De zuidelijke Kraker

Schaakverslag KNSB wedstrijd tussen De Stukkenjagers en Zuid-Limburg

Zaterdag 5 november mochten de Stukkenjagers 1 bij het altijd vertrouwde Cinecitta aantreden tegen Zuid Limburg 1.

De hogere borden bij de match Stukkenjagers – Zuid-Limburg

De Stukkenjagers hadden al ergens een matchpunt meegepikt en hoopte hier een slag te kunnen slaan. Zuid Limburg met veel bekende namen is echter een taaie opponent. Een mix tussen jonge talenten en paar zeer sterke ervaren spelers. De Limburgers hadden nog geen matchpunten tot nu toe, dus zullen ze erop gebrand zijn om dat te veranderen.

 

De match begon zeer vredig. Het begon met 2 puntendelingen op de borden 4 en 10. Op bord 10 zette invaller Erik Dignum zijn tegenstander Fatih Baltic knap onder druk. Hij won zelfs een pion en leek op weg naar meer. Met de zet 25. Dh4 had hij een vol punt kunnen pakken. Maar dit werd niet gevonden. Op een gegeven moment kwam de stelling meer en meer in balans en werd er echt toch de vrede besloten. Een mooi halfje voor Erik en een sterke partij!

Ook een zeer knappe remise was er op bord 4 voor Luuk Baselmans. Nadat er wat werd geschuifeld in de opening wist Grootmeester Daniel Hausrath een pionnetje te winnen. Wit had wellicht iets van een kleine compensatie door een zeer actieve toren, maar de vraag is of dit genoeg was. Toen zwart echter de winnende voortzetting miste en de dames werden geruild, bleef er een remise eindspel over. Ook hier weer een pracht resultaat.

Toen vielen de eerste beslissende punten. Op een aantal borden leek het er niet zo rooskleurig uit te zien voor de Stukkenjagers. Op bord 9 speelde Erwin Kalle met zwart tegen Ivo Wantola. Laatstgenoemde speelde vrijwel heel de partij met een klein voordeeltje. Wit had een krachtig loperpaar dat hij goed wist te gebruiken. Toen er een eindspel ontstond wist wit een gevaarlijke vrijpion te creëren. Toen één paar lichte stukken werd geruild werd het uiteindelijke ongelijke lopereindspel nog wel interessant. Een interessant voortzetting had bijvoorbeeld 42… Kh4! Kunnen zijn, waarbij wit nog nauwkeurig moet spelen om het punt binnen te halen. Dit werd echter niet gespeeld en Ivo wist uiteindelijk het eerste punt binnen te halen.

De partij Wantola-Kalle

Hierna deden de Limburgers de Brabanders nog wat extra pijn. Op bord 2 speelde uw auteur Sam Baselmans met wit tegen IM Christian Braun. Hier kwam uit het Frans een stelling op het bord met gelijke kansen. Wit had ergens c4 moeten spelen om een zwakte op te lossen, maar miste deze mogelijkheid. Christian bleef kalmpjes zijn stukken ontwikkelen en stelde een dameruil voor. Toen wit dit echter aannam kwam hij in een zeer slecht eindspel terecht. Dit was op het 1e ogenblik niet helemaal duidelijk, maar naar mate de zwarte paarden begonnen te dansen werd al vrij snel duidelijk dat zwart de touwtjes in handen had. En zo kwam de 2e nederlaag binnen.

Sam Baselmans, tweede van rechts boven

Daarna deed Jasper Beukema met zwart op bord 5 iets terug voor de Stukkenjagers tegen Luca Suvorov. In een knotsgekke partij waarbij de witspeler winnend leek komen te staan nadat hij een kwaliteit had geofferd om de koning die nog in het midden stond vol onder druk te zetten. Toen Jasper echt goed verdedigde en de zwartspeler een stuk blunderde en hier geen compensatie meer voor had kwam het eerste puntje voor de thuisploeg binnen.

Jasper Beukema, vooraan rechts

Op bord 3 ging Bob Jansen verder met zijn ijzersterke seizoen. Nadat hij de eerste 2 rondes van de competitie had gewonnen, trad hij op met zwart tegen Lennert Lenaerts. Na een ingewikkelde opening besloot hij voor een stukoffer te gaan, waarbij hij zeker praktische kansen kreeg. Allebei de heren rokeerde lang en er stond een interessant gevecht. Dit spannende gevecht resulteerde in een voor Bob gewonnen stelling. Toen die uiteindelijk eeuwig schaak toeliet, werd het toch nog remise. Waardoor de score 2,5-3,5 werd in het voordeel van Zuid Limburg. Met nog een paar borden te gaan, was alles mogelijk.

