Amsterdam Chess Open Live Report – Deel III – Twee verrassende koplopers

Het Amsterdam Chess Open kent na de eerste dag twee verrassende koplopers. Hun namen: Maksymilian Markuszewski (zie foto) en Laurens Schilstra. In de tweede ronde troefden zij Christopher Brookes respectievelijk Prajit Sai Kumar af en bleven daarmee als enige deelnemers op de maximale score. Zij kunnen niet op hun lauweren rusten want een groot aantal kanshebbers wacht op slechts een half punt afstand met nog vier partijen te gaan.

De top-4 borden in Groep A eindigden alle in remise. Daarvan profiteerden Markuszewski en Schilstra. Op basis van hun rating zijn deze schakers op papier niet de sterkste deelnemers van de groep en daarom is hun koppositie een verrassing te noemen. Markuszewski speelt – anders dan wat je wellicht op basis van zijn naam zou verwachten – onder de Franse vlag. Hij komt sinds dit jaar uit voor SV Amsterdam West. Die club mag zeer trots zijn op hun jongste aanwinst want tot nu toe won hij alle partijen voor het eerste team, zowel in de SGA- als KNSB-competitie. Ook het Amsterdam Chess Open is hij uitstekend begonnen, zo blijkt.

De partij van Laurens Schilstra (spelend bij Zukertort Amstelveen) tegen Kumar werd live uitgezonden op Chess.com. De partij staat bol van tactische hoogstandjes maar evenzoveel onnauwkeurigheden. Schilstra stond na 32 zetten in een gewonnen stelling, maar Kumar counterde met een geniaal dame-offer dat geaccepteerd moest worden, waarop hij Schilstra in een royal fork zette (zet 34). (Het is dat dit toernooi geen spektakelprijs kent, maar anders was deze move een goede kanshebber geweest.) De partij leek daarop in remise te verzanden, maar na een aantal merkwaardige zetten van beide kanten viel het kwartje voor Schilstra toch de goede kant op:

Op 1½ punt staan een groot aantal deelnemers, waaronder: Esper van Baar, Barry Brink, Murad Abdulla, Bogdan Borson, Sierk Kanis, Daan Zult, Barry Brink, Cesar Becx, Khoi Pham, Michael Wunnink, Rogier van Arkel, Midas Ratsma en Hanna Goossens.

Internationaal Meester Hanna Goossens (België) won in de tweede ronde van Olaf Ephraim

In ronde 3 zijn de topborden als volgt ingedeeld:

Bord Wit Score Result Score Zwart
1 Markuszewski, Maksymilian 2 2 Schilstra, Laurens
2 Ratsma, Midas 1.5 1.5 Pijpers, Arthur
3 Lahaye, Rick 1.5 1.5 Warakomska, Anna
4 Brink, Barry 1.5 1.5 Kanis, Sierk
5 Polak, Alexander 1.5 1.5 Pham, Khoi

Ook deze borden zijn live te volgen via: www.chess.com/events/2023-amsterdam-chess-open/games

Groep B (1700-2050)

Jasper Dekker

In de B-groep staan tien spelers nog op 2 punten, onder wie Jasper Dekker. Hij nam het in de tweede ronde op tegen zijn clubgenoot Aldo van de Woestijne (beiden SV Amsterdam West) en wist die broederstrijd in 26 zetten te beslechten. Dekker wordt aan de top van de ranglijst vergezeld door onder meer Frits Veenstra, Jonathan van Nie, Kart Laan en Ashley Krishnasing.

Groep C (1400-1750)

In groep C gaan negen schakers aan de leiding, onder wie Eijgenbroodveteraan Tony Lith, Herbert Tulleken, Martin Rekelhof, Harrie Boom, Reijn Zuidema en Joris de Groot.

Ronde 2, bord 85: Krijn ter Braake vs. Martin Rekelhof. Rekelhof won deze partij.

Groep D (<1450)

In groep D tenslotte zijn nog zes schakers die nog geen puntverlies hebben moeten incasseren. Dat zijn: Prahlad Kumar, Nicky Magielsen, Arjan de Joode, Tymen van der Meer, David Langkamp en Alisa Nalivaeva.

Prahlad Kumar, één van de koplopers in Groep D

Wat staat er vandaag op het programma?

  1. AT5 komt langs om een item te maken over het Amsterdam Chess Open.
  2. TheChessNerd zal zijn partijen streamen via zijn Twitch-kanaal.
  3. Alle live-borden zijn weer te volgen via Chess.com: chess.com/events/2023-amsterdam-chess-open/games

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.