Eline Roebers na 2 ronden aan kop

Zoals u weet, worden momenteel in de Utrechtse Galgenwaard de Nederlandse Kampioenschappen gespeeld. Naast het Algemene toernooi dat we met Schaaksite natuurlijk op de voet volgen, probeer ik u bij te praten over het NK dames. Het is elk jaar afwachten hoe dat kampioenschap gespeeld gaat worden, dit jaar wordt er een dubbelrondige vierkamp gespeeld. De sterkste dame van het moment in Nederland, Eline Roebers, doet (gelukkig!) mee. Oud-kampioenen, waaronder Zhaoqin Peng, Tea Lanchava en Anne Haast kunnen (helaas) door uiteenlopende omstandigheden niet in het strijdperk treden. Gelukkig zullen Anna-Maja Kazarian, Arlette van Weersel en de nog jeugdige Robin Duson proberen Eline het vuur na aan de schenen te leggen.

 

Eline Roebers, koploper na twee ronden (foto Harry Gielen)

Dat bleek al meteen in de eerste ronde toen Arlette, eigenlijk na een beetje mislukte opening, ineens groot voordeel in de schoot geworpen kreeg tegen de ratingfavoriete. De stelling bleek echter zo lastig voor beide speelsters dat het spelbeeld wat op en neer golfde totdat Arlette met twee verbonden vrijpionnen in het centrum op winst stond. Eline moest het antwoord schuldig blijven op een paar gepointeerde acties van de witspeelster. Maar onder druk van de klok en diverse handigheidjes van Eline strandde Arlette in het zicht van de haven.

Ik heb de partij met Stockfish 15.1 (U weet wel dat rekenmonster gewapend met kunstmatige intelligentie, heel veel sterker dan de nummer één van de wereld, vergeet u dat niet!) bekeken, maar toch geprobeerd de menselijke maat aan te houden. Dat de stelling ons mensen van vlees en bloed af en toe boven het hoofd groeit, moeten we anno 2023 voor lief nemen. Het werd uiteindelijk remise waarbij we mogen stellen dat Eline met een blauw oog wegkwam.

Van Weersel (r) – Roebers (foto Harry Gielen)

De andere partij tussen Anna-Maja en Robin werd ook al zo’n spektakel. Dat kwam omdat de witspeelster een tactische grap overzag in het begin van het middenspel en dat moest bekopen met pionverlies. Nog erger was echter dat ze ook de structuur op de damevleugel verminkt had en dat betekende dat ze een zware dobber voor de boeg had. Niettemin kennen we Anna-Maja als een handige vogel die uit de diepste krochten van een doolhof toch haar weg weet te vinden. Duson, die aanvankelijk met vaste hand haar voordeel had weten vast te houden, verloor toch de controle en toen bleek remise met een zetherhaling onvermijdelijk.

Kazarian (l) – Duson (foto Harry Gielen)

De tweede dag zagen we eindelijk de eerste beslissing. Opnieuw met zwart spelend, kwam Eline Roebers, goed uit de opening tegen Anna-Maja Kazarian. Ze offerde een pion in ruil voor de witte velden en een voorsprong in ontwikkeling. Toen ze de pion terug had veroverd, had ze alle kansen aan haar zijde maar ze besloot dames te ruilen, net op het moment dat er een paard naar het reusachtige veld d3 omgespeeld had kunnen worden. Nog altijd had wit nog wat ongemak maar de stelling bleef binnen de remisemarge. Dat veranderde toen Anna-Maja ergens de fout inging en Eline haar kans uitstekend waarnam. Ergens kwam er nog een kleine kink in de kabel maar toen wit hiervan niet wist te profiteren werd het punt door Eline binnen gehengeld.

In de partij tussen Robin Duson en Arlette van Weersel, kreeg Duson dezelfde opening op het bord als ze een ronde eerder met zwart had bestreden. De Sämischvariant van het Nimzo-Indisch blijkt vooralsnog populair te zijn. Arlette koos voor een wat klassieke variant. Hoewel zwart haar pionnenstructuur op de koningsvleugel verminkt zag worden, had zwart mooie paarden en wit een slechte loper op c1. Niettemin won wit een pion maar met een slechte loper was op winst spelen nauwelijks mogelijk. Remise was dan ook hier een terechte uitslag.

De stand na 2 ronden:

NK Vrouwen 2023 1 2 3 4 Tot
1 Roebers Eline x x ½ 1 1,5
2 Duson Robin x x ½ ½ 1
3 Van Weersel Arlette ½ ½ x x 1
4 Kazarian Anna-Maja 0 ½ x x 0,5

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

4 Reacties

 1. Avatar
  Franck Steenbekkers 03 juli 2023

  Volgens Nick en Stefan in het schaakbond twitch kanaal kon Kazarian winnen met Pg5 ipv Pd6

  • Avatar
   Frits Fritschy 03 juli 2023

   Dat is op geen enkel moment mogelijk, toch? Welk zetnummer?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.