Groningen organiseert eind dit jaar NK Schaken

Een geheel Groningse top drie tijdens het NK van 2019: Sergei Tiviakov, Lucas van Foreest en Jorden van Foreest © Kees Eldering

Bericht van RTV Noord

Het Nederlands Kampioenschap Schaken wordt eind dit jaar in de stad Groningen gehouden. Het toernooi is van 22 tot en met 30 december tijdens het jaarlijkse Chess Festival Groningen.

Zestien mannen nemen het tegen elkaar op in een knock-out-toernooi. De vrouwen strijden in een achtkamp om de nationale titel. Het toernooi vindt plaats op de Energy Academy en de ACLO, beide op de Zernike Campus.

 

Deelnemers later bekend
Het is nog onbekend of oud-winnaars Jorden en Lucas van Foreest deelnemen aan het NK in hun eigen stad. De organisatie verwacht dat titelverdedigers Max Warmerdam en Anne Haast sowieso met de kerst naar Groningen komen.

‘We gaan ongetwijfeld een prachtig NK tegemoet met veel topschakers. En daarnaast organiseren we ook gewoon het reguliere Chess Festival, waar iedereen aan kan deelnemen’, aldus toernooidirecteur Govert Pellikaan. ‘En als bonus organiseren we dit jaar ook nog het NK Studenten.’

 

Eerste NK Schaken in Stad
Vorig jaar werd het NK in Hoogeveen en Rotterdam gehouden en de acht jaar daarvoor in Amsterdam. Het is de eerste keer dat het NK in Groningen wordt gehouden.
De stad Groningen kent een rijke traditie als het gaat om andere grote schaaktoernooien. Behalve het jaarlijkse Chess Festival werd het WK van 1997 deels in de stad Groningen gespeeld. Het was de eerste keer dat een knock-outtoernooi werd gebruikt in de strijd om het wereldkampioenschap.
Het Stauton-toernooi van 1946 in het gebouw van de Harmonie geldt als een van de meest iconische toernooien uit de schaakgeschiedenis. Het was het eerste grote internationale toernooi dat na de Tweede Wereldoorlog werd georganiseerd.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.