Albert Vasse (1958-2023), 64 jaar

Albert Vasse vs. Loek van der Hagen, okt 2022 | Foto: Harry Gielen

Afgelopen maandag 6 maart is ons erelid en onze bijzonder gewaardeerde vriend Albert Vasse overleden. Albert leed al enkele tijd aan kanker, maar na een hartaanval afgelopen zaterdag kwam zijn dood toch vrij plotseling.

Toen ik als 14-jarige bij de schaakclub kwam kijken (1997) was Albert één van de jeugdleiders. Samen met Arje en Martin verzorgde hij de jeugdafdeling. Ik leerde Albert kennen als een bevlogen man, die vanuit zijn liefde voor het schaken zijn passie had gevonden in het opzetten van DGT. Samen met zijn compagnon Ben Bulsink ontwierp hij de schaakklokken waar ieder lid van ons nog steeds mee schaakt. In de jaren 90 wist hij die liefde verder uit te bouwen tot een prachtig bedrijf, maar daar bleef het niet bij in de schaakwereld. Hij volgde een opleiding tot internationaal arbiter, schreef een boek samen met Merijn van Delft, zat in verschillende functies in de besturen van (toen nog) Dr. Max Euwe en de Schaakbond Overijssel (SBO) en was jarenlang teamcaptain van het team waar hij in schaakte. Ook organiseerde hij vele jaren het ONJK in Twente, met daarbij ook de Young Masters, een toernooi dat uit zijn koker kwam.

Met mijn volwassen worden, leerde ik Albert ook beter kennen in wat hij wel en niet kon. Hij was ontzettend goed in plannen maken en had de gave om daarbij de juiste mensen te mobiliseren. Toen ik nog jong was, vond ik het prachtig om de teamsamenstellingen te organiseren. Albert en ik waren teamcaptain van team 2 en team 3. Al gauw kwam ik erachter dat Albert dat meer voor de vorm deed dan dat hij het echt leuk vond, waardoor het er in de praktijk op neerkwam dat hij mij iedere wedstrijd de vrijheid gaf om de teams te formeren.

In de jaren 2000 trad Albert als adviseur toe tot ons bestuur en vanuit die rol zette hij in gang dat we onze schaakwedstrijden gingen spelen bij DGT. Albert had beneden een schaakruimte gemaakt, met digitale borden. In één van de eerste wedstrijden in zijn schaakgebouw wisten we En Passant met o.a. Viktor Korchnoi pootje te lichten. In zijn nieuwe huis aan de Deurningerstraat heeft hij ook weer een schaakruimte gemaakt, waar ons bekerteam de afgelopen jaren de thuiswedstrijden heeft gespeeld.

Ook hebben we meerdere jaren samen schaaktrainingen mogen organiseren. Steeds weer kwam Albert hierbij met ideeën om de stad Enschede, maar daaraan gekoppeld toch ook zijn schaakclub SG Max Euwe, verder te laten opbloeien en de schaakcultuur hierin vorm te geven. Iets wat hij ook na zijn dood graag uitgedragen ziet blijven worden.

Afgelopen 17 december nam hij mij tijdens de gezamenlijke uitwedstrijd van ons 2e en 4e team apart en vertelde hij dat hij de strijd tegen kanker niet zou gaan winnen. Hij was een aantal keren behandeld, maar de ziekte was in een dusdanige vorm teruggekomen dat deze nog wel behandeld zou kunnen worden, maar niet meer volledig zou gaan genezen. Albert vertelde ook dat hij graag nog zijn ideeën ten aanzien van het Enschedese schaken met mij wilde delen, inclusief mijn beoogde rol en de ondersteuning van Stichting Schaakwerk daarin.

Afgelopen vrijdag 3 maart was ik bij Albert om hierover bij te praten. In de twee uur dat ik er was, heb ik nooit het gevoel gehad dat het al de laatste keer zou zijn dat ik hem zou spreken. Hij vertelde over zijn plannen om een schaaktoernooi te gaan spelen in het buitenland na het afronden van de behandelingen. Hij was opgewekt en inspirerend, al moest hij wel goed opletten dat hij ook uitrustte.

