De dames komen los!

Bij de Nederlandse Kampioenschappen voor de dames hebben we inmiddels vier ronden achter de rug. We pakken de draad op bij de derde ronde, die gisteren ook al gespeeld werd. Omdat er twee dames vrijdag al niet meer aan de strijd konden deelnemen is er afgesproken dat maandag 3 juli twee partijen afgewerkt zouden worden. Die eindigden allebei in remise, maar niet zonder strijd!

De vier dames die strijden om de Nederlandse titel. V.l.n.r. Eline Roebers, Arlette van Weersel, Robin Duson en Anna-Maja Kazarian (foto Harry Gielen)

 

Een fascinerend gevecht ontspon zich tussen Eline Roebers en Robin Duson. Het was de eerste witpartij voor Eline die in Robin een geduchte tegenstander tegenover zich zag. Het werd een Konings-Indiër met verwisselde kleuren waarin zwart zich aanvankelijk keurig verdedigde. Op de 26ste zet kwam zij met een tussenzet die echter verkeerd uitpakte. Ze had niet gerekend op het uitgekiende kwaliteitsoffer dat Eline voor haar klaar had liggen. Met twee verbonden vrijpionnen in ruil voor de kwaliteit verschafte de witspeelster zich uitstekende winstkansen. Tenminste zo leek het, maar op de 29ste verdween dat voordeel al weer als sneeuw voor de zon.

In deze stelling speelde Eline het volkomen logische 29.Pd3?! maar dat bleek een mispeer te zijn waarna het voordeel meteen vervlakte. Robin slaagde er daarna zonder een centje pijn in de partij naar een veilige remisehaven te loodsen. Wat had Eline dan moeten spelen om alle kansen aan haar zijde te houden? Dan moet u wel een “Stockfish 15.1” in uw hoofd hebben zitten om dat te vinden. Kijkt u maar naar de analyse om te zien wat wit moest doen om voordeel te houden en vooral waarom dat zo was!

Eline Roebers versus Robin Duson (foto Harry Gielen)

In de andere partij, die tussen Arlette van Weersel en Anna-Maja Kazarian kreeg wit op zet 14 het loperpaar in handen maar door het surplus in activiteit van zwart kon zij daar geen voordeel meer behalen. Daarom besloot Arlette om af te wikkelen naar een eindspel met ongelijke lopers en ieder twee torens. Daarmee had zij zich bijna in haar voet geschoten want als zwart het goed gespeeld had, had zij zich prima winstkansen verschaft. Zoals het ging verwaterde het voordeel en even later werd de vrede getekend.

Arlette van Weersel versus Anna-Maja Kazarian (foto Harry Gielen)

Na drie ronden was er dus tot op dat moment slechts één partij in een beslissing geëindigd, namelijk die in de tweede ronde tussen Anna-Maja Kazarian en Eline Roebers (0-1), zie mijn verslag en analyse hiervan.

 

Zou de vierde ronde, die van vandaag, verandering in brengen? We kwamen niet bedrogen uit want beide duels kwamen inderdaad tot een beslissing. Om te beginnen zagen we een Koningsgambiet op het bord getoverd worden door Eline Roebers tegen Arlette van Weersel. Daar kunnen we kort over zijn, want die partij was in hogere zin al na zet … voorbij. De wat mislukte aanpak van zwart leidde tot een kortsluiting die Arlette pardoes een stuk kostte. Ik vrees dat deze stelling in de Stappenmethode opgenomen gaat worden onder het thema “Dubbele aanval: dame”. Eline gaf uiteraard de zege niet meer uit handen en gaat nu met een vol punt aan de leiding met nog twee ronden te gaan.

 

In de andere partij kwam Robin Duson met wit een tikje beter uit de opening tegen Anna-Maja Kazarian, maar toen zwart met 16…g6-g5 de knuppel in het hoenderhok gooide, was het poot aan voor de witspeelster. Haar stukken stonden wat afzijdig op de damevleugel terwijl het spel op de wagen was aan de andere kant van het bord. Toen er ook nog 22…f4! volgde, moest wit alle zeilen bijzetten om in de partij te blijven. Dat lukte haar niet want met 23.Ld3? greep zij mis waarna de zwarte aanval liep als een trein. Zoiets kun je Anna-Maja wel toevertrouwen en zij liep de arme Robin helemaal onder de voet op de koningsvleugel.

Deze uitslagen betekenen nu dat Anna-Maja de enige is met 50%, een punt achter koploper Eline. De andere twee dames mogen hun wonden likken en proberen vanaf morgen weer omhoog te kunnen kijken.

NK Vrouwen 2023 1 2 3 4 Tot
1 Roebers Eline x x 1 ½ 1 ½ 3
2 Kazarian Anna-Maja 0 x x ½ 1 ½ 2
3 Duson Robin ½ 0 ½ x x ½ 1,5
4 Van Weersel Arlette ½ 0 ½ ½ x x 1,5

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.