Bob Jansen denkt na (met vinger voor de mond)

Het ging verder met de partij op bord 6. Hier speelde Sjoerd van Roon met wit tegen het Duitse talent Alex Suvorov. Broer van Luca Suvorov, die tegen Jasper speelde. Ze kregen een erg scherpe Siciliaan op het bord, waarbij zwart zijn koning in het midden hield, maar de witte koning ook niet veilig was. Wit gooide vooral zijn stelling weg in de tijdnood die kwam kijken. Er zijn hierna zeker nog wel kansen geweest om terug te komen en zelfs te winnen, maar in een erg ingewikkelde stelling lukte dit helaas niet. En daardoor verloor Sjoerd dan ook.

Sjoerd van Roon (achterin rechts)

Met een score van 2,5-4,5 nu was het de vraag of teamcaptain Nick Bijlsma met zwart op bord 7 de spanning in de match terug kon brengen door van Ruud van Meegen te winnen. In deze partij zijn er zeker kansen voor beide heren geweest op de winst. Lange tijd was de partij toch wel in evenwicht. Maar na twee onnauwkeurigheden van Nick stond Ruud gewonnen. Laatstgenoemde greep deze kansen niet en in de tijdsnoodfase was zelfs alles nog mogelijk. Zo werd er zelfs ergens nog een mat in drie gemist door de speler van de Stukkenjagers. Een erg interessante partij was het zeker. Maar ook hier werd er vrede getekend, waardoor Zuid Limburg zeker was van een matchpunt al. De vraag was alleen of ze de volle winst binnen gingen halen.

Onze teamcaptain Nick Bijlsma kijkt tevreden naar de partij van de jonge Wout Verboven (rechts vooraan)

Een erg mooi resultaat was er zeker op bord 8 waar debutant Wout Verboven speelde met wit tegen Michael Buscher. Met een rating verschil van bijna 400 was dit een lastige kluif. Maar Wout is nergens bang voor. Ons eigen talent speelde erg sterk en wist zo een uitstekend halfje in de wacht te slepen. Een zeer nette plus remise. Hiermee was de winst voor Zuid Limburg een feit.

De laatste partij die klaar was, was zeker een van de spannendste. Het was de partij tussen Herman Grooten met zwart op bord 1 tegen Siem van Dael. Het was een mega lange partij waarbij er van alles werd geofferd en het punt zeker beide kanten op had kunnen gaan in deze gekke achtbaanrit van een partij. Zeker na 23.Lxh7 ziet het er gevaarlijk uit, ook al zegt de engine dat het nog in enige mate meevalt. Groot probleem was echter dat er door wit veel op increment werd gespeeld. Tijdnood zorgde voor veel gevaarlijke situaties. En Siem, die zeker een aardige partij had gespeeld, trok aan het kortste eind toen hij in tijdnood een blunder maakte. Maar een mooi resultaat voor Herman om met zwart op bord 1 het volle punt te scoren.

Zo eindigde de match in 4,5-5,5 in het voordeel van Zuid Limburg. De felicitaties gaan daar naar uit. De stukkenjagers staan nu helaas onderaan in de meesterklasse en volgende wedstrijd wacht zeker geen makkelijke tegenstander in de vorm van landskampioen Apeldoorn. Maar we gaan er alles aan doen om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten.

Luuk Baselmans in de analyse met GM Daniel Hausrath

Persoonlijke uitslagen:

Rating
Rating
Grooten, H.C.A. (Herman) 2268 Dael van, S. (Siem) 2335 1 – 0
Baselmans, S.W.A. (Sam) 2230 Braun, C. (Christian) 2441 0 – 1
Jansen, B.A.H. (Bob) 2175 Lenaerts, L. (Lennert) 2381 ½ – ½
Baselmans, L. (Luuk) 2313 Hausrath, D. (Daniel) 2464 ½ – ½
Beukema, J.H.J. (Jasper) 2382 Suvorov, L. (Luca) 2309 1 – 0
Roon van, S.W.M.Q. (Sjoerd) 2308 Suvorov, A. (Alex) 2344 0 – 1
Bijlsma, N. (Nick) 2280 Meegen van, R. (Ruud) 2269 ½ – ½
Verboven, W. (Wout) 1927 Buscher, M. (Michael) 2331 ½ – ½
Kalle, E.C.G. (Erwin) 2042 Wantola, I.J.P. (Ivo) 2338 0 – 1
Dignum, E. (Erik) 1985 Baltic, F. (Fatih) 2291 ½ – ½
Gemiddelde rating: 2191 Gemiddelde rating: 2350 4½-5½

 

(Alle foto’s zijn van Yvonne van Santen)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.