Online trainingen begonnen

De eerste online trainingen zijn van start gegaan! Ivan Sokolov mocht het spits afbijten met een training over het thema ‘minor sacrifice’. Ivan deed dit vanuit Oostenrijk, waar vandaag de European Club Cup eindigde.

De eerste partij waar we naar hebben gekeken was van Magnus Carlsen, waarin hij een pion offert om het paard van zijn tegenstander uit het spel te halen (zie onderstaande stelling). Zwart probeerde de hele partij om het paard van a6 via b8 naar d7 te krijgen, maar Magnus offerde zelfs een tweede en derde pion om dit te verhinderen. Leuk was dat deze partij erg recent is gespeeld, namelijk afgelopen week op de ECC! Ivan was erbij en zag gelijk een leuk motief om te gebruiken in zijn training.

Magnus Carlsen – Alexander Naumann, European Chess Club Cup 2022

Vervolgens hebben we naar nog een aantal bijzondere partijen gekeken, zoals een pot van Anand tegen Van Wely (zie onderstaande stelling). Anand offert een kwaliteit voor een sterk paard en een vrijpion. Interessant om te zien hoe zelfs de sterkste schakers ogenschijnlijk geruisloos verslagen kunnen worden.

Viswanathan Anand – Loek van Wely, Corus Group A 2006, stelling na 18.Txa4

Een erg leerzame avond die smaakt naar meer! De volgende les van Ivan is op 6 november.

De trainingen van Jop Delemarre, Nico Zwirs en Merijn van Delft beginnen op woensdag. Inschrijven is nog steeds mogelijk via de website kennemercombinatie.nl/trainingen-2.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.