Amsterdam Chess Open Live Report – Deel V – Het is dringen geblazen aan de top

In ronde 3 van het Amsterdam Chess Open speelde zich op het hoogste bord de clash tussen de koplopers Maksymilian Markuszewski en Laurens Schilstra (foto) af. De winnaar van deze partij zou met 3 punten enig koploper worden van het toernooi. Maar dat gebeurde niet; het werd remise. Als gevolg daarvan kwamen nog negen andere schakers op gelijke hoogte. Met nog drie partijen te gaan is het ongekend spannend in Groep A.

Het zag er niet naar uit dat de partij tussen Markuszewski en Schilstra zou eindigen in gelijkspel. Vrijwel de hele partij stond Markuszewski ruim beter. Maar Schilstra zou Schilstra niet zijn als hij geen geluk zou hebben. Net als in de vorige partij tegen Prajit Sai Kumar, die Schilstra op wonderbaarlijke wijze in zijn schoot geworpen kreeg, had hij ook in deze partij de schaakgoden aan zijn zijde. Markuszewski stond 2 pionnen voor, maar opteerde in de 47e zet voor een dubieus kwaliteitsoffer waarmee hij zijn voordeel uit handen gaf:

Negen andere schakers kregen daardoor de kans om langszij te komen, zodat in totaal elf momenteel op 2½ uit 3 staan. Het gaat hier om Arthur Pijpers, Rick Lahaye, Khoi Pham, Murad Abdulla, Colin Stolwijk, Andres Presa Villa, Maurice Schippers, Tobias Hendriks en Rogier van Arkel. Het is dringen geblazen aan de top.

De topborden in Groep A zijn voor ronde 4 als volgt:

Bord White player Score Score Black player
1 Pijpers, Arthur 2.5 2.5 Stolwijk, Colin
2 Schilstra, Laurens 2.5 2.5 Lahaye, Rick
3 Pham, Khoi 2.5 2.5 Markuszewski, Maksymilian
4 Abdulla, Murad 2.5 2.5 Hendriks, Tobias

Deze borden zijn live te volgen via: www.chess.com/events/2023-amsterdam-chess-open

TheChessNerd dolf in de derde ronde het onderspit tegen Elmar Hommes. In ronde 4 neemt hij het op tegen Niels Bouton. Deze partij is alleen via het DGT-bord live te volgen (niet op zijn Twitch-kanaal).

Zachary Saine a.k.a. TheChessNerd in actie

Groep B

Jeffrey Huang

In groep B is de stand veel overzichtelijker met slechts drie koplopers. Dat zijn Jeffrey Huang, Kart Laan en Ashley Krishnasing. Zij rekenden in de derde ronde af met respectievelijk Jonathan van Nie, David Madularea en Frits Veenstra en hebben na drie rondes nog de maximale score (3 uit 3).

Krishnasing speelde een goede partij. Hij kwam in het middenspel een pion voor en zette in op de strategie van simplificatie. Dat bleek effectief. Na het uitruilen van de lopers zag Veenstra in dat hij niet zoveel meer kon doen aan de doorgebroken pion:

Groep C

Herbert Tulleken

In Groep C stond de titanenstrijd tussen Herbert Tulleken en Tony Lith op het programma op het hoogste bord, die door eerstgenoemde in positieve zin werd afgesloten. Tulleken is daarmee gedeeld koploper, samen met Joris de Groot en Kwesi Menyah, die eveneens de maximale score van 3 punten nog hebben.

Groep D

In Groep D gaan Arjan de Joode en Tymen van der Meer aan de leiding met 3 uit 3. In ronde 4 nemen zij het tegen elkaar op.

Arjan de Joode

Lees eerdere verslagen:

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.