Oplossingen en uitslag prijsvraag The Chess Pub Quiz Puzzle Book

 

Afgelopen donderdag verschreen op deze site een puzzelprijsvraag waarmee u mijn boek The Chess Pub Quiz Puzzle Book kon winnen. In dit artikel de antwoorden, oplossing en de winnaar van de prijsvraag.

1. Het woord paard past na bes en voor ans.

2. Op de foto zijn de ogen van Richard Vedder te zien.

3. Lamme crosser is een anagram van Oscar Lemmers.

4. We zien op de foto de bril van Fabiano Caruana.

5. Hou Yifan verloor in Gibraltar Masters 2017 de volgende partij tegen Babu Lalith: 1.g4 d5 2.f3 e5 3.d3 Dh4+ 4.Kd2 h5 5.h3 hxg4 0-1. Ze deed dit als protest tegen dat ze zeven van de eerste negen ronden tegen een vrouw was ingedeeld. Voor de oplossing is relevant dat Hou haar familienaam is en Yifan haar voornaam.

6. Lisa Hortensius wordt door Tom Bottema geïnterviewd.

7. De moeilijke schaakopgave komt uit de kerstpuzzel van de AIVD.

8. De webmaster van Utrechtschaak heet Xander Wemmers.

9. Het mat uit de partij Carlsen-Ernst wordt epaulettenmat genoemd. Zie bijvoorbeeld dit artikel van Herman Grooten.

Als je van de negen antwoorden neemt dan krijg je de oplossing: het woord profylaxe.

De prijs, het boek The Chess Pub Quiz Puzzle Book, gaat naar Joaquin Aarts. Mocht u niet gewonnen hebben, dan kunt u ook op een andere manier het boek krijgen, b.v. via New In Chess of De Beste Zet (ook bij mijzelf wie mij binnenkort tegenkomt).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.