KNSB-competitie op twee-derde: hoe staat het ervoor?

Afgelopen zaterdag werd KNSB-ronde 6 (en soms 5) afgewerkt. De competitie is dus op 2/3e, een mooi moment om eens te kijken waar er voorzichtig champagne kan worden aangeschaft. Overigens is dit voor mij een nieuwe klus: de erg gemiste Johan Hut schreef daar altijd over, zie bijvoorbeeld hier. Een bericht uit het begin van de pandemie, wat gaat de tijd toch snel.

Johan Hut

Laten we beginnen in de Meesterklasse. Daar is het al een paar jaar spannend; er zijn geen ploegen meer met een grote zak geld, wel veel met een kleintje, en dus zijn er veel kanshebbers. LSG, de kampioen van 2018 en 2019 staat op kop, gelijk met Apeldoorn dat in 2022 won. De Leidenaren hebben wel een veel beter doelsaldo, maar ook een lastiger programma. En zou het toeval zijn dat de kraker Apeldoorn-LSG in ronde 9 komt? Onderin hebben De Stukkenjagers de spanning teruggebracht: zij, HWP Sas van Gent en Zukertort Amstelveen hebben elk 3 MP, waarbij de laatstgenoemden elkaar nog krijgen. Dat kan nog alle kanten op.

De kampioen van 2022 (foto: www.schaakstad-apeldoorn.nl)

Ook in de 1e klasse zit nog volop spanning. In Klasse 1A strijden vier teams om promotie naar de Meesterklasse: degradant Caïssa Amsterdam, De Waagtoren (Alkmaar), LSG II en Purmerend. Ook hier lijkt de indeling door Hitchcock gemaakt, want van de zes onderlinge duels zijn er nog maar twee geweest. MSV (Meppel) lijkt een maatje te klein voor de 1e klasse, de andere degradatieplek wordt verrassend bezet door het jarige Caïssa-Eenhoorn. Zij proberen die plek over te doen aan En Passant (Bunschoten-Spakenburg) of Philidor Leeuwarden. Wel een goeie klasse om normen te halen, want ik tel 4 grootmeesters bij 4 ploegen: Ree (Caïssa Amsterdam), Reinderman (Waagtoren), Timman (Wageningen) en De Vreugt (MSV). In Klasse 1B gaat de promotie sowieso naar Brabant, maar wordt het HMC Den Bosch of Vianen/DVP? HMC staat 2 MP voor, maar heeft een lastig programma en de onderlinge wedstrijd komt nog. Onderin lijkt het tussen vier ploegen te gaan: Voorschoten, Paul Keres II (Utrecht), UVS Nijmegen en Spijkenisse, en net als in 1A moet het gros nog tegen elkaar. Hier vinden we twee oud-Nederlands kampioenen, allebei bij een middenmoter: Rini Kuijf (Krimpen) en John v/d Wiel (DD uit Den Haag).

Caïssa Eenhoorn – De Waagtoren (1A). Foto via caissa-eenhoorn.nl

In de tweede klasse staat er dit jaar veel op het spel: er is namelijk versterkte degradatie om zodoende van vier naar drie poules te komen. Het hoe en waarom is mij niet geheel duidelijk, maar het zij zo. Een blik op de (nu nog) vier poules: in Klasse 2A wordt de stand wat vertekend doordat er maar negen teams zijn. Groninger Combinatie II staat op kop en heeft een licht programma, de kansen van Assen zijn vooral theoretisch. Onderin is het spannender: daar kan bijna iedereen er nog uitvliegen. In Klasse 2B gaat de strijd tussen SOPSWEPS ’29, SG Max Euwe en (hou je vast) EuroParcs/Autovakm. Schaap MACh. Voor de eerste twee zou promotie een rentree op bekend terrein zijn, over die derde wordt wat uitgelegd in de Schaakpod van Hicham, Lennart en Tex. De degradanten lijken hier al bekend, net als in Klasse 2C. Daar is het ook bovenin niet spannend, want VAS heeft al een gat van 3 MP met BSG geslagen. Echt spannend is het in Klasse 2D waar drie teams op 10 MP staan en vijf teams voor (tegen?) drie degradatieplekken strijden. Blerick lijkt de beste kansen te hebben, en als dat lukt (en Venlo erin blijft) krijgen we twee teams uit de gemeente Venlo in de 1e klasse!

ASV – Blerick, klasse 2D (foto van www.asv-schaken.nl)

Tenslotte nog een snelle blik op de 3e klasse, en dan vooral naar wie we volgend seizoen in de 2e klasse kunnen verwelkomen. Zonder de boel te willen jinxen zien we goede kansen voor ASV II in 3A, Amersfoort in 3C, Amsterdam Berserkers in 3D, Leiderdorp in 3E en Zuid-Limburg 2 in 3H. In de andere klassen zijn er natuurlijk ook koplopers, maar is er ook nog veel mogelijk. Mocht iemand het leuk vinden om daar beter naar te kijken en/of iets te schrijven over de 4e klasse en verder, be my guest!

