Schaakkunst en de Kunst van het Schaken in Amersfoort

De schaaktentoonstelling “Schaakkunst en de Kunst van het Schaken”, in het kader van 150 jaar KNSB, vindt van 9 februari t/m 5 maart plaats in het Rietveld Paviljoen in Amersfoort. Om de tentoonstelling en een uitgebreid nevenprogramma mogelijk te maken, is er een crowdfunding opgezet waarmee al 63% van het streefbedrag is opgehaald. Dat betekent dat de tentoonstelling door kan gaan! Hoe gaat de tentoonstelling er uit zien?

Zolang als mensen schaken, zijn er kunstenaars die het schaakspel in al zijn facetten hebben geschilderd, beschreven, bezongen, gesneden, gehakt en in de laatste 200 jaar gefotografeerd, gefilmd en geprint. Dit jaar viert de Koninklijke Nederlandse Schaakbond haar 150 jarig bestaan. Naar aanleiding van dit jubileum opent het Rietveldpaviljoen te Amersfoort in februari 2023 haar deuren met vele kunstuitingen die je zullen verwonderen. Voor schakers, schaakliefhebbers en andere belangstellenden is er ook een rechtstreekse link met de schaaksport door films, door zelf te spelen of je te verbazen over de rol van de computer.

Budapestergambiet – Tjerk Zijlstra

Bij binnenkomst waan je je op een dorpsplein. Je ziet bijzondere schaakspelen van verzamelaars, objecten uit het Rijksdepot, historische schaakdocumenten uit de kampen in voormalig Nederlands-Indië en nog veel meer. Je vindt schaakuitvindingen, plekken om zelf te schaken, beeldschermen en een levensgroot tuinschaakspel. Kijk je naar de muren dan zie je schilderijen, foto’s, gedichten, anekdotes en cartoons, die getuigen van de rijke geschiedenis van het schaken als sport en als inspiratie voor kunst. Overal staan beeldschermen waar je fragmenten van schaakfilms kunt zien en interviews met de exposerende kunstenaars. In de filmzaal vertonen we schaakfilms.

Er is een uitgebreid nevenprogramma. Vier zaterdagen zijn elk gewijd aan een speciaal thema zoals jongeren en schaken, uitvinders van bijzondere schaakspelen en schaken en artificiële intelligentie. Hans Böhm interviewt een aantal genodigden over het thema van de dag.

Aan jou de openingszet om deze tentoonstelling te bezoeken. Vanaf 9 februari tot en met 5 maart! Geopend op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 12-17.00 uur. Toegang 5 euro met gratis een kop koffie of thee. Alle info is terug te vinden op: www.tjerkzijlstra.nl/schaakkunst/

Mocht je nog een bijdrage willen leveren aan de crowdfunding actie dan kan dit via: www.voordekunst.nl/projecten/14635-schaakkunst-en-de-kunst-van-het-schaken-1.  De teller staat momenteel op euro 5.000,- waar ongeveer euro 9.000,- nodig is om dit evenement echt een succes te maken! Doneer nog even snel en kom tussen 9 februari en 5 maart 2023 een bezoek brengen aan het Rietveld Paviljoen!!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.