Partijen van Abraham: het boek van Eelke Wiersma

Is iets een trend als het één keer wordt nagevolgd? Meer een vraag voor een taal- dan voor een schaaksite, maar hij is wel relevant. Immers, enkele jaren terug werd Richard Vedder 50 en dat vierde hij met een heus boek, waarin hij zijn winsten op titelhouders liet zien. Eelke Wiersma werd pas ook 50 en deed hetzelfde, zij het dat hij er ook remises in verwerkte. Mocht er sprake zijn van een trend, dan krijg ik het nog druk: heel wat generatiegenoten gaan de komende jaren Abraham zien! En ik ook, maar als zwakkere schaker kan ik me gelukkig beperken tot recenseren.

Links Eelke, rechts Richard

Van dichterbij (en ik denk dat Richard iets over de spelling wil melden)

Maar goed, het boek van Eelke. Voor wie hem niet kent: deelnemer aan het NK in 1995, tweevoudig landskampioen met LSG en een top-Fiderating van 2431. Zeker toen trof hij heel wat toppers, en overal waar dat geen nul werd, wordt de partij uitgebreid behandeld in dit boek. Op de voorpagina staat al een fraai voorbeeld, in het boek volgt zo’n beetje elke Nederlandse topper, maar ook kleppers als Lautier, Radjabov en Saric. Ondanks het hoge niveau slaagt Eelke erin om de analyses beknopt en begrijpelijk te houden, wat zeker een compliment waard is.

LSG kampioen 2019 (foto René Olthof). Eelke staat derde van rechts.

Waar kwam dat sterke schaak vandaan? Eelke geeft daar zelf een mooie reflectie op: veel tijd in schaken gestopt, gefascineerd door het het vinden van de kern, en eigenlijk niet erg bezig met het competitieve zelf. De hoofdstukken ‘jeugdspeler’, ‘groei richting meesterniveau’ en ’topperiode’ werken dat fraai uit. Dat leidt tot principiële partijen waarin zijn grote tegenstanders goed hun best moeten doen om het bootje drijvende te houden, en dat zie je ook in het boek: zo slagen Rogers, Radjabov en Van der Wiel erin om net niet te verliezen. In een andere partij tegen Van der Wiel was Eelke meedogenlozer:

We komen erin op zet 21, waar Eelke zijn 21. fxg7 een ?! geeft (want 21. De3 Pxc2 22. Dxc5 exf6 23. Pb5 is duidelijker). Maar dan hadden we het volgende niet gekregen: 21… Lxd3 22. gxf8D+ Kxf8 23. cxd3 h6?! 24. Pe6+! Hij schrijft er zelf bij: “Wat me nu het meest bevalt aan deze partij is dat ik op kritieke momenten ervoor ging en niet achterom keek.”.

In latere partijen zijn er inderdaad wat meer aarzelmomenten, die Eelke mooi beschrijft in het hoofdstuk ‘de weg terug’, zoals hij de periode vanaf 2011 noemt. Dat is trouwens een wat sombere titel voor een periode waarin hij nog diverse grootmeesters verslaat, maar zijn Fide-rating langzaam daalt. Niettemin bevat ook dit hoofdstuk diverse mooie partijen. Een analyse van sterke en zwakke punten, en een erg inzichtelijke uitleg van hoe Eelke traint maken het boek af.

En hoe kom je eraan? Een mail naar Eelke is voldoende. De kosten van het boek zijn 15 euro (inclusief verzendkosten). Daar krijg je een hoop voor terug (zie de sample_pages), dus aanbevolen!

Over Jan Jaap Janse

Voorzitter van SV Paul Keres van 2003 tot 2018. Houdt van jubileumboeken, dubieuze openingen en gezellige toernooien. Vindt dat je schaken vooral niet te serieus moet nemen.

3 Reacties

 1. Avatar
  Caesar64 06 juni 2023

  Voor een volgende aanstaande vijftiger: ik ben wel benieuwd waarom deze persoon geen GM is geworden? Wat is het verschil tussen een GM en spelers die het ze op zijn tijd wel lastig kunnen maken maar uiteindelijk er niet in slagen om gm te worden.

 2. Avatar
  Eelke Wiersma 11 juni 2023

  Beste Joop,

  Ik heb een berichtl gestuurd op het emailadres dat je hebt bijgevoegd. Hopelijk lukt het zo,

  Groet Eelke Wiersma

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.