NK Algemeen: Anish Giri Nederlands kampioen 2023

Anish Giri is Nederlands kampioen schaken van 2023 geworden. In de finale werden de reguliere partijen allebei vlot remise. De barrage duurde uiteindelijk vier partijen.

Eerst de reguliere partij. Vanuit dezelfde opening kwam opnieuw een gelijke stelling op het bord.

GM Erwin l’Ami, die halverwege de livestream op Twitch WGM Bianca de Jong-Muhren afloste als co-commentator naast IM Stefan Kuipers, omschreef de twee partijen als “Die mochten eigenlijk geen naam hebben.” Wie wil, mag daar iets over zeggen.

En dus moest er een barrage aan te pas komen. In de snelschaakpartijen ging het er beduidend feller aan toe. Vanwege de beperkte bedenktijd is de hoeveelheid fouten en cruciale momenten een stuk groter dan in de reguliere partijen. Het is dan ook niet zinvol om te veel kritiek op hun spel te leveren, en ik zal me dan ook beperken tot de belangrijkste momenten.

De eerste twee partijen van de barrage werden remise, al ging dat bij de tweede partij met het nodige drama.

De tweede set barragepartijen begon met verwisselde kleuren. Giri had de eerste partij van de eerste barrage Wit, dus trad hij nu de eerste partij met Zwart aan. Vanuit opnieuw een Tweepaardenspel in de Nahand werd Van Foreest overspeeld:

In ronde 4 van de barrage moest Van Foreest dus winnen om nog in de race te blijven. Hij deed zijn best om complicaties te scheppen en remise uit de weg te gaan, maar Giri hielp vakkundig het tegenspel om zeep en wist aan het eind een zetherhaling te forceren:

Anish Giri is dus Nederlands Kampioen 2023. Gefeliciteerd!
Michaël van Liempt

2 Reacties

  1. Avatar
    Jan Willem Duijzer 10 juli 2023

    Dank voor het verslag. Het damestoernooi heb ik niet gevolgd (al werd ik er net als andere lezers van Schaaksite wel door ‘achtervolgd’…😉). Het algemeen toernooi vond ik leuk, inclusief de formule. Giri vind ik bizar goed en hij straalt ook superioriteit uit.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.