Boekrecensie: The Chess Bible – Most Instructive Tips, Axioms, One-Liners & Mantras


Mijn elfde recensie behandelt het boek The Chess Bible – Most Instructive Tips, Axioms, One-Liners & Mantras van Krishnan “Vishnu” Warrier (1991). “Wie is in godsnaam Vishnu Warrier?” Een of andere GM uit India? Nee, Vishnu is in de VS geboren en is een expert-schaker. Expert als in: rating tussen 2000 en 2199. Bij 2200-fide mag je je immers CM noemen. Dit wetende word je onwillekeurig geraakt door de kwaliteit van dit boekwerk. Meestal worden schaakboeken door GM’s of IM’s geschreven. Piekrating van Vishnu is 2150 en hij won het toernooi van Chicago terwijl hij als nummer 60 van de 116 stond ingedeeld. Een bijzonder knappe prestatie, maar dit boek is nog veel knapper dan dat.

Opbouw

Het boek is een opsomming van 200(!) schaakwijsheden. Zelf spreekt de schrijver over tips, axioma’s, oneliners en mantra’s. Hij heeft er werk van gemaakt. De 384 bladzijden bevatten die 200 schaakwijsheden; uit de doeken gedaan met duidelijke voorbeelden. Het boek telt 16 hoofdstukken onderverdeeld in onderwerpen waarover de tip/mantra etc. gaat. Zo weet ik nu eindelijk waar ik mijn toren weg moet zetten! Kent u dat? Waar moet mijn a-toren heen? Moet ik Tac1 spelen of toch liever Tad1? Dit boek geeft het antwoord, maar dat verklap ik natuurlijk niet, koopt u daarvoor toch dit prachtige boek! Enkele van de 199 andere wijsheden wil ik wel verklappen: paarden hebben het moeilijk tegen randpionnen in het eindspel en ook een andere tip over het eindspel: activeer eerst je sterkste stukken daarna pas de minder sterke. Of eentje die Jannes van der Wal ooit tegen mij zei: vrijpionnen moeten rennen! Of wat te denken van: in de opening eerst ontwikkelen en daarna pas jagen op materiaal! We weten dit eigenlijk allemaal, maar hoe vaak nemen we toch niet nog een pionnetje mee! Dit boek staat vol met dat soort tips. Het leest lekker weg en er is geen kluwen van varianten waar je uren aan bezig bent. Soms zijn de voorbeelden uit het hoofd te doen, dankzij juist gepositioneerde diagrammen of simpeler varianten. Het is genieten met de voorbeelden van onze klassieke helden, diagrammen zien er prima uit, kleuren zijn wit, zwart en grijs. Ook mooi papier, het boek telt bijna 400 bladzijden en is maar twee cm dik. Voorkant is leuk gedaan, prima boek!

384 bladzijden om je speelsterkte op te vijzelen. 200 schaakwijsheden betekent mijns inziens ook dat je dit boek best elke vijf jaar nog eens leest. Net zoals je My system of eindspelboeken best nog eens leest. Het ideale boek voor de Eeuwige Student.

Schaaktechnisch fragment

Het schaaktechnisch fragment behandelt een partij tussen twee schaakreuzen. Ja, ik durf Frank Marshall best een schaakreus te noemen. Capablanca eigenlijk meer dan een reus, een schaakgod, dat woord past beter bij hem. De partij is uit 1909, gespeeld in New York. Dan moet het een partij uit hun trainingsmatch zijn. Capablanca (1888-1942) is dan nog redelijk jong. Het voorbeeld komt uit hoofdstuk 15 (imbalances). Deze schaakwijsheid is bij iedereen bekend: de pionmeerderheid op de damevleugel. Deze meerderheid leidt vaak tot een vrijpion die makkelijk op te spelen is. De koning staat immers vaak aan de andere kant. We weten het wel, maar hoe vaak hebben we zelf daardoor gewonnen? Capablanca laat nog maar eens zien hoe het moet.

Marshall – Capablanca

New York 1909

[Tarrasch is streng voor Marshall. Hij vindt voor wit een beter plan in 16.e4 en 17.De3 met f4, f5 en e5] 16.Tfc1 Tab8 17.De4 Dc7 18.Tc3 b5 19.a3 c4 20.Lf3 Tfd8 21.Td1 Txd1+ 22.Lxd1 Td8 [de pionmeerderheid van zwart komt in beweging] 23.Lf3 g6 24.Dc6 De5! [centralisatie van de zwarte dame, ook de computer vindt dit 113 jaar na dato de beste zet] 25.De4 Dxe4 26.Lxe4 Td1+ 27.Kg2 a5 [zie de opmerking na zet 22. De witte koning staat te ver weg om mee te helpen aan de verdediging] 28.Tc2 b4 29.axb4 axb4 30.Lf3 Tb1 31.Le2 b3 32.Td2 Tc1 33.Ld1 [nu volgt de beslissende doorbraak] 33…c3! 34.bxc3 b2 [mogelijk door de overbelasting van de witte toren] 35.Txb2 [na 35.Lc2 kan wel degelijk 35…Txc2! ook 36.Td8+ Kg7 37.Tb8 Ld5+ 38.Kh3 Txf2 helpt wit niet] 35…Txd1 [Capablanca staat een stuk voor, maar Marshall heeft er twee pionnen voor terug. Misschien is er iets mogelijk tegen deze jongeman, zal hij gedacht hebben] 36.Tc2 [de beste plaats voor de toren, zie schaakwijsheid 108 in dit boek] 36…Lf5 [Capablanca steekt er meteen een stokje voor] 37.Tb2 Tc1 38.Tb3 [het is nu zaak voor zwart om met zijn stuk meer enkele pionnen te winnen, daarna kan wit opgeven] 38…Le4+ 39.Kh3 Tc2 40.f4 h5 41.g4 hxg4+ 42.Kxg4 Txh2 [dat is een pion] 43.Tb4 f5+ 44.Kg3 Te2 45.Tc4 Txe3+ [en nummer twee] 46.Kh4 Kg7 47.Tc7+ Kf6 48.Td7 Lg2 49.Td6+ Kg7 [wit geeft op, hij loopt mat] 0–1

Krishnan “Vishnu” Warrier (foto eigen archief)

Conclusie

Thinkers Publishing heeft het weer geflikt en ditmaal met hun beste boek ooit. Een ideaal boek voor de schaakstudent. Ben je ergens tussen de 1000 en 2000 rating dan is dit de heilige graal. Garanties zijn er niet in ons schakersbestaan, maar ik voel mezelf al beter worden door alleen al naar het boek te kijken. Ook met de aankomende feestdagen is dit het ideale cadeau voor onder de kerstboom. En koopt u dit boek toch voor uw naasten en ook voor uzelf! Als ik een rijk man was geweest, zou ik zeggen: “ik geef u uw geld terug als u dit boek een sof vindt!” Maar dat is het niet. En dat grijs als kleur dat TP gebruikt, lijkt nu wel opeens goudkleurig! Of ligt het aan mijn ogen?

Titel: The Chess Bible – Most Instructive Tips, Axioms, One-Liners & Mantras

Auteur: Vishnu Warrier

Aantal bladzijden: 384

Uitgeverij: Thinkers Publishing

Gepubliceerd: 2022

Prijs: € 35,95

ISBN: 9789464201659

Type: Paperback

 

1 Reactie

  1. Avatar
    Henk Smout 10 december 2022

    Is er een computer die 16.e4 gevolgd door De3 en dan met f- en e- pion naar voren adviseert?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.