Eline Roebers kampioen bij door incident ontsierd dameskampioenschap

Dat de Nederlandse Kampioenschappen voor dames ontsierd is door een incident heeft u ongetwijfeld in de media en hier op Schaaksite kunnen lezen.

Om een lang verhaal kort te maken. Arlette van Weersel, woonachtig in Alkmaar, slaagde er door de zware storm die woensdag over ons land trok, in de vijfde ronde niet in om op tijd in Utrecht te verschijnen. Hoewel de partijen al twee uur waren uitgesteld, was het nog steeds onmogelijk om te reizen. Leest u Arlette’s statement in dit artikel en alle reacties hierop.

Anna-Maja Kazarian kwam zo aan een gratis punt en maakte daarom nog een kans om in de onderlinge confrontatie tegen Eline Roebers in de laatste ronde in elk geval een tiebreak af te dwingen. Daarover straks meer.

De andere partij in de vijfde ronde, die tussen Robin Duson en Eline Roebers werd wel gespeeld. Via een zetverwisseling kwam een Pirc-verdediging op het bord waarin zwart aanvankelijk wat probleempjes leek te ondervinden. Die werden minder toen wit de lange rokade speelde waardoor zwart de stelling min of meer gelijk kon trekken. Maar Eline speelde even niet de meest actieve zet waardoor Robin opnieuw in het voordeel kwam. Het was allemaal niet zo makkelijk te zien hoe wit het moest spelen en toen wit eerst het voordeel liet glippen en daarna nog een flinke blunder maakte, was Eline er als de kippen bij om de geboden kansen te grijpen. Met een paar rake klappen sloeg zij door wits stelling heen.

Dat betekende dat Roebers met een vol punt meer aan de strijd met Anna-Maja mocht beginnen en daarbij ook nog wit had. Niettemin moet je Anna-Maja niet de vinger geven, want zij staat erom bekend dat ze dan de hele hand neemt 😊.

 

Het werd al vanaf de opening een enorme heksenketel omdat de zwartspeelster al op zet vijf met …g7-g5 kwam in een Franse Verdediging die normaal als solide bekend staat. Feit was dat Eline behoorlijk verrast werd door deze vroegtijdige agressie en een paar keer niet de juiste voortzetting wist te vinden. Het gevolg was dat zwart in het voordeel kon komen maar ook niet helemaal wist te profiteren van de geboden mogelijkheden. De stelling bleef echter ultrascherp en beide koningen kwamen in het gedrang. Nadat zwart groot voordeel uit haar handen zag glippen, nam Eline het initiatief over en kwam gewonnen te staan. Op een enkel moment na (een kleine hik van beide speelsters op de 27ste zet) speelde zij de slotaanval met groot machtsvertoon en werd daardoor de nieuwe Nederlandse dameskampioene. Wel mogen we stellen dat Kazarian het tot op het laatste moment spannend wist te houden.

NK Vrouwen 2023 1 2 3 4 Tot
1 Roebers Eline x x 1 1 ½ 1 1 ½ 5
2 Kazarian Anna-Maja 0 0 x x ½ 1 1 ½ 3
3 Duson Robin 0 ½ 0 ½ x x ½ 1 2,5
4 Van Weersel Arlette ½ 0 ½ 0 0 ½ x x 1,5

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Reacties

  1. Avatar
    Bram van den Berg 06 juli 2023

    De logische en terechte kampioene! Haar eerste NK dames titel en waarschijnlijk niet haar laatste, van harte Eline!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.