Dagboek WK Kadetten – dag 13

Van 15-28 september worden in de Georgische badplaats Batumi de wereld­kampioenschappen kadetten gespeeld in de leeftijdscategorieën t/m 8, t/m 10 en t/m 12 jaar. Voor Nederland komen respectievelijk Raghav Pathak (U8), Noah Ritzerveld (U10) en Tommy Grooten (U12) uit. Hun coach, IM Merijn van Delft, probeert deze drie tot de tanden bewapend aan de strijd te krijgen voor dit elf ronden durend toernooi. Namens Schaaksite zal schrijver dezes proberen een soort dagboekje bij te houden van dit toernooi.

Resultaten Nederlandse deelnemers | Toernooiwebsite

Maandag 26 september
We zijn er vandaag achter gekomen dat het lunchen niet zonder gevaar is. Je loopt met een bord langs een uitgebreid buffet, voordat je de eetzaal binnenkomt. Dan staat daar links aan de wand een lange tafel met allerlei apparaten waar je je drinken uit kunt halen. Dus je neemt een glas van de tafel, duwt dat tegen zo’n klepje aan en er komt drinken uit. Behalve mineraalwater zijn er ook hele zoete drankjes te verkrijgen, natuurlijk heel populair bij kinderen. Maar wat gebeurt er dan? Juist het drankje klotst over de rand van de bekertjes waardoor de marmeren vloer spekglad kan worden.

We hadden al eerder meegemaakt dat je met de schoenen vastplakt aan de vloer die overigens wel vrijwel continu schoongemaakt wordt door allerlei medewerkers van het hotel. Het personeel heeft het er maar druk mee, want bij veel kinderen die je met een bord de eetzaal in ziet lopen, valt er van alles van het bord. Groenten, frietjes, pasta, rijst, taartjes en ga zo maar door. Vandaag was er dus een nieuwe episode in dit geheel. Ik had een bord met eten, schuifelde langzaam naar links en voor ik het wist ging ik onderuit. Ik klapte achterover, viel op mijn rechterheup maar doordat ik met mijn arm de klap nog opving, zag het erger uit dan het was. Niettemin voelde ik wel dat er iets met mijn heup was. Terwijl twee medewerksters toesnelden om mij overeind te helpen, ging er tegelijkertijd nog een vrouw met eten onderuit. En verderop lag ook al een man op de vloer die kennelijk al eerder was gevallen, maar mij nog niet opgevallen was. Terwijl ik weer rechtop stond, zag ik mijn eten meteen met stoffer en blik opgeruimd worden, ze zijn het gewoon dat het gebeurt, moet ik hieruit concluderen… En dat terwijl ik net was gestopt met pijnstillers (die ik tot gisteren nog gebruikte) nadat ik eerder dit toernooi door mijn rug was gegaan.

Omdat we vandaag eens wat eerder in de toernooizaal waren, leek ons dit een mooi moment om de Nederlandse equipe te vereeuwigen met onze nationale vlag. In de zaal zijn alle nationaliteiten die aan het toernooi meedoen van een vlag voorzien. Alleen de Russen spelen onder het Fide-embleem.

Het is de voorlaatste ronde en dat het weer bikkelen wordt, stond op voorhand vast. Tommy is weer op een livebord terechtgekomen en mag proberen overeind te blijven tegen een Oostenrijker met 2245, bepaald geen zwakke tegenstander. Ook Noah zit hoog en de rating van zijn Koreaanse tegenstander zegt eigenlijk heel weinig over zijn speelkracht. Raghav sleept zich een beetje voort naar het einde, we hopen wel dat hij de twee laatste ronden gebruikt om het toernooi goed af te sluiten.

In elk geval kwamen er twee punten binnen. Zowel Noah als Raghav wonnen beiden hun partij en dat ging ook vrij overtuigend. Ditmaal was het Tommy die de man met de hamer tegenkwam.

Raghav ging als een mes door de boter, hoewel er één moment was dat de tegenstander het beter had kunnen doen en zelfs voordeel had kunnen behalen. Toen die kans niet gegrepen werd, maakte wit het krachtig uit.

Noah kreeg een moeilijk middenspel op het bord waarin de tegenstander probeerde om een aanval op zijn koning in scène te zetten. Dat deed hij ten koste van vrijwel al zijn damevleugelpionnen. Dat was natuurlijk wat veel van het goede en Noah maakte er met zijn dame een soort Pac-Man van door zo’n beetje alles te slaan wat hem voor de voeten kwam. Zo kon hij ook met dameruil gaan werken, waarna de aanval dood zou lopen. Omdat de tegenstander die ruil telkens uit de weg moest gaan, liep zijn aanval uiteindelijk ook dood. Wellicht teleurgesteld, speelde wit de partij nog door totdat er geen houwen meer aan was.

De Oostenrijkse tegenstander van Tommy bleek helaas toch een maatje te groot. De fase net na de opening verliep niet helemaal naar wens waardoor zwart in de problemen kwam. Maar met inventief spel, een interessant kwaliteitsoffer, wist hij de zaak dusdanig te compliceren dat de witspeler flink zijn best moest doen. Tommy kreeg welgeteld één kans om er nog iets van te maken, maar liet die helaas voorbijgaan. Toen bleek dat de Oostenrijker niet meer genegen was om nog verder mee te werken aan een eventueel Nederlands feestje en schoof hij de partij keurig naar winst.

Morgen beginnen we al heel vroeg: 10.00 uur (8.00 uur Nederlandse tijd!), dus het voorbereiden wordt tijdens het ontbijt gedaan aangezien de indeling hier altijd heel lang op zich laat wachten…

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.