Amsterdam Chess Open Live Report – Deel VI – Favorieten maken hun status waar

Na twee speeldagen heeft het Amsterdam Chess Open drie koplopers: Arthur Pijpers, Rick Lahaye (foto) en Khoi Pham. Zij wonnen in de vierde ronde hun partijen van respectievelijk Colin Stolwijk, Laurens Schilstra en Maksymilian Markuszewski en stegen daardoor naar 3½ punt uit 4 partijen. Negen deelnemers achtervolgen op een half punt. Met nog twee rondes te spelen ligt de strijd nog volledig open.

Khoi Pham bewees zijn klasse in de partij tegen Maksymilian Markuszewski. Met een tactische combinatie die begon vanaf de 22e zet en in totaal elf zetten duurde, zette hij de partij naar zijn hand. Pham investeerde zijn toren als offer om deze vervolgens met rente terug te verdienen, want hij won per saldo een kwaliteit. Zijn Franse opponent gaf niet veel later op:

Rick Lahaye overklaste Laurens Schilstra. In het middenspel van de partij won hij een pion, en later kon hij met een vork ook nog een kwaliteit oppakken. Schilstra kon niets meer doen dan opgeven:

Arthur Pijpers was tegen Colin Stolwijk vanaf meet af aan de bovenliggende partij. Even leek de balans terug in het spel te komen, maar door een blunder van Stolwijk in de 27e zet (hij liet zijn toren hangen) werden de overige zetten nog louter voor de statistieken gespeeld.

Arthur Pijpers, mede-koploper na ronde 4

TheChessNerd wint eerste partij

Zachary Saine (bekend als TheChessNerd) trakteerde zijn volgers op een uitgekiende overwinning op Niels Bouton. Saine besloot een kwaliteit te offeren (zet 19) wat een succesvolle strategie bleek te zijn. Bouton moest in de verdediging, maar kon niet voorkomen dat Saine door de linies brak en na 52 zetten tot schaakmat kwam. Dat had overigens ook in 49 zetten gekund. Saine miste onder tijdsdruk een mat in 1 (48… Nxf2#):

In de volgende ronde wacht Saine een zware kluif, want hij neemt het op tegen Floris Golbach, de clubkampioen van SV Amsterdam West. Deze partij zal live worden uitgezonden op Chess.com TV en op Saine’s eigen Twitchkanaal.

Floris Golbach, clubkampioen van SV Amsterdam West

In ronde 5 staan op het programma:

Bord Wit Score Score Zwart
1 Lahaye, Rick 3.5 3.5 Pijpers, Arthur
2 Brink, Barry 3 3.5 Pham, Khoi
3 Hummel, Paul 3 3 Abdulla, Murad
4 Schippers, Maurice 3 3 Van Baar, Esper

Deze borden zijn zoals gewoonlijk te volgen via Chess.com: www.chess.com/events/2023-amsterdam-chess-open

Groep B

Theo Gosman

In groep B werden op de topborden telkens korte partijen gespeeld. Op bord 1 in Groep B kwamen Kart Laan en Ashley Krishnasing al na 20 zetten remise overeen. Jasper Dekker zette Steve Michel mat in 25 zetten. Theo Gosman deed datzelfde in zijn partij tegen Jeffrey Huang, maar had daar twee zetten langer voor nodig. Ook Stein de Witte kon een hekje op zijn notatieformulier tekenen na 33 zetten tegen de Braziliaanse Karoliny Taiane da Cruz.

Omdat de drie koplopers in groep B dus allen puntverlies leden, konden Stein de Witte, Jasper Dekker en Nirvan Raymond langszij komen. Er staan nu zes spelers op 3½. Ook in Groep B is dus nog van alles mogelijk.

Joris de Groot

Groep C

In Groep C toonde Joris de Groot zich een maatje te Groot (ja flauw, ik weet het 😊) voor Herbert Tulleken. De Groot is nu enig koploper met nog steeds maximale score (4 uit 4). Hij zal op de laatste dag scherp moeten blijven want Reijn Zuidema, Freek Bax, Pau Cartanya Caro, Jakob van Gaalen en Agrawal Shivam volgen op slechts een half puntje.

Groep D

Arjan de Joode rekende binnen no-time af met Tymen van der Meer en is de enige speler in Groep D met nog de maximale score. Op een half punt volgen: Alisa Nalivaeva en Jayden Dijkstra.

Jayden Dijkstra

Lees eerdere verslagen:

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.