NK ronde van 5 juli: Giri, van Foreest, Warmerdam en L’ Ami gaan door.

Drie partijen vandaag met de c4/b3/Lb2 opstelling voor wit, en één Hongaarse verdediging ( 1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lc4 Le7).

Bok moest vandaag met Wit van Giri zien te winnen. Deze gaf hem weinig kans door zich in de Egel-opstelling te verschansen. Giri zag zelfs een aantal malen af van een b5 – uitbraak op de 20e, 23e en 25e zet.

Giri speelde hier 20. g6.
20… b5 21. cxb5 axb5 22. Pdxb5 Pcxe4 23. Pxe4 Pxe4 24. Pa7 Tc7 25. Lxe4 Txa7 en Zwart staat volgens Stockfish 0,6 punt beter, hoewel hij een pion achter staat. Zwarts Koningsstelling is veiliger en zijn pionnenstelling is onaantastbaar. Maar ik kan me voorstellen dat Giri hier niet op ingaat in plaats van een zeker halfje.

Enkele zetten later stond het zo:

Wit speelde 23. De3 in plaats van op de heksenketel 23. b4 Pcd7 24. Dxd6 Da7 in te gaan. Zie de viewer.
Giri speelde na De3 en ook in de herhaling op de 25e zet Te8.
23… b5 24. b4 Pcd7 25. cxb5 axb5 26. Pa3 d5 bood meer kansen. De Zwarte stukken komen los. Maar een remise was voor Giri voldoende om de volgende ronde te halen. Direct remise aanbieden was in de toernooiregels verboden maar een zetherhaling leverde het gewenste resultaat op.

Een knappe winst van Warmerdam op de immer solide spelende Tiviakov.
Deze laatste ruilde onnodig op de 18e zet de Loper af (18. … Lxf3, wat niet nodig was.

Direct a5 was beter. Twee vrijpionnen op de c- en b-lijn voltrokken het vonnis. Op de 33e zet had Tiviakov wat harder kunnen tegenspartelen met 33. …g5 om de Witte Loper weg te houden bij de promotievelden maar de vrijpionnen waren ook dan te sterk geweest. Hij speelde passiever: Le7.

 

Van Foreest kon met remise volstaan tegen Sipke Ernst maar ging er toch vol voor. Hoewel hij op diverse momenten in de partij gewonnen stond (30. Tc7 in plaats van Td4 ,

45. Ld3  in plaats van het passieve Lf1

en 57. Lf1 of Le2  in plaats van 57. b6.

Het is duidelijk dat de Zwarte Loper op de diagonaal a2-g8 moet blijven. De winstmethode is hier om Lf5 en Le6 te spelen op het moment dat de Zwarte Loper niet meer op f7 maar op d5 of “lager” op het bord staat.Daarna kan de Koning “onder dekking” naar g7 lopen.

Maar hij liet helaas zijn voordeel glippen en kon op het laatst alleen nog maar de eindspelkennis van Ernst testen, die met de Koning tijdig naar e7 kwam en met een pion minder de stelling remise wist te houden.
Pruijssers tegen L’ Ami eindigde eveneens in remise, waardoor er een barrage nodig was om te bepalen wie er naar de volgende ronde doorging. In deze partij overzagen beide spelers op de 24e zet een wending die Zwart groot voordeel had kunnen opleveren.

Dit betekende dat Giri, van Foreest en Warmerdam direct door waren naar de volgende ronde, en dat Pruijssers en L’ Ami nog een barrage moesten spelen.

De beide barragepartijen werden door L’Ami overtuigend gewonnen. In de eerste partij moest Pruijssers na een woeste Paarduitval 14. Pg5 al snel retireren, de 16e, 17e en vooral de 29e zet maakten de situatie nog erger en uiteindelijk ontstond een voor Wit verloren Toreneindspel. De tweede partij ging ook verloren voor Pruijssers door een blunder op de 29e zet die een pion en uiteindelijk de partij kostte. Zie voor de commentaren de partijen in de viewer.

Ook L’Ami dus door naar de volgende ronde.

 

De partijen in de viewer:

 

 

1 Reactie

  1. Avatar
    Rick den Haag 06 juli 2023

    Mooi om te zien dat deze vier spelers in de halve finale staan! De NK-titel is zo meer waard met onder meer Anish en Jorden die meespelen. Een knock-out toernooi ben ik persoonlijk geen voorstander van, maar het is wel leuk dat bijna alle Nederlandse toppers nu meedoen. Dat is niet vanzelfsprekend. Hopelijk is dit niet alleen vanwege het 150-jarige jubileum.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.