“Dat heeft Johan wel verdiend”: naamplaat op schaaktafel en herdenkingstoernooi voor overleden schaker/schrijver

De gemeenteraad van Baarn heeft besloten tot een eerbetoon aan schaker/schrijver Johan Hut die in mei 2020 op 59-jarige leeftijd onverwacht is overleden. Een van de schaaktafels die volgend jaar een plek krijgen in het beroemde Baarnse park de Pekingtuin wordt ter nagedachtenis van Johan voorzien van een messing naamplaatje. Baarn stelt tevens vijf jaar lang een subsidie van 500 euro beschikbaar voor een door de lokale schaakvereniging te organiseren herdenkingstoernooi.

 

‘Dat heeft Johan wel verdiend’ was de overheersende gedachte in de Baarnse raad, aldus een verslag van Eric Lorier in De Gooi- en Eemlander, de krant waarvan Johan jarenlang tot zijn plotselinge dood schaakmedewerker was. Johan was bekend in de Nederlandse schaakwereld door zijn vele schrijfwerk, niet alleen voor de krant maar ook voor schaaksite.nl, het bondsblad van de KNSB en als auteur van het boek ‘Mat in de Mediastad’ over 125 jaar schaakgeschiedenis in Hilversum.

Daarnaast was Johan ,,een markante en betrokken Baarnaar”, zo tekende de verslaggever op uit de mond van burgemeester Mark Röell die het eerbetoon zeker op zijn plaats vond. Röell in het krantenverslag: ,,Ik kreeg op de gekste momenten appjes van hem waarin hij liet weten wat hij ergens van vond, of over hoe hij vond dat ik iets gedaan had. Hij was de eerste die mij een boek over Baarn stuurde toen bekend werd dat ik hier burgemeester werd.” Johan schreef niet alleen over schaken, maar publiceerde ook veel over de Baarnse dorpsgeschiedenis, niet zelden met een kritische ondertoon.

Bijzonder is misschien wel dat het initiatief tot het eerbetoon niet uit de schaakgemeenschap komt maar uit de lokale politiek, in de persoon van Tino Schouten van de lokale partij VoorBaarn. Hij zei tegen de verslaggever: ,,Laten we het [herdenkingstoernooi] voor vijf jaar doen. Als het geen succes is dan houdt het daarna op, als het wel een succes is kan de schaakvereniging het daarna op eigen kracht organiseren.”

Johan was zelf ook politiek geëngageerd, hij was lid van het CDA. Toen minister Wopke Hoekstra verkiezingscampagne kwam voeren in het centrum van Baarn wachtte Johan hem op De Brink op, ongetwijfeld om hem urgente lokale zaken onder de aandacht te brengen. Het is nog niet bekend wanneer het naamplaatje volgend jaar onthuld zal worden en wanneer het eerste Johan Hut herdenkingstoernooi zal plaatsvinden.

Schaakjournalist Johan Hut (59) uit Baarn overleed plotseling in 2020. Naast schaken was de plaatselijk politiek en vooral het CDA zijn ding. Op 16 maart 2019, kwam de toenmalige CDA-minister van Financiën Wopke Hoekstra op verkiezingscampagne, in Baarn. Johan Hut stond vooraan en ging maar wat graag de discussie aan met de minister. Hij schuwde geen kritische noot ook al was de minister lid van “zijn CDA”. De foto is gemaakt door Caspar Huurdeman.

6 Reacties

 1. Avatar
  LDBoutens 01 november 2022

  Kijk aan! Dat is in deze barre (schaak-) tijden nog eens een aardig bericht!

  Waar kan ik me aanmelden voor editie 1 t/m 5?

   

  Moedig voorwaarts allen!

 2. Avatar
  Jan Jaap Janse 01 november 2022

  Mooie en verdiende initiatieven! Baarn had een heel betrokken inwoner en doet nu iets terug.

  Ik neem aan dat het herdenkingstoernooi gespeeld moet worden met een flesje bier in de ene en een opschrijfboekje in de andere hand? Ik heb Johan nooit anders op toernooien gezien. Nu ik erover nadenk, ik heb hem volgens mij nooit schakend gezien. Overigens meld ik me graag aan.

  Nog een zeurdingetje: Wobke heet Wopke. Niet dat ik dat nu zo belangrijk vind, maar Johan had dat zeker opgemerkt.
  Dank, aangepast (redactie)

 3. Avatar
  LDBoutens 02 november 2022

  We moeten het die dag maar niet over Wobke, Wupke, Flopke of weet ik veel hoe de beste man heet, gaan hebben. Die jongens en meisjes van voorheen KVP en ARP hebben er zo’n bende van gemaakt dat niet alleen Johan zich in zijn graf zal omdraaien, maar een Beel bijvoorbeeld ook. Lekker schaken, pintje erbij. Dat werk.

 4. Avatar
  Wim Weehuizen 02 november 2022

  Mooi dat eerbetoon voor Johan Hut, die kritisch stond binnen het CDA en ook binnen de gemeente Baarn zijn stem deed horen. Van 1956 tot 1965 hadden KVP, AR en CHU samen 75 of iets meer zetels in de Tweede Kamer. In de rumoerige jaren ’70 zakten ze zover weg dat de grootste partij de KVP minder zetels haalde dan de PvdA. Met het CDA lukte het later toch weer de grootste te worden. Maar Wopke heeft het niet goed gedaan, want hij haalde 15 zetels, nog maar 20% vergeleken met de gouden tijden van KVP, AR en CHU.

 5. Avatar
  PeterGelpke 03 november 2022

  Even gecheckt.  TK 1989: CDA 54,  PvdA 49!  Dan TK 2017: CDA 19,  PvdA 9.  Daar is in minder dan 30 jaar tijd het een en ander fout gegaan.

 6. Avatar
  Wim Weehuizen 03 november 2022

  Maar nog weer 30 jaar daarvoor in 1959 hadden de KVP, AR en CHU [77] samen met de PvdA [50] maar liefst 127 zetels. Wat het CDA betreft komt dat ook in belangrijke mate door vergrijzing en wat de PvdA betreft m.i. door de Paarse koers van al hun coalitie-deelnames na 1993. Hoe harder er om politieke vernieuwing werd geroepen, hoe slechter het ging bij verkiezingen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.