Een derby uit ronde 6: Sliedrecht – Dordrecht (van www.schakendsliedrecht.nl)

Over Jan Jaap Janse

Voorzitter van SV Paul Keres van 2003 tot 2018. Houdt van jubileumboeken, dubieuze openingen en gezellige toernooien. Vindt dat je schaken vooral niet te serieus moet nemen.

10 Reacties

 1. Avatar
  bjmelchers 14 februari 2023

  Dimitri Reinderman heeft ooit voor Purmerend gespeeld maar speelt nu voor De Waagtoren. Purmerend heeft o.d.m. IM Hing Ting Lai als kopman.

 2. Avatar
  LDBoutens 14 februari 2023

  Mooi verslag Jan Jaap!

  Hield Johan ook niet altijd een topscorersoverzicht bij?! Nog een mooi klusje er voor je bij op een regenachtige avond. 🙂

   

  Moedig voorwaarts daar!

 3. Avatar
  Jan Jaap Janse 14 februari 2023

  @BJM: dank, gecorrigeerd! Dimitri is aan een mooi rondje Noord-Holland bezig. Hierna EuroParcs/Autovakm. Schaap MACh denk ik :).

  @LDB: dat doet Netstand gelukkig al, maar Johan viste daar inderdaad de opmerkelijke scores uit. Vind ik meer iets voor na ronde 9. Dan is er vast ook een regenachtige avond te vinden.

 4. Avatar
  Tony Werten 15 februari 2023

  Volgens mij valt Vianen/DVP onder Utrecht en niet onder Brabant

  • Avatar
   Tony Werten 15 februari 2023

   Beter moeten zoeken, er is blijkbaar ook een Vianen in Brabant 🙂

   • Avatar
    Jan Jaap Janse 16 februari 2023

    Ja, ik ben benieuwd of er wel eens KNSB-teams in het Utrechtse Vianen hebben gestaan die eigenlijk in het Brabantse Vianen moesten zijn ;). Gezien de voertaal zou dat Vianen ook in Duitsland kunnen liggen.

    Overigens zijn beide Vianens (of wat zou het meervoud zijn?) grensgevallen: het Brabantse Vianen ligt vlakbij Gelderland en het Utrechtse Vianen was tot enkele decennia gelêe Zuid-Hollands. Nu spelen zij in IJsselstein, dat altijd al Utrechts was, dus daar hoeven we niet meer over te discussiëren.

    • Avatar
     LDBoutens 16 februari 2023

     Vianen is al de meervoudsvorm Jan Jaap.

     Ooit, lang gelee, laten we zeggen ten tijde van de dark ages was er slechts 1 Viaan. Daar is er later eentje bijgekomen, de Brabantsche en is het dus Vianen geworden.

     Ik heb zelf 1 keer het genoegen mogen smaken er te spelen, met toen nog de SGA 1 in de 1e klasse. Wat ik me er van kan herinneren is dat de autoreis in 1 keer goed ging, de plattelandse omgeving doet denken aan bijvoorbeeld Namen bij onze Zuiderburen, en dat er verder een hoop Duitsers speelden en wat Stork-volk ( of is het Storken?!). Maar dan heb ik het over 2009 of 10 vermoed ik, dus wat daar nu nog speelt is mij ongewis.

      

     Moedig voorwaarts daar!

     Nog een laatste boodschap van algemeen nut; het bier was vorige week lauw. Kan je daar vanavond wat aan doen? Of ben jij als ex-voorzitter niet langer bij machte om het barpersoneel aan te sturen?

    • Avatar
     Arno Eliëns 16 februari 2023

     Ja, ik ben benieuwd of er wel eens KNSB-teams in het Utrechtse Vianen hebben gestaan die eigenlijk in het Brabantse Vianen moesten zijn ;).

     Ik kan me herinneren dat er ooit in de oude Brabantse zaterdagcompetitie een chauffeur een lange tijd op advies van zijn TomTom de A2 bleef volgen…

    • Avatar
     Caesar64 16 februari 2023

     Mij staan vooral schakers en geen teams bij die richting het midden van het land waren afgereisd met name toen er nog geen tomtom was. De meest bijzondere was een niet nader te noemen speler van Overschie die al eerder in het Brabantse Vianen was geweest en verbleef op een camping in de buurt van Vianen en desondanks toch naar het grotere Vianen was afgereisd en om iets na tweeën binnenstormde in het Brabantse Vianen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.