Zaterdag heeft hij echter plotseling een hartstilstand gehad, waarna het ineens snel is gegaan. In gezamenlijk overleg met zijn vrouw Eleonora heeft Albert gisteren besloten dat de behandelingen moesten worden gestopt. Hij nam afscheid met de volgende woorden:

“Komt allemaal goed, doei”

Albert, wat ga ik je missen als persoon. Wat gaan we je als schaakclub SG Max Euwe missen in je inspiratie en je creatieve ideeën. Wat ontzettend fijn dat ik een klein onderdeel mocht zijn in jouw bijzondere leven de afgelopen 25 jaar. Ik ga mijn best doen om jouw liefde voor het schaken nog lang in Enschede en omstreken uit te kunnen dragen.

Anne Veltman, Voorzitter SG Max Euwe

 

7 Reacties

 1. Avatar
  Richard Vedder 08 maart 2023

  Aardige man inderdaad, Albert. Een paar keer gesproken en lang geleden in Dieren eens van verloren. Kwam ook ineens prominent in beeld na de vuurwerkramp in Enschede.

 2. Avatar
  Arno Eliëns 08 maart 2023

  Bij het ONJK in Hengelo heb ik hem voor het eerst ontmoet. Dat moet meer dan 25 jaar geleden zijn. Ook nog eens bij het eerste DGT-pand in Enschede bij hem op bezoek geweest. Altijd erg leuk contact gehad met hem. Als arbiter was hij bijvoorbeeld ook in Londen en Gibraltar – uiteraard ook voor DGT-business. Na DGT kwam er zijn droomhuisje in Portugal, waar hij graag over vertelde. Ik hoop dat hij er fijn van genoten heeft. Rust zacht Albert. En sterkte aan iedereen die hem dierbaar was.

   

 3. Avatar
  Lucas de Jong 08 maart 2023

  Gecondoleerd Anne en iedereen die hem gekend heeft. Ik heb ooit eens in Dieren tegen hem gespeeld, hij veegde me genadeloos van het bord. Sympathieke man.

 4. Avatar
  cdw057 09 maart 2023

  Zeer sympathieke en vriendelijke man, jammer dat hij weg is (zo vroeg)

   

 5. Avatar
  Herman Grooten 09 maart 2023

  Toen ik dit stukje over Albert Vasse las, was ik wel even geschrokken. Ik kende Albert een beetje, een bijzonder aardige en interessante kerel. Ik kwam hem te pas en te onpas tegen (vaak in het buitenland) en vrijwel altijd hadden wij geanimeerde gesprekken. Zo vertelde hij me dat hij ooit voor een Olympiade in Siberië vanuit DGT ik weet niet hoeveel liveborden moest produceren in korte tijd. Het was ontzettend knap dat hem dat gelukt is met zijn team en ook eervol dat wij als kikkerlandje zo’n grote impact hebben op het schaken wereldwijd. Nu kon de hele wereld tot aan de laatste tafels toe alle partijen van de Olympiade volgen. Daar is hij wel rijk door geworden, vertelde hij me toen ik hem later tegenkwam. Ik herinner me ook dat ik hem sprak over de afschuwelijke vuurwerkramp in Enschede. Was hij niet voorzitter van comité dat de zaak aan de kaak wilde stellen? Het is een schok dat hij er niet meer is, hij is van hetzelfde geboortejaar als ik…

 6. Avatar
  Frans Peeters 13 maart 2023

  Albert was een enorm ervaren arbiter met een grote staat van dienst. De laatste jaren deed hij weer mee als schaker aan het Hoogeveen toernooi. Albert was een ontzettend aardige man die veel heeft betekend voor het schaken.

  Enkele foto’s.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.