Amsterdam Chess Open Live Report – Deel II – De eerste uitslagen zijn binnen

In ronde 1 van het Amsterdam Chess Open 2023 hebben 18 spelers in Groep A het volle punt kunnen bijschrijven. Onder hen: Arthur Pijpers, Barry Brink, Murad Abdulla, Arno Bezemer, Anna Warakomska, Christopher Brookes, Cesar Becx, Sierk Kanis en Bogdan Borsos. Negen partijen eindigden in remise.

Voor sommige schakers was ronde 1 al meteen een lange zit. Eén van de favorieten, Arthur Pijpers, kreeg in de eerste ronde een lastige opponent: Wim Luberti, tweevoudig winnaar van het Persoonlijk kampioenschap van de SGA (in 2003 en 2012). Pijpers kwam op comfortabele materiaalvoorsprong, maar had niettemin 80 zetten nodig om zijn tegenstander op de knieën te dwingen. De partij duurde ongeveer vierenhalf uur.

Anna Warakomska, de enige grootmeester op dit toernooi

Gewonnen werd eveneens door Anna Warakomska uit Polen, de enige grootmeester die aan dit toernooi meedoet. Zij verschalkte in de eerste ronde Joop Hummel.

Sierk Kanis (front foto) behaalde ook de maximale score. Het leek even mis te gaan omdat zijn tegenstander, Dirk van der Meiden, na een kwaliteitsoffer tot een gemene vork kwam, maar Kanis wist deze chicane kennelijk te pareren want even later liep hij tevreden met een punt de toernooizaal uit.

Rick Lahaye, Khoi Pham, Michael Wunnink, Rogier van Arkel en Midas Ratsma speelden in de eerste ronde remise, maar zijn beslist nog niet kansloos voor de titel.

In ronde 2 staan op de topborden een aantal interessante krachtmetingen op het programma:

Van Baar, Esper 2168 1 1 2378 Brink, Barry
Abdulla, Murad 2322 1 1 2124 Borsos, Bogdan
Kanis, Sierk 2153 1 1 2310 Zult, Daan
Presa Villa, Andres 2122 1 1 2210 Bezemer, Arno
Schilstra, Laurens 2096 1 1 2208 Kumar, Prajit Sai
Brookes, Christopher 2193 1 1 2077 Markuszewski, Maksymilian
Becx, Cesar 1973 1 1 2192 Polak, Alexander

De top 5-borden zijn te volgen via Chess.com: www.chess.com/events/2023-amsterdam-chess-open/games

Waar is TheChessNerd?

We kregen al vragen waarom TheChessNerd deze ronde niet live te volgen is. Dat zit zo. Wanneer er een oneven aantal deelnemers zijn voor een bepaalde ronde, dan krijgt de deelnemer die onderaan de ranglijst staat een zogeheten pairing bye, een gratis punt zonder te spelen. In de FIDE-regels zijn vuistregels opgenomen om deze pairing byes toe te wijzen en helaas viel deze aan TheChessNerd toe. Op deze regels kan vanzelfsprekend geen uitzondering gemaakt worden, ook niet in het geval van een streamer met een groot aantal volgers. Helaas pindakaas, maar gelukkig keert TheChessNerd morgen terug met een nieuwe live-uitzending.

Groep B (1700-2050)

In groep B eindigden bijna alle partijen in winst: Liefst 27 van de 30. In slechts drie partijen kwamen de schakers remise overeen. Winstpartijen werden behaald door René Pijlman, Jasper Dekker, Luc Schiebroek, Aldo van de Woestijne, Kees Sterrenburg, Jonathan van Nie, Boudewijn van Beckhoven en Aden Darie.

De topborden van groep B zijn eveneens te volgen via Chess.com via voornoemde link.

Aden Darie, een jonge talentvolle schaker René Pijlman, de voorzitter van de Schaakbond Groot-Amsterdam. Ook hij schreef een vol punt bij.

Groep C (1400-1750)

Ook in Groep C is de strijd losgebarsten en daar zien we eenzelfde stramien als bij Groep B: Veel winstpartijen en weinig remises. De gelukkigen die de eerste plek na ronde 1 delen zijn onder andere Harrie Boom, Ichelle Dekker, Tony Lith, Aleks Varnica, Matvey Alexandrov, Herbert Tulleken en Ruben Actor.

Harrie Boom Ichelle Dekker

Groep D (<1450)

In Groep D werd de volle buit binnengehaald door onder meer: Lode Broekman, Alisa Nalivaeva, Bart-Jan Melchers, Jayden Dijkstra, David Langkamp en Prahlad Kumar.

Lode Broekman, fanatiek schaker bij de Muider Schaakkring (MSK) Alisa Nalivaeva uit Oekraïne

Het volgende verslag verschijnt morgenochtend.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.