De ECC is begonnen!!

De Champions League van het schaken is begonnen, de European Club Cup! Ook dit jaar doen er weer veel Nederlanders mee waaronder in de volgende Nederlandse teams: LSG, Paul Keres 1 en 2, Zuid-Limburg, Bloemendaal en Kennemer Combinatie. Naast deze teams zijn er ook een aantal Nederlanders die mee schaken bij andere teams zoals bijvoorbeeld Eline Roebers en Machteld van Foreest bij de dames. Ivan Sokolov is ook aanwezig als coach van het sterke Superchess, een team met onder andere Anand en Rapport.

In de eerste ronde waren er weinig verrassing te melden: LSG en Paul Keres 1 wonnen tegen zwakkere tegenstanders waar Bloemendaal, Kennemer Combinatie, Zuid Limburg en Paul Keres 2 helaas verloren tegen sterkere. De wedstrijd van Bloemendaal was de hele dag live te volgen via de live stream van het toernooi. De meest spannende partij van de dag kwam van Jasel Lopez, die een grote mataanval kreeg tegen GM Sadhwani, een groot talent uit India. Commentatoren Fiona Steil-Antoni en David Howell keken minuten lang mee naar het laatste gedeelte van de partij. Uiteindelijk besloot Jasel eeuwig schaak te geven en het halfje te pakken. De opname van de live stream is terug te zien via www.youtube.com/watch?v=Q9MjCWshjmU waar het rond 2:44:50 interessant wordt.

KC verloor met 5,5-0,5 maar was zeker niet kansloos. Zo kwamen Jurriaan Boeren en Gerard Rill allebei +3 te staan tegen hun sterke tegenstanders. Gerard miste helaas een tussenschaak, waardoor hij zijn dame opeens verloor. Jurriaan speelde een sterke pot, maar wist zijn grote voordeel niet om te zetten in een winst. Na een remise eindspel te hebben bereikt tegen IM Krstulovic, trapte hij pardoes in een smerige truc. Jurriaan speelde in de stelling hier onder Kc6 waarna g5 wint voor wit. Zwart kan niks meer doen tegen het plan van wit om Lh5 te spelen en een vrijpion te creëren.

                 

Onno Elgersma maakte netjes remise tegen IM Stankovic. De Franse opening zag er niet helemaal lekker uit, omdat Onno een pion pakte maar een grote aanval over zich heen kreeg. Onno wikkelde uiteindelijk af naar een lastig eindspel, maar bleef scherp verdedigen. Kopman Friso Nijboer had zijn voorbereiding op het bord, maar kwam daarna al snel in een gecompliceerde stelling terecht. Tegenstander Maksimovic snoepte een hoop pionnen mee waardoor het materiaalvoordeel de doorslag gaf.

Vlad Omota en Juan Quattordio kwamen allebei de opening goed door. Ook het middenspel leek nog in evenwicht, alleen raakte ze allebei in tijdnood. Helaas werd daar geblunderd en konden de stukken weer in de doos.

In de volgende ronde speelt KC tegen Skakforeningen Bronshoj, een team waar matchpunten tegen gepakt kan worden!
De rest van de indeling is terug te vinden via chess-results.com/tnr774133.aspx?lan=1&art=2&rd=2&turdet=YES&flag=30

Hicham Boulahfa (met dank aan foto’s van Lennart Ootes)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.