Amsterdam Chess Open: Paul van der Sterren verricht opening; toernooi bijna uitverkocht (UPDATE)

Van 27 t/m 29 oktober 2023 zal het eerste Amsterdam Chess Open plaatsvinden. Het is het eerste weekendtoernooi in de hoofdstad sinds 2019, toen de laatste editie van het Eijgenbroodtoernooi werd gehouden. Grootmeester Paul van der Sterren heeft toegezegd de opening van het toernooi te verrichten.

Van der Sterren behoorde jarenlang tot de beste schakers van Nederland. Tweemaal won hij het Nederlands kampioenschap schaken, in 1985 en 1993. Hij vertegenwoordigde het Nederlandse team op acht Schaakolympiades tussen 1982 en 2000. Zijn beste resultaat behaalde hij op het Interzonetoernooi van Biel in 1993, waar hij tweede werd en zich plaatste voor de kandidatenmatches voor het wereldkampioenschap. Daarin strandde hij in de kwartfinales tegen Gata Kamsky.

In 2001 zette hij een punt achter zijn competitieve schaakcarrière. Sindsdien heeft hij verschillende boeken over schaken en spiritualiteit uitgebracht, waaronder zijn autobiografie Zwart op wit. Verslag van een schakersleven.

De voorzitter van de Stichting Amsterdam Chess Open, Jan Timmerman, en Paul van der Sterren zijn onlangs gaan varen op de Amsterdamse grachten (zie foto).

Het Amsterdam Chess Open belooft een spektakel te worden

Het toernooi bestaat uit zes rondes (twee partijen per dag), ingedeeld volgens het Zwitserse systeem. Het speeltempo bedraagt per speler 90 minuten + 30 seconden per zet. Het is mogelijk om twee byes op te nemen tijdens de eerste vier rondes.

De spelers worden aan de hand van speelsterkte verdeeld over vier ratinggroepen (> 2000; 1700-2050; 1400-1750 en < 1450). Er is plek voor maximaal 200 deelnemers. Al bijna 160 deelnemers hebben zich ingeschreven. Het toernooi zit dus bijna vol.

Onder de deelnemers behoren ook een aantal (internationale) titelhouders. Dit zijn WGM Anna Warakomska (Polen), WIM Hanna Goossens (België), FM Esper van Baar, FM César Becx, FM Vincent Blom, FM Maurice Schippers, FM Michael Wunnink en CM Christopher Brookes.

Naast de reguliere prijzen wordt ook gestreden om de Wil Haggenburg-prijs voor beste schaker van de Schaakbond Groot-Amsterdam. Iedereen die lid is van een vereniging die is aangesloten bij de Schaakbond Groot-Amsterdam dingt mee naar deze prijs.

Inschrijven

Voor meer informatie en inschrijven, zie de website chessopen.amsterdam. Inschrijven gaat via Tornelo.

Update 31 augustus 2023, 16:54 uur: 

Het aantal van 200 inschrijvingen is inmiddels bereikt. Het toernooi zit vol. Deelnemers kunnen zich aanmelden voor de reservelijst door een e-mail te sturen naar amsterdamchessopen@gmail.com. De organisatie onderzoekt of het mogelijk is om de capaciteit te verhogen.

Update 2 oktober 2023, 18:01 uur: 

Het is gelukt om de capaciteit van het toernooi te verhogen naar 250 deelnemers. De eerste 50 personen op de reservelijst zullen een inschrijflink ontvangen om hun deelname te bevestigen. Inschrijven voor de reservelijst is na vandaag niet meer mogelijk.

3 Reacties

 1. Avatar
  -de Zetter- 28 augustus 2023

  Getuige de zeer fraai verzorgde website, zowel qua vorm als ook qua inhoud,

  wordt het een mooi toernooi.

  Chapeau!!! Voorwaarts 🙂 🙂 🙂

   

 2. Avatar
  Dennis Breuker 28 augustus 2023

  Zo fijn dat er na het Eijgenbroodtoernooi toch weer een Amsterdams weekendtoernooi is! En inderdaad, de website belooft al veel!!

  • Avatar
   Sjoow 04 september 2023

   Jammer dat de aanmelding en betaling helemaal ergens anders gebeurt; via een andere website. Maakt het een klein beetje onoverzichtelijk. Het aanmeldproces op de andere website vond ik overigens ingewikkeld. Ik speel de Draak, dus je kan je voorstellen wat mijn tolerantie voor ingewikkelde processen zijn.

   Maaaaar. Maaaaar. Maaaar.

   Heel blij dat er weer een toernooi is in het weekend dat de wintertijd ingaat! Altijd spannend of mensen toch nog een uur te laat achter het bord gaan zitten 😀

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.