Schaaktoernooi Hoogeveen: Halverwege de tweekampen

Het Schaaktoernooi Hoogeveen is na Tata Steel Chess het sterkst bezette toernooi in Nederland. Het toernooi, dat voor het eerst in 1997 gehouden werd, bestaat uit een open groep (hierover morgen meer), een amateurgroep en een kroongroep. Voordien werd de kroongroep volgens de formule “man/vrouw; jong/oud” gevormd uit de sterkste vrouwelijke speler, de jeugdwereldkampioen, de sterkste speler uit Nederland, en een oud-wereldkampioen, die in een volledige competitie over zes partijen om de titel speelden. Een van mijn eigen eerste herinneringen aan dit toernooi is de partij Polgár – Karpov uit 2003, waarin eerstgenoemde met een dubbel loperoffer de partij besliste.

Sinds 2014 is de formule van de kroongroep gewijzigd. Tegenwoordig worden twee matches over zes partijen gespeeld tussen twee prominente schakers. De samenstelling van de groep is vaak gewijzigd. De enige constante is dat aan elke editie een Nederlandse grootmeester meedoet.
Nadat er twee jaar lang geen kroongroep gespeeld is (o.m. vanwege de coronapandemie), betreden dit jaar weer vier spelers de arena. De Groninger Lucas van Foreest neemt het op tegen de Engelsman Luke McShane; de Limburgse regerend landskampioen Max Warmerdam kruist de degens met het 17-jarige Belgische talent Daniel Dardha.

In de eerste ronde tussen McShane en Van Foreest valt de eerste beslissing:

Op het andere bord werd 60 zetten om het halfje gevochten:

Tussenstanden na ronde 1:
Van Foreest 0 – 1 McShane

Dardha ½ – ½ Warmerdam

In ronde 2 trok besloten Warmerdam en Dardha al vroeg tot remise:

Van Foreest intussen wist de stand gelijk te trekken. Na een langdurig getouwtrek in een Klassieke Nimzo-Indische partij, waarin Wit vanwege het loperpaar en een iets betere pionstructuur een aanhoudend initiatief hield, vergiste McShane zich met een pijnlijk schaakje op zet 58.

Tussenstanden na ronde 2:
Van Foreest 1 – 1 McShane

Dardha 1 – 1 Warmerdam

 

In de derde ronde speelden McShane en Van Foreest een regelmatige remise.

Ook Dardha en Warmerdam speelden dezelfde openingsvariant als in de eerste ronde. En ook zij hadden een andere uitslag:

Tussenstanden na ronde 3:
Van Foreest 1½ – 1½ McShane

Dardha 1 – 2 Warmerdam

 

Michaël van Liempt

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.