NK ronde 1.2: Sipke, Sergei, Roeland, Max en Benjamin door! 

De eerste ronde zit erop! Het lukte geen van de verliezers van gisteren om de achterstand goed te maken. Er was alleen een barrage nodig tussen Sergei Tiviakov en Robby Kevlishvili nadat zij ook vandaag vrij vlot tot remise besloten. 

Sipke Ernst – Dimitri Reinderman 1-0, Sipke wint met 2-0 

Dimitri moest winnen met zwart om een barrage af te dwingen, maar daar is hij geen moment bij in de buurt geweest. Er verscheen even een fraai zwart paard op d4, maar die werd daar snel weer verdreven, mede dankzij een ogenschijnlijk a-positioneel, doch bij nadere inspectie ijzersterk 16.Pb5 van Sipke. Een zwakke pion op d6 bleek uiteindelijk de bron van de ellende voor de zwartspeler die vooral terug zal denken aan zijn rampzalige blunder in de eerste partij. 

 

 

We nemen afscheid van Dimitri Reinderman (foto Harry Gielen) 

Robby Kevlishvili – Sergei Tiviakov remise, Sergei wint barrage 

De reguliere partij was een redelijk korte remise 

 

De daaropvolgende barrage was aanvankelijk een feest voor de zwartspelers. Drie keer 0-1, waarna Sergei Tiviakov in de vierde partij ook met wit wist te winnen 

 

We nemen afscheid van Robby Kevlishvili (foto Harry Gielen) 

Erik van den Doel – Roeland Pruijssers 0-1, Roeland wint met 2-0 

Erik probeerde de gisteren opgelopen achterstand goed te maken met een heel kalme partij-opzet. Roeland kwam nooit serieus in gevaar en won de partij zelfs nog toen Erik in het toreneindspel met zijn koning de verkeerde kant opging. 

 

 

We nemen afscheid van Erik van den Doel (foto Harry Gielen) 

Arthur Pijpers – Max Warmerdam 0-1, Max wint met 2-0 

De enige IM in dit NK moet het veld ruimen na het spectaculairste potje van de dag. Max Warmerdam had met zwart aan remise genoeg, maar rustig aan doen was er niet bij. Bijna deed hij het te mooi en dreigde de boel in remise te verzanden, maar Arthur Pijpers wist de laatste strohalm niet te pakken. Verplicht naspelen deze partij! 

 

We nemen afscheid van Arthur Pijpers (foto Harry Gielen) 

Benjamin Bok – Hugo ten Hertog remise, Benjamin wint met 1,5-0,5 

Benjamin miste twee winstkansen, toevallig allebei door een paard, al dan niet slaand, op f4 te zetten. Hierna verdampte zijn voordeel zienderogen en kwam Hugo nog weg met remise. Daar had hij verder niks aan, want daarmee zette hij zijn nederlaag van gisteren niet recht. 

 

 

We nemen afscheid van Hugo ten Hertog (foto Harry Gielen) 

Morgen de kwartfinales! 

Anish Giri – Benjamin Bok 

Sipke Ernst – Jorden van Foreest 

Erwin l’Ami – Roeland Pruijssers 

Sergei Tiviakov – Max Warmerdam 

1 Reactie

  1. Avatar
    Paul Wiselius 03 juli 2023

    Bedankt weer voor de mooie analyses Richard! En veel succes zaterdag. Helaas kan ik er deze keer niet bij zijn met een schaakcomputer.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.