Jubileumtoernooi ESG

Het Emmer Schaakgenootschap viert dit jaar zijn 75 jarig jubileum. En daar hoort natuurlijk een jubileumtoernooi bij. Dit wordt gehouden op 13 mei, zie de poster hieronder.

Meer op de site van ESG

Hoewel ESG minder beroemd is dan veel oudere verenigingen heeft de club uit Emmen wel een geschiedenis om U tegen te zeggen.

Zoals de meesten onder u wel weten (ik ben optimistisch) heeft de club de eerste damesolympiade georganiseerd in 1957 met als hoofdsponsor de kousenfabriek Danlon. Wat u misschien niet weet is dat ook de tweede damesolympiade in Emmen georganiseerd werd in 1961. Het toernooi ging echter op het laatst niet door. Vlak voor aanvang van het toernooi besloot de regering om de Oost-Duitse dames geen visa te verstrekken (Berlijn crisis). Dat hield natuurlijk in dat ook andere Oost-Europese landen niet zouden komen. Vijf dagen !!! voor de start moest het toernooi worden afgezegd.

Daarna werd van 1964 tot 1975 het DANLON-toernooi gehouden voor de wereldtop van de dames (na 6 jaar Amsterdam). Bekende toernooien daarna waren de ENKA-gong toernooien, Het Open Nederlands snelschaakkampioenschap, KNSB-bekerfinale, De sportuitwisselingen met Estland. En nog veel meer.

 

Over jan van os

Ik ben meer dan 55 jaar aktief in het schaken. Als speler, als bestuurder, als organisator van schaakaktiviteiten, als wedstrijdleider, als verslaggever (de schaakreporter) en als fotograaf. Heb ooit de titel van Nationaal arbiter gehaald. Ik zit in het bestuur van Chessfestival Groningen. Sinds 25 november 2020 ben ik ook voorzitter van de Noordelijke Schaakbond.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.