Terugblik op het NK dames

Eline Roebers in actie in de Galgenwaard (foto Harry Gielen)

Dat het nationaal kampioenschap voor dames zo zou eindigen als dit jaar het geval was, kon niemand vermoeden. En dat de krachtigste zomerstorm ooit, met de naam “Poly”, over ons land raasde de boosdoener zou zijn, hadden weinigen ook zien aankomen.

Maar laten we bij het begin beginnen. De KNSB heeft in het jaar dat ze haar 150-jarige jubileum viert, geprobeerd een mooi toernooi  samen te stellen dat gespeeld werd in de Galgenwaard, het stadion waar voetbalclub Utrecht haar thuiswedstrijden speelt. Dit alles kwam ongeveer een maand voordat de beide NK’s gehouden zouden worden pas rond dus het was poot aan voor de organisatie om dit evenement in goede banen te leiden.

Helaas bleek om uiteenlopende redenen dat er weinig animo was voor het vrouwen NK en dus kwam men uit op een dubbelrondige vierkamp. Gelukkig kon de sterkste dame in Nederland van dit moment, Eline Roebers (IM, 2363), gestrikt worden zodat het toernooi in aanzien steeg. Streamer/YouTuber Anna-Maja Kazarian (FM, 2170), de jeugdige Robin Duson (2177) en voormalig vertegenwoordigster van landenteams, Arlette van Weersel (WIM 2173), completeerden dit veld.

 

De eerste ronde wordt gespeeld op 2 juli (mijn verjaardag 😊) en beide partijen eindigen in remise. Maar zeker niet zonder strijd! Vooral de heksenketel in de partij Van Weersel – Roebers is het kijken waard. We lichten er even een belangrijk moment uit:

Zwart speelde hier 38… Tce8? en dat had haar duur te staan hebben kunnen worden. Na 38…Tfe8 was er niet veel aan de hand geweest. Nu volgde 39. Le4! Kh8 40. Tc6! en wit stond op winst.

Na 40 …Te6 41. Txe6 Lxe6 42. d4 Tc8 43. Kxe3 was het eigenlijk in hogere zin voorbij. Maar Eline rechtte de rug en wist zoveel te compliceren dat ze met een blauw oog wegkwam in deze partij. Dat was dus even schrikken voor de grote favoriete.

In de viewer de hele analyse van de partij:

In de tweede ronde wint Eline met zwart van Anna-Maja Kazarian maar dat gaat ook niet bepaald van een leien dakje. Omdat de andere partij in remise eindigt, is dit pas de eerste beslissing in het toernooi en dat zal zo blijven na ronde 3 waarin beide partijen wéér in remise eindigen. Eline Roebers slaagt er niet in de verdediging van de taaie Robin Duson te slopen en ook Van Weersel komen na een flink gevecht ook niet verder dan een puntendeling. Het kwaliteitsoffer van Eline mocht er wezen trouwens:

Zwart heeft zojuist 26… Pc3?! gespeeld waarop er heel sterk 27. bxa6! volgde. Na 27… Pxb1 28. Txb1 Tdb8 ging wit verder met 29. Pd3?! In de analyse gaf ik aan dat wit hier 29. Kg2!! had moeten spelen. Maar wat een vreselijk moeilijke zet is om dat te verzinnen. Eén van de redenen is dat er later niet met scháák iets op de onderste rij geslagen kan worden. Zie mijn uitleg in de viewer!

Er zijn dan drie ronden gespeeld en er is slechts één partij tot een beslissing gekomen. Wat vindt meneer Arpad Elo hier dan van? De wiskunde professor die ons Elo systeem heeft bedacht, vindt dat de hoogst genoteerde speler de meeste kans om te winnen heeft. En opnieuw krijgt hij gelijk want vanaf dat moment begint Eline Roebers aan een geweldige tweede fase in het toernooi.

 

In de vierde ronde verrast zij Arlette met het Konings gambiet en omdat de zwartspeelster duidelijk had dag niet had, gaat het snel mis.

 Roebers, Eline – Van Weersel, Arlette

Het was eigenlijk al danig uit de hand gelopen voor zwart maar na de volgende zet gaat het hard. 9…De6? Deze kortsluiting kost haar direct de kop. Hier was 9…Df7 de enige zet hoewel wit na 10. Pdxe4 fxe4 11. Dxe4+ een gezonde pion meer heeft. <strong>10. Pdxe4 fxe4 11. Dh5+ Dg6 12. Dxc5</strong> Het stuk zit in de doos en daarmee was de partij eigenlijk al voorbij.

