Boekrecensie: Cognitive Chess: Improving Your Visualization and Calculation Skills, Konstantin Chernyshov

In het Engels zeggen ze altijd ‘never judge a book by its cover’. Het boek *Cognitive Chess, Improving Visualization and Calculation Skills* van Konstantin Chernyshov is niet een boek dat ik per se zal prijzen, noch een boek dat ik zou afraden. In dit geval geloof ik dat de verwachtingen die ik had gewoon niet overeenkwamen met de wat het was/de realiteit.

Toen ik dit boek kreeg (zonder vooraf veel onderzoek te hebben gedaan), nam ik aan dat het zou gaan over de innerlijke werking van de hersenen, wat inzicht zou geven in hoe het brein van de schaker werkt tijdens het schaken inclusief hulpmiddelen om je te helpen je visualisatie te verbeteren. Hoewel het boek vol staat met mooie puzzels en leuke verhalen met personages als Sherlock Holmes, is het niets meer dan een boek vol puzzels en wat visualisatieoefeningen.

Toch was ik ook positief verrast! Toevoegingen en punten van uniciteit zijn: de creative verhalen, de aard van de puzzels, die meer gericht zijn op het deduceren van de vorige zetten dan op het vervolg. En het feit dat de auteur je aanmoedigt om de puzzels op te lossen zonder een bord en stukken. Al met al is er niet veel meer over te zeggen. Kortom, het is een leuk boek met leuke verhalen en veel puzzels.

De inleiding van het tweede hoofdstuk (An Unusual Investigation, Part 1) begint met de volgende vragen: “Waar komt een combinatie vandaan? Wat brengt een fout met zich mee en is het mogelijk om dit te voelen?”

De auteur trekt een vergelijking tussen schaken en het werk van een detective. De rest van het hoofdstuk speelt zich af in verhaalvorm van een gesprek tussen Sherlock Holmes en Doctor Watson (personages uit de A.C. Doyle-boeken). Ik moet toegeven dat, als grote fan van Sherlock Holmes, deze verhalen leuk waren om te lezen (Ook al voelden ze nooit als de ‘echte’ Sherlock Holmes & Doctor Watson voor mij). Hieronder laat ik een stukje uit het eerste hoofdstuk zien met een van deze creatieve verhalen.

“Zeg, Holmes, hoe wist je dat het professor Moriarty was en niet kolonel Moran die de baas was van dit stel criminelen waar we mee te maken hadden?”

We hadden niets te doen op deze regenachtige avond en Holmes kon de afwezigheid van werk gewoon niet uitstaan. Nu kwamen de ogen op zijn bleke gezicht tot leven met herinneringen.

Watson, het was echt ongewoon! Daar heb ik je nooit wat over verteld. Ik had een schaakpartij tussen Moran en Moriarty gevonden. Deze was echter versleuteld… Ik had slechts twee diagrammen die de cruciale momenten van de partij vastlegden. Bekijk dit document eens, als u wilt…”

“Hoe kon je bepalen wie hier met wit speelde als je niet eens de uitslag wist? En hoe was het mogelijk om uit een schaakpartij de leider van dit verschrikkelijke duo te bepalen?”

‘Mijn vriend, vergeet mijn methode niet; deductie! Laten we eerst proberen de gang van zaken te reconstrueren die tot de stelling bij het eerste diagram hebben geleid. Het is duidelijk dat de eerste zet van wit 1.e2-e4 was.”

“Holmes, maar hij had ook 1.Pf3 kunnen spelen…”

“Zeker. Maar zowel Moran als Moriarty waren slimme mannen die de spelregels goed kenden. Ik was er zeker van dat ze de meest logische zet zouden kiezen. Zwart antwoordde met 1…e7-e5.”

“Anders zou het voor hem volkomen onmogelijk zijn om zijn dame te activeren. Vervolgens lijkt het dat wit 2.Pg1-f3 speelde om de pion aan te vallen, maar zwart verdedigde die met 2…Pb8-c6.”

“Wat denk je dat de derde zet was?  Het slaan van de pion op e5 is niet mogelijk, dus zijn zet was 3.Lf1-c4. Zwart moet nog twee zetten doen om de stelling op het diagram te bereiken. De aanwijzingen – hoe de stukken staan opgesteld – laten zien dat die zetten Pc6-d4 en Dd8-g5 kunnen zijn. Maar wat wat zijn zet? Het was natuurlijk de paardensprong, 3…Pc6-d4, aangezien noch Moran noch Moriarty zijn dame recht onder de slag van het paard zouden zetten! Nu slaat wit de pion: 4.Pf3xe5. Met zijn volgende zet, plaatst zwart een duivels valletje: 4…Dd8-g5! Hierdoor werd het me duidelijk dat het Moriarty was! Alleen zo’n sluw persoon zou hieraan gedacht hebben.”

Het hoofdstuk gaat verder met een ander diagram, waarmee het verhaal wordt voortgezet.

Mijn conclusie: het boek heeft een amusementswaarde en veel puzzels om te oefenen. Echter, ik denk niet dat het je cognitieve vaardigheden qua schaken of visualisatie meer helpt verbeteren dan andere methodes (als je daarnaar zoekt).

 

Boek: Cognitive Chess: Improving Your Visualization and Calculation Skills (2022)
Auteur: Konstantin Chernyshov
Uitgeverij: Russell Enterprises, Inc.
ISBN-nummer: ISBN: 978-1-941270- (eBook)
Pagina’s: 312
Prijs: € 26,95
Hier te vinden: Cognitive Chess (newinchess.com)

Link naar onze recensenten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.