Erwin l’Ami kampioen van Nederland!

De opvolger van Max Warmerdam heet Erwin l’Ami. Na een geweldig toernooi mag hij zich voor het eerst (en hij doet al mee aan het NK sinds 2003!) kampioen van Nederland noemen. En met recht. Een score van 7 uit 8 in de reguliere partijen en 2 uit 2 in de barrage liegt er niet om.

Gisteren deed ik u reeds kond van een spannende remise in de eerste finale partij. Na afloop van die partij liet Robby zich ontvallen de barrages wel te zien zitten. Ik moest aan Louis van Gaal en Raymond van Barneveld denken. In de pers dingen roepen die een tegenstander op scherp kunnen zetten, dat kan een tik op de neus opleveren. Erwin had in ieder geval ook geen bezwaar getuige het niemendalletje waar ik vanochtend verslag van deed.

Beide spelers hadden dus zin in de barrage en de eerste partij werd dan ook een meeslepend gevecht waarin Robby lang de overhand had, zelfs gewonnen heeft gestaan, maar uiteindelijk het deksel op de neus kreeg. Ik maakte fluks een analyse van deze onderhoudende rapidpartij.

Dat betekende dat Robby met zwart moest proberen de stand gelijk te trekken en dat is geen sinecure tegen Erwin. Hij probeerde het met het Konings-Indisch met exd4 maar daar bleek Erwin uitstekend tegen bewapend. In een bijzonder eenzijdig potje, een vernedering eigenlijk, toonde Erwin aan dat er maar een de beste was in dit toernooi. Hieronder de tweede barragepartij, zonder commentaar. Dat leek me overbodig…

Mijn voormalige teamgenoot dus kampioen van Nederland. Kijk hem grijnzen op onderstaande foto van Frans Peeters…

Van harte gefeliciteerd!!

 

3 Reacties

 1. Avatar
  GerardLHiver 01 januari 2023

  Een werkelijk schitterende prestatie van Erwin. Met zo een sterk spel kampioen worden dan hoor je bij de absolute top. Kampioen van Nederland, eindelijk is het gelukt. Het zal een aangename opluchting voor hem zijn. Op nu naar het TaTa Steel toernooi. Gaat hij daar in de Challengers groep in deze vorm ook hoge ogen gooien? We zullen het zien?! Weet je wat ik soms denk? Dat Erwin met zijn kennis over schakers (samenwerking met Giri) en zijn goede  communicatieve eigenschappen, weleens de opvolging zou kunnen worden van Jeroen van den Berg bij het toernooi in Wijk aan Zee. Met hun samenwerking bij het MEC lijkt al iets geboren?!

 2. Avatar
  1_Pf3 02 januari 2023

  Felicitaties voor Erwin l’Ami.

  Om het record van John van der Wiel te evenaren moet hij nog zeven maal meedoen waarvan 1 nog een keer winnen https://nl.wikipedia.org/wiki/John_van_der_Wiel#:~:text=In%201980%20werd%20hij%20professioneel,deelgenomen%20aan%20het%20Nederlands%20kampioenschap.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.