In de andere partij valt ook een beslissing. Anna-Maja Kazarian wint met zwart van Robin Duson. Als je Anna-Maja een aanval in handen geeft, is zij levensgevaarlijk zoals blijkt uit deze partij.

Zwart speelde hier heel sterk 22… f4! waarna wit misgreep met 23. Ld3? Na 23… fxe3 24. Tg2 Kh8 25. Lg3 De6 werd wit op de koningsvleugel opgerold. Zie de viewer:

De dag van ronde vijf wordt een veelbewogen dag waarin koortsachtig overleg wordt gevoerd over de krachtigste zomerstorm ooit die over ons land trekt. Er wordt in het Noorden en Westen zelfs code rood gegeven. Dus al het openbaar vervoer komt plat te liggen, zelf met een auto de weg opgaan wordt ten sterkste afgeraden. Arlette van Weersel die uit Alkmaar moet komen, slaagt er niet in om in Utrecht te verschijnen en krijgt een reglementaire nul. Haar protest wordt door de beroepscommissie afgewezen. Wilt u hier uw eigen mening over vormen lees dan onderstaande artikelen:

 

De nul blijft staan voor Arlette en die besluit om ook de laatste ronde niet meer te komen. Ondertussen overmeester Eline haar tegenstander Robin Duson.

Volgens de engine kan wit de stelling in balans houden als ze nu 34. Txd3! had gespeeld. Ze speelt echter 34.Kc3? en dat gaat snel mis. Roebers slaat zich met grote kracht door de witte stelling heen, te beginnen met 34… Le3! Voor de rest van de zetten zie de partij in de viewer.

Het begin van de beslissende partij in de laatste ronde (foto Harry Gielen)

Door de hele gang van zaken kan Anna-Maja – die nog op een punt achterstand staat van Eline – zowaar nog kampioen worden als zij het onderlinge duel in de laatste ronde wint en daarmee een tiebreak zou afdwingen. Ze begint voortvarend en met agressief spel weet zij Eline aan het wankelen te brengen. Maar na een paar onnauwkeurigheden van zwart neemt wit het roer in de partij over. Het is Eline die op winst komt te staan totdat zich dit vreemde moment voordoet:

Eline staat op winst als zij hier 26.Pd6! had gespeeld. Maar zij speelde 26. Kh2? waarmee zij de dreiging Tg3 in de stelling wilde brengen. Anna-Maja had nu één kans om terug in de partij te komen met 26…Tg8! Daarmee dreigt zij 27…Ph4. Wat ik vergat te vermelden in mijn analyse is dat zwart een formidabele zet heeft na 27.Tg3. Zwart antwoordt dan met 27…Pe5!! en vanwege de paardvork komt zij op winst te staan. Dat gebeurde allemaal niet, want zwart ging verder met 26… h4? Daarna maakte Eline het gedecideerd uit met 27. Pd6! Tf8 28. Th3 b6 29. f5! Zie het slot van deze partij in de viewer.

Eline Roebers dus voor de eerste keer in haar nog prille carrière kampioen van Nederland bij de dames. Ik denk dat zij de terechte kampioene is, maar ze heeft het bepaald niet cadeau gekregen en dat is een groot compliment aan de andere vrouwen in deze vierkamp. Hopelijk kan het toernooi volgend jaar een boost krijgen als er meer dames mee kunnen/willen doen aan dit kampioenschap!

Eline heeft de trofee voor haar eerste titel bij de vrouwen in ontvangst genomen van de directeur van het bondsbureau, Dharma Tijam (foto Harry Gielen)

 

NK Vrouwen 2023 1 2 3 4 Tot
1 Roebers Eline x x 1 1 ½ 1 1 ½ 5
2 Kazarian Anna-Maja 0 0 x x ½ 1 1 ½ 3
3 Duson Robin 0 ½ 0 ½ x x ½ 1 2,5
4 Van Weersel Arlette ½ 0 ½ 0 0 ½ x x 1,5

 

(Dit verslag kwam tot stand uit een samenwerkingsverband tussen de KNSB en Schaaksite).

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

1 Reactie

  1. Avatar
    Henk Smout 07 juli 2023

    7… Lf5 8.g4? o-o! in het Falkbeer-tegengambiet is Spielmann – Tarrasch, 0-1 in 26 zetten, over een week honderd jaar geleden, cultureel erfgoed!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.