WK visueel gehandicapten over de helft

Zoals zaterdag al aangekondigd, is het WK visueel gehandicapten op dit moment gaande. Zeven Nederlanders zijn op Rhodos actief, onder begeleiding van Kevin Tan, Gerard en Marieke de Lange.

 

De reis

 

Het grootste deel van de groep vertrok zondag in alle vroegte vanaf Schiphol. We hadden de vlucht van 6:30 uur en hebben dus een groot deel van de nacht op de luchthaven doorgebracht. Na een probleemloze vlucht landden we rond 11:15 uur lokale tijd (10:15 uur in Nederland) op Rhodos, waar we door de organisatie naar het hotel werden gebracht. Sergio Harnandan had voor het toernooi een vriendin bezocht in Thessaloniki en kwam iets later aan, Jeroen Makkinje had een andere vlucht geboekt en was pas in de avond in het hotel.

Het hotel bleek een erg luxe vijfsterrenhotel te zijn. Ik neem aan dat er behoorlijk wat sponsoring voor het toernooi is, want voor wat wij betaalden zou je normaal niet zo’n luxe verblijf kunnen vinden. Al met al zijn we erg tevreden, het eten is goed, de kamers zeer ruim en er zijn fijne voorzieningen, zoals een bar en een buitenzwembad. Je kunt zelfs een massage reserveren.

 

Ronde 1: een zware start zoals verwacht

 

Maandagochtend was de technische meeting, waarop de reglementen werden doorgesproken. Het speeltempo is 90 minuten voor de partij + 30 seconden per zet. Om 15:30 UUR WAS HET TIJD VOOR DE OPENINGSCEREMONIE, DIE VRIJ KORT DUURDE. Vervolgens kon het toernooi beginnen.

Aangezien de meeste Nederlanders in het onderste deel van de ratinglijst staan, hadden we een zware ronde verwacht en dat bleek te kloppen. Alleen Sergio Harnandan (1863) wist zijn partij tot een goed einde te brengen. Alle andere spelers verloren, hoewel de meesten wel tevreden waren over hun spel. De partijen worden pas later gepubliceerd, dus ik kan wat dat betreft niet veel delen in dit verslag.

 

Ronde 2: enig herstel

 

In de tweede ronde stond al het eerste Nederlandse treffen op het programma: Jan Boer (1661) en Richard Gooijers (1282) troffen elkaar. Jan kreeg, heel toepasselijk voor een toernooi in Griekenland, de kans om het klassieke ‘Greek gift’ loperoffer op h7 uit te voeren en zette Richard mooi mat. Ook Alaettin Gundogmus (1558) en ondergetekende (1619) wonnen, zodat de score van Nederland op dag 2 al een stuk beter was dan in de openingsronde. Helaas verloor Sergio en bleef hij dus op 1 punt staan, en ook Jan Spoelstra (1485), Jeroen Makkinje (1361) en Richard wachtten nog op hun eerste punt.

 

Ronde 3: dramatische ronde voor Nederland

 

Over ronde 3 kunnen we kort zijn: dit werd een dag om snel te vergeten. Sergio scoorde het enige halfje van de dag, hoewel hij niet tevreden was over zijn partij. Alle anderen gingen onderuit, hoewel de meesten wederom niet vonden dat ze slecht gespeeld hadden.

 

Ronde 4: sterk herstel

 

Ronde 4 was tot nu toe de beste ronde voor Nederland. Er mochten vier overwinningen worden gevierd: Sergio kwam na zijn winst op 2,5 punt, Jan Boer en ondergetekende kwamen op 2 en Richard haalde zijn eerste punt binnen. Verder voegde Alaettin een halfje toe aan zijn totaal door een knappe remise tegen een sterke opponent, en behaalde Jan Spoelstra zijn eerste halfje. Alleen Jeroen Makkinje verloor en stond daardoor nog op 0 punten.

 

Ronde 5: weer een mindere ronde

 

Slechte en goede dagen lijken elkaar af te wisselen, want ronde 5 was weer minder succesvol voor Nederland. Sergio verloor en kwam daardoor weer op 50%. Ondergetekende wist een sterkere tegenstander op remise te houden en kwam daardoor langszij bij Sergio. Ook Richard berustte (met een kwaliteit meer) in remise. Jan Boer en Alaettin verloren, hoewel laatstgenoemde het een FM erg lastig maakte. Blijft over het tweede Nederlandse onderonsje van het toernooi. Ditmaal was het de beurt aan Jan Spoelstra en Jeroen. Jan won deze confrontatie en pakte zijn eerste zege.

 

De scores na 5 van de 9 ronden:

Sergio Harnandan en Lucas de Jong 2,5 punten

Jan Boer 2 punten

Alaettin Gundogmus, Jan Spoelstra en Richard Gooijers 1,5 punten

Jeroen Makkinje 0 punten

Zie voor de gedetailleerde paringen en uitslagen chess-results.com/tnr814672.aspx?art=1

 

Er staan nog vier rondes op het programma, alvorens we op woensdag terugvliegen. De komende dagen zijn voor de ronden ook een excursie en het IBCA-congres gepland. Daarover in het slotverslag meer. Ik hoop dan ook meer partijmateriaal te kunnen delen.

Over Lucas de Jong

Algemeen bestuurslid van de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten (NSVG) en lid van de Nijmeegse schaakclub Strijdt Met Beleid (SMB).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.