NK ronde 1.1: Bijltjesdag! 

Op 30 december 2022 veroverde Erwin l’Ami het Nederlands kampioenschap en deze week, iets meer dan een half jaar later, staat zijn titel alweer op het spel. Hij kan hem natuurlijk prolongeren, maar met de aanwezigheid van Anish Giri en Jorden van Foreest houden we ook serieus rekening met het feit dat hij een opvolger krijgt. In dat geval doemt de vraag op: zou er iemand ooit korter van zijn titel hebben mogen genieten dan Erwin l’Ami? 

Laat ik niet te veel op de zaken vooruitlopen. Voorlopig is Erwin al geplaatst voor ronde twee en hij kan in zijn luie stoel volgen wie zijn tegenstander wordt. Dinsdag en Woensdag speelt hij tegen de winnaar van de minimatch over twee partijen tussen Roeland Pruijssers en Erik van den Doel. 

Ook Anish Giri en Jorden van Foreest stromen pas in de tweede ronde in. Jorden krijgt dan te maken met de winnaar van de minimatch tussen Dimitri Reinderman en Sipke Ernst. Anish bestrijdt dan Hugo ten Hertog of Benjamin Bok. 

De vierde kwartfinale zal gaan tussen de winnaar van Sergei Tiviakov – Robby Kevlishvili en Max Warmerdam – Arthur Pijpers. 

 

Alle deelnemers op de foto van Harry Gielen. Ze hebben er bijna allemaal zin in zo te zien 

 

Plaats van handeling is het favoriete voetbalstadion van toernooidirecteur Jeroen Schuil: De Galgenwaard in Utrecht. (bron: onsoranje.nl) 

Er werd hard gestreden op de eerste dag van dit NK. Vier van de vijf partijen eindigden in een overwinning. 

Tiviakov – Kevlishvili remise 

De eerste partij die beëindigd werd was die tussen Sergei Tiviakov en Robby Kevlishvili. Tivi kwam in zijn gebruikelijke c3-Siciliaan in het voordeel, maar toen hij de beste voortzetting (15.Pfd2!) miste vervlakte het snel. Het werd uiteindelijk remise door zetherhaling. 

 

Roeland Pruijssers – Erik van den Doel 1-0 

Interessante schermutselingen in de opening. Wie in zijn database zoekt op Pruijssers met wit die 1.d4 speelt komt toch vooral partijen tegen van het zusje van Roeland. Heel af en toe speelt Roeland het ook, voor het laatst in 2013 volgens mijn database. Op de derde zet had hij er Frans van kunnen maken. Had Erik, die op 1.e4 toch meestal 1…e5 speelt, zich daarin thuis gevoeld? We zullen het nooit weten, want het werd geen Frans. 

Wit had de hele partij voordeel, maar het viel nog niet mee om dat tot winst te voeren. En toen ontstond onderstaande stelling… 

Stelling na 29.Td1. Zou u met zwart hier het materiële evenwicht herstellen met 29…Lxe4? 

Erik deed het en kreeg daar heel snel spijt van. 

 

Hugo ten Hertog – Benjamin Bok 0-1 

Utrechter Hugo ten Hertog heeft thuisvoordeel, maar zoals Jeroen Schuil in het promotiefilmpje al opmerkte wordt er het nodige geklaagd over Utrechters in de Galgenwaard. Over voetballers dan, die hun thuisvoordeel ook lang niet altijd omzetten in de volle buit. 

Bij Hugo ging het mis toen hij een actie inzette om zijn a-pion te ruilen tegen Benjamins c-pion. Op zich een logische gedachte, maar het achtergebleven c-pionnetje van wit werd het kind van de rekening. Zwart bestookte het kleinood met alles wat hij had en de zaak was niet meer te redden. Anish Giri kan zich heel voorzichtig gaan voorbereiden op Benjamin Bok. Maar niet te vroeg conclusies trekken! Met zwart winnen van Bok is echter een flinke opgave. 

 

Dimitri Reinderman – Sipke Ernst 0-1 

De kampioen van 2013 mag morgen ook flink aan de bak om er nog een barrage uit te slepen. Tegen Sipke Ernst ging het lange tijd gelijk op, maar een gemiste tactische wending kostte Dimitri vier pionnen. Het mat ontbrak nog, dat kwam de volgende zet. 

Stelling na 32.Pc4 van wit. Deelt u even de beslissende dreun uit? 

 

Max Warmerdam – Arthur Pijpers 1-0 

 

De langste partij van de dag begon als eerste toen die zwart-wit-geblokte met die helm de openingszet verrichtte voor Max Warmerdam. (foto Harry Gielen) 

De laatste keer dat beide heren tegen elkaar speelden, Bataviatoernooi 2019, had Arthur nog de hogere rating. Bovendien won hij destijds dat toernooi! Sindsdien is Max Warmerdam als een komeet omhooggeschoten en liggen de verhoudingen anders. 

1.c4 werd snel omgetoverd van Engels tot een Siciliaanse Maroczy-bind en dat is lastig spelen met zwart. Arthur verloor zijn geduld met 23…h4 en daarna mocht Max een hele middag een voordeeltje proberen te verzilveren. Dat lukte uiteindelijk! 

 

Morgen de returns! 

2 Reacties

 1. Avatar
  Henk van Putten 03 juli 2023

  Leuk dit verslag, met korte analyses, die precies aanwijzen waar de beslissingen in de partijen vallen. Dank!

 2. Avatar
  Bram Klapwijk 03 juli 2023

  Eens, mooi verslag en ook leuke partijen. Ik volgde met name het begin van het commentaar van Kuipers en Maatman, daar gingen ze leuk in op de partij van Pruissers en de keuze om de zwartveldige loper op te geven door vd Doel. Interessant om te zien hoe lang het effect van die loper doorwerkte op de a3-f8 diagonaal.

  Overigens, misschien kijk ik gewoon niet goed, maar hoe hebben zowel de mannen/algemeen als de vrouwen zich geplaatst voor dit NK? Kon het niet vinden en vooral het vrouwen NK is een kleinere groep dit jaar.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.