NSVG’ers op WK Visueel Gehandicapten presteren volgens verwachting

Groepsfoto: de groep na de laatste ronde van het WK (foto Natasha Dalle)

 

Halverwege het WK Visueel Gehandicapten bleek dat het toernooi voor velen zwaar was. Beste Nederlanders waren Sergio Harnandan en ondergetekende met beide een 50%-score. Het toernooi is inmiddels afgelopen, dus het wordt tijd om de balans op te maken. We gaan verder met zaterdag 14 oktober.

 

Ronde 6: goede ronde voor Nederlanders

 

Voordat ronde 6 gespeeld werd, was er eerst een excursie gepland voor de deelnemers van het WK. Daarin bezochten we de Akropolis van Rhodos en de stad Rhodos, waar we onder meer langs het Paleis van de Grootmeesters liepen. Met schaken heeft dat overigens niets te maken, het is een verdedigingsbouwwerk uit de middeleeuwen. Naast deze bezienswaardigheden kregen we ook het nodige mee over de geschiedenis van Rhodos, wat interessant was.

Na dit uitstapje werd dus ronde 6 gespeeld. Dit werd een goede ronde voor de Nederlanders. Sergio’s tegenstander speelde niet slecht, maar toen die zijn stukken wat onhandig positioneerde strafte Sergio dat hardhandig af. Zo kwam hij op 3,5 uit 6. Ik volgde dat voorbeeld door een incorrect stukoffer van mijn sterke tegenstander te weerleggen. Ook Alaettin won zijn partij, daarmee kwam hij op 2,5 punt. Verder was er goed nieuws voor Jeroen: die werkte dankzij een remise zijn 0 weg. Ook Jan Spoelstra pakte remise, met zwart tegen een sterkere tegenstander, wat hem op 2 punten bracht. Jan Boer speelde remise tegen een ratingloze opponent, maar was wellicht met zijn gedachten niet helemaal bij het schaken vanwege trieste familieomstandigheden. Hij kwam op 2,5 punten. De enige die een 0 moest incasseren was Richard, waardoor hij op 1,5 punt bleef.

 

Ronde 7: Sergio verliest verkiezing, maar wint partij

 

In de morgen voor ronde 7 stond het congres van de International Braille Chess Association (IBCA) op het programma. Sergio deed daarin met zijn team een gooi naar het voorzitterschap van de IBCA. Helaas verloor hij die verkiezing, maar hij zei opgelucht te zijn dat het erop zat.

Wellicht hielp het hem ook in zijn partij dat er een last van zijn schouders was gevallen. Hij wist namelijk met zwart de sterke Ivan Yatsishin, een speler met een rating boven de 2000, te verslaan. Daardoor kwam hij op 4,5 punt, een plek in de subtop. Ik volgde zijn voorbeeld niet, ik werd weggespeeld door een ervaren opponent en bleef op 3,5 punt. Alaettin wist wel een sterke tegenstander te kloppen en kwam zo langszij bij mij. Jan Spoelstra won een mooie partij met een loperoffer op g6. De andere Jan, Jan Boer, was minder gelukkig, want die verloor en dat gold eveneens voor Richard. Die laatste gaf een gewonnen stelling weg in tijdnood. Ook Jeroen had pech, want die kreeg een vrije ronde.

 

Ronde 8: Richard en Jan Boer herstellen zich

 

De een na laatste ronde was geen goede ronde voor de Nederlanders. Sergio kon zijn goede lijn niet doortrekken en bleef daardoor op 4,5 punt staan. Ook Alaettin en ik hielden onze score van 3,5 punt en moesten dus de laatste ronde winnen om nog op 50% te komen. Jan Boer pakte echter de draad weer op en boekte zijn derde overwinning, zodat hij naast alaettin en mij op 3,5 punt kwam. Na zijn bye stond Jeroen op 1,5 punt, net als Richard. Jeroen verloor helaas, maar Richard wist de vieze nasmaak van de nederlaag van de dag ervoor weg te spoelen met een knappe overwinning.

 

Ronde 9: Nederlanders eindigen min of meer volgens verwachting

 

Elke speler kende zijn ups en downs, maar uiteindelijk eindigde iedereen op een score die min of meer verwacht was. Sergio deed het van de Nederlanders het beste. Hij remiseerde in zijn laatste partij en eindigde daarmee op 5 uit 9, wat hem een minimale ratingwinst opleverde. Een halfje achter hem eindigde Jan Boer, die dankzij een bliksemsnelle overwinning op Alaettin nog op 50% uitkwam. Hij verloor wel een paar punten rating. Alaettin bleef door de nederlaag op 3,5 punt staan, maar boekte dankzij goede resultaten tegen 1800-spelers toch ratingwinst. Voor mij geldt hetzelfde: ik verloor mijn laatste partij (de derde op rij), bleef op 3,5 punt staan maar won toch iets rating. Jan Spoelstra sloot zijn debuut op een IBCA-toernooi na een nederlaag af op 3 punten. Dat kostte hem helaas een aantal ratingpunten. 3 punten waren er ook voor Richard, die in de laatste ronde remiseerde. Hij boekte echter juist ratingwinst. Jeroen eindigde het toernooi met een positieve noot. Hij had het beste voor het laatst bewaard: hij won en eindigde zo op 2,5 punt.

 

Sluiting en terugreis

 

De sluitingsceremonie was redelijk kort en zakelijk, maar eromheen speelden Griekse artiesten volksmuziek, wat leuk was om te horen. Winnaar van het toernooi werd de gedoodverfde favoriet GM Marcin Tazbir (2499) uit Polen met 8 uit 9. De als derde geplaatste Montenegrijn IM Predrag Nikac (2283) eindigde op een half punt als tweede, derde (op tiebreak) was de als tweede geplaatste Israëliër FM Alexey Streltsov (2343) met 6,5 punt. De Nederlanders vielen niet in de prijzen, beste Nederlander was zoals gezegd Sergio op plaats 31 van de 82 deelnemers.

Gistermorgen om 6:30 uur was het tijd om terug te vliegen voor 9 van de10 Nederlanders. De reis verliep voorspoedig en ook Jeroen, die later terugvloog, kwam veilig thuis. Al met al kijk ik – en ik denk dat ik voor de hele groep spreek – terug op een mooie schaakvakantie. Namens iedereen wil ik Kevin Tan, Marieke en Gerard de Lange hartelijk bedanken voor hun ondersteuning tijdens deze reis. Ik zie uit naar een volgend avontuur.

 

Alle uitslagen zijn te vinden via chess-results.com/tnr814672.aspx?lan=17&art=1&rd=9&fed=NED Er staat ook een (helaas lang niet compleet) PGN-bestand met partijen op deze site. Later schrijf ik nog een schaaktechnisch verslag voor de site van de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten (NSVG).

Over Lucas de Jong

Algemeen bestuurslid van de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten (NSVG) en lid van de Nijmeegse schaakclub Strijdt Met Beleid (SMB).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.