Amsterdam Chess Open Live Report – Deel I – We zijn begonnen!

Waar de meeste Amsterdammers nog bijkomen van het Amsterdam Dance Event, maken de schakers zich dit weekend op voor hun eigen feestje: het Amsterdam Chess Open. Hier echter geen dj’s, geen harde technobeats of losgaande feestgangers die opgaan in de muziek, maar serene rust en schakers die diep verzonken zijn in ingewikkelde stellingen en posities.

Tot diep in de nacht zijn de bestuursleden van de Stichting Amsterdam Chess Open en de vrijwilligers van Stichting Blije Buren gisteravond doorgegaan om de laatste voorbereidingen te treffen. Bij het organiseren van een schaaktoernooi van deze omvang komen altijd nog last-minute praktische problemen op. Gelukkig konden de laatste euvels worden opgelost, waardoor niets nog in de weg stond voor de start van het toernooi.

Paul van der Sterren opent het eerste Amsterdam Chess Open

Na een toespraak van Jan Timmerman, voorzitter van de Stichting Amsterdam Chess Open, had Paul van der Sterren de eer om de eerste editie van dit nieuwe schaaktoernooi te mogen openen. Zijn boodschap: “Schaken is eigenlijk nog leuker als je ermee gestopt bent.” Van der Sterren schaakte zelf ruim 20 jaar in professioneel verband, en stopte daarmee in 2001. Daarna speelde hij nog incidenteel een wedstrijd. “Maar,” vervolgt hij, “dat betekent natuurlijk niet dat jullie met schaken moeten stoppen.” De zaal lacht. “Het betekent alleen dat het vooruitzicht op de toekomst nog beter is.” Na deze bemoedigende openingsspeech kon het toernooi beginnen en begaf iedereen zich naar de speelzaal, waar het toernooi – met 10 minuten vertraging – kon beginnen.

Het eerste Amsterdam Chess Open is met 250 deelnemers meteen één van de grotere toernooien van het land. Veel bekende schakers geven dit weekend acte de présence. In de A-groep spelen bijvoorbeeld Arthur Pijpers, Rick Lahaye en Khoi Pham (zie eerste foto). Er doet ook een Tweede Kamerlid mee, Olaf Ephraim. Zij zijn allen kanshebbers om de eerste kampioen van het Amsterdam Chess Open te worden.

Olaf Ephraim

Het Amsterdam Chess Open, live te volgen op Chess.com

Onder de deelnemers is ook Zachary Saine, beter bekend als TheChessNerd. Met 70K volgers op Instagram en ruim 60K op TikTok is hij een populaire zogeheten schaakfluencer, een influencer op schaakgebied (okay toegegeven, die term heb ik net zelf bedacht). TheChessNerd streamt dit weekend zijn partijen live via zijn Twitch-kanaal. Dit kanaal wordt op het moment van schrijven integraal uitgezonden op Chess.com TV.

Zijn eerste tegenstander is de Spanjaard Andres Presa Villa.

TheChessNerd op Chess.com TV

De andere liveborden zijn ook te volgen op Chess.com: www.chess.com/events/2023-amsterdam-chess-open/games

Het Amsterdam Chess Open, the Champions League

Het Amsterdam Chess Open bouwt voort op de geschiedenis van het Wil Haggenburg-toernooi (het persoonlijk kampioenschap van de SGA) en het Eijgenbroodtoernooi. Daarover schreven wij eerder (zie deel I en deel II).

Veel oud-kampioenen van beide toernooien verschenen ook dit jaar aan de start van het Amsterdam Chess Open: Daan Zult (ENPS), Michael Wunnink (Caïssa), Barry Brink (De Volewijckers), Aran Köhler (ENPS), Arno Bezemer (Caïssa), Wim Luberti (ENPS) en Albert Blees (Laurierboom-Gambiet). Bij elkaar goed voor 23 overwinningen bij beide toernooien.

Oud-winnaars Wil Haggenburg-trofee en Eijgenbroodtoernooi:

Naam Wil Haggenburg-trofee Eijgenbroodtoernooi Totaal
Daan Zult 1x (2004) 4x (1998, 2000, 2001, 2009) 5
FM Michael Wunnink 2x (2009, 2019) 2x (1995, 2004) 4
IM Barry Brink 2x (2015, 2018) 2x (2008, 2016) 4
FM Aran Köhler 3x (1984, 1998, 2013) 1x (2017) 4
FM Arno Bezemer 2x (2001, 2007) 1x (1988) 3
Wim Luberti 2x (2003, 2012) 2
IM Albert Blees 1x (2016) 1

Arno Bezemer, tweevoudig winnaar van het Persoonlijk kampioenschap van de SGA. Hij won ook de tweede editie van het Eijgenbroodtoernooi in 1988.

Prijzengeld

Bij het Amsterdam Chess Open wordt niet gespeeld om den keizer zijn baard. Er zijn, naast trofeeën, ook geldprijzen te winnen. Dankzij de hulp van de sponsoren kon het prijzengeld zelfs nog iets opgehoogd worden.

Voor de nummer 1 in groep A ligt 1000 euro prijzengeld in het verschiet. Als deze schaker ook lid is van de SGA, is dit bedrag zelfs 1250 euro. In groepen C en D zijn ook prijzen in natura te winnen. Dit betreffen waardebonnen van onze sponsoren Schaak & Gowinkel Het Paard en Schaakopening Essenties.

Prijzengeld Amsterdam Chess Open 2023

Al met al belooft het een fantastisch weekend te worden met genoeg spektakel. Later vandaag publiceren we de eerste uitslagen van het toernooi en zullen we ook langsgaan bij groepen B, C en D.

De indelingen en tussenstanden zijn te volgen via onze Tornelo pagina. Volg Amsterdam Chess Open ook op Instagram: www.instagram.com/amsterdam.chess.open/

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.