aan de start kunnen verschijnen. De regen is gelukkig weg en daarom konden we tegen het eind van de middag een mooie ondergaande zon ontwaren. Het wordt hier redelijk snel donker, dus als een van onze spelers een lange partij heeft, zal hij toch even door het donker de afstand tussen de twee hotels moeten overbruggen. Of een ouder/coach moet daar toevallig wachten (hetgeen meestal het geval is). En dan ben je nog niet meteen op de hotelkamer. We hebben toevallig een kamer op de 13de verdieping. Als je dan je hotelkaartje niet bij je hebt, kun je in de lift niet naar boven. Dat betekent dat je 26 trappen op moet om boven te komen. Tommy is inmiddels al twee keer zijn kamerkaart kwijtgeraakt. Gisteren vermoedelijk uit zijn zak gevallen omdat hij door de regen moest rennen, vandaag had hij er geen verklaring voor, maar uiteindelijk kwam hij toch weer hijgend boven…

Goed nieuws van het front, want er werd vandaag 2½ punt bij elkaar geharkt. Dat had nog heel wat voeten in aarde, maar daarover dadelijk meer. Eerst was het Raghav die een einde maakte aan een reeks nullen. Het werd remise, maar er zat meer in dan een half puntje. Helaas slaagde hij er niet in dat tijdens de partij te ontdekken.

Hier is het gedeelte van zijn partij waar hij had kunnen toeslaan:

Onze coach, Merijn van Delft, mag tweemaal de zaal binnenkomen op gezette tijden. Nadat hij dat rond 17 uur had gedaan kregen we een positief bericht. Noah stond goed tot gewonnen en Tommy had een kwaliteit en een pion meer. Noah had inderdaad in no-time afgerekend met zijn opponent die één goede kans miste om een gelijke stelling te bereiken. Toen hij de fout inging, kreeg hij niet nog een tweede kans want onze 10-jarige maakte het gedecideerd af:

Toen dus even later Noah zijn punt had gepakt en in de lobby van ons hotel ging analyseren, was de verwachting dat het andere punt weldra zou binnenkomen. Dat was even buiten de Koreaan gerekend waar Tommy tegen speelde. Die wist het hem zo moeilijk te maken dat er een volkomen dolle partij was ontstaan die ook naar de andere kant kon omslaan. Wat was er aan de hand? Wit had een dame en twee torens plus een aantal pionnen, zwart had een dame, toren en paard en ook een paar pionnen. Maar de zwartspeler had zich met al zijn stukken op de witte koning gestort, mede door een lelijke onnauwkeurigheid van wit. Het gevolg was dat de witte koning het hele bord over gejaagd werd. Omdat er redelijk wat pionnen stonden en de witte stukken ook behoorlijk actief en gecentraliseerd waren opgesteld, zat er (gelukkig voor onze witspeler) geen mataanval in. Maar kon de koning ontsnappen aan de schaakjes, zonder ergens in de val te lopen? Want het was een waar mijnenveld waarlangs de monarch moest vluchten. De stelling bleek zo ingewikkeld dat we de engine maar aangezet hebben om te kijken waar het gelijk was en waar wit op winst stond. Dat fluctueerde een paar keer (zoals verwacht) maar het slot van het liedje was dat er – nadat de dames geruild werden – opnieuw een krankzinnig gevecht ontstond. Wit met twee torens plus verre b-pion ondersteund door de koning, moest opboksen tegen toren plus paard en twee verbonden vrijpionnen (op de g- en de h-lijn). Zoiets dus:

Ga er maar aan staan: je hebt al een hele partij langs afgronden gemanoeuvreerd, je hebt weinig tijd en nu moet je dit nog zien te winnen. Enfin: het lukte uiteindelijk, maar niet nadat het halve punt nog een keertje over de tafel was gegaan. Dan had de Koreaan de enige kans moeten grijpen, maar die zat inmiddels onder de minuut bedenktijd, dus ook voor hem eigenlijk niet te doen.

Noah heeft sinds de rustdag (we tellen de nul van zijn ziekteverlof niet mee) 2 uit 2 gescoord en Tommy zelfs 3 uit 3. Morgen wachten er een paar zware jongens. Maar zoals in Donald Duck weten we hoe die bestreden moeten worden!

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.