Amsterdam Chess Open Live Report – Deel VII – Wat vinden de deelnemers ervan?

Het is de eerste keer dat het Amsterdam Chess Open wordt georganiseerd. In dit zevende deel van de Live Report vragen wij deelnemers en vrijwilligers wat zij van de eerste editie van dit nieuwe weekendtoernooi vinden. Waar zijn zij positief over en welke onderdelen kunnen beter? Uw reporter liep tijdens ronde 4 rond in de kantine van het Cygnus Gymnasium, de speellocatie van het toernooi, en sprak een aantal willekeurige mensen aan.

Filip Schutte:

“Ik vind het super leuk, ik vind het vooral leuk dat het georganiseerd wordt bij mijn club (haha), dat voelt wel een beetje bijzonder. Ik vind het ook leuk dat het voor iedereen mogelijk is om mee te doen, je hoeft niet heel goed te zijn. Je kan gewoon schaken. En de organisatie zit goed in elkaar. Lekker eten, lekker drinken.”

Filip Schutte

 

Wim van den Bergh

Wim van den Bergh, huisschaker, doet voor de eerste keer mee met een schaaktoernooi. Na drie verliespartijen kon hij in de vierde ronde eindelijk een 1’tje noteren:

“Hartstikke leuk toernooi! Normaal gesproken speel ik op de computer rapidpartijen. Hier merk ik dat het fysiek klassieke partijen spelen anders is en dat maakt het voor mij extra leuk. Je gaat veel geconcentreerder naar zo’n schaakpartij kijken. Het noteren is ook iets nieuws, dat heb ik eerlijk gezegd wel even moeten opzoeken. Normaal gesproken noteert de computer dat voor je, haha.”

Het Amsterdam Chess Open heeft bij Wim iets losgemaakt: “Het toernooi heeft mij geënthousiasmeerd en ik zit erover te denken om ook lid te worden van een schaakclub.”

Gelukkig zijn er voldoende schaakverenigingen in Amsterdam waar hij zijn geluk kan beproeven.

 

Ook Reggie Bosma (SV Zwart op Wit) doet voor de eerste keer mee met een schaaktoernooi:

“Het is echt superleuk, er hangt een hele goede sfeer. Mensen zijn echt heel erg into chess, iedereen is heel erg enthousiast en leuk om hier deel van uit te maken.”

Reggie Bosma

Sebastiaan van Zomeren:

“Wat een waanzinnig tof toernooi, prachtige locatie, leuke mensen, mooie partijen en uniek in Amsterdam. Ga zo door, complimenten aan de organisatie!”

Sebastiaan van Zomeren

Khoi Pham:

“Ik ben onder de indruk, ik vind het een heel goed georganiseerd toernooi voor de eerste keer. Tot nu toe gaan er geen dingen fout, wat wel normaal is voor een eerste keer. Daarnaast is de speelzaal heel mooi. Het is ook bij in de buurt, dat is ook heel fijn.

Het verbaast me eigenlijk dat er niet meer GM’s meedoen, want de organisatie en het prijzengeld zijn er wel naar.”

Pham wees naar de persoon die tegenover hem zat, grootmeester Casper Schoppen: “Ik wist niet dat dit georganiseerd werd, anders had ik wel meegedaan.” “Mooi, ik zet je alvast op de lijst voor volgend jaar” antwoordde ik hem.

GM Casper Schoppen kwam ook even kijken. Maksymilian Markuszewski luistert aandachtig.

Jade is de dochter van Peter Gualterus, de oprichter van Stichting Blije Buren die tijdens het toernooi de catering verzorgt. Zelf heeft Jade op jonge leeftijd geschaakt. Vandaag doet zij echter niet mee als deelnemer, maar staat zij achter de bar. Wat vindt zij ervan?

“Het is heel relaxed eigenlijk, heel veel koffiedrinkers, heel veel tosti-eters, heel veel pizza-eters en hele vriendelijke mensen allemaal.” Er hangt een goede energie om de bar.

Links: Barman Driss, die ook al tijdens het Eijgenbroodtoernooi steevast achter de bar stond, en rechts Jade van Stichting Blije Buren. Blije Buren verzorgt tijdens dit weekend de catering

Albert Dekker is de vader van Jasper en Ichelle, die beiden ook meedoen aan dit toernooi. De partner van Ichelle (Rick Lahaye) is ook present zodat het Amsterdam Chess Open een soort familie-uitje is geworden:

Albert Dekker

“We deden vroeger met het Eijgenbroodtoernooi mee, dat is natuurlijk weg. En daarom is dit heel bijzonder. De speelzaal is prima, het is gelukkig niet te warm. Klein kritiekpuntje: “Ik vind het wel jammer dat ik niet makkelijk even bij mijn dochter kan kijken. Zij speelt op de eerste etage en ik op de vierde. Voor mij is het trappen lopen wat moeilijker.

Ik vind de scheidsrechters ook heel goed: Streng, maar rechtvaardig. Ik liep net de zaal in met mijn mobiele telefoon en toen werd ik aangesproken. Mijn zoon Jasper doet het heel goed en Rick die doet mee in de top. Ik speel zelf dit toernooi wat minder”

Zijn dochter Ichelle is er intussen bij komen staan en grapt: “Ja, bij jou kunnen de stukken in de doos”

Albert: “Ja dat zeggen wij vaak in onze familie, althans in het Duits: ‘Die Stücke wieder in der Dose.’ En zo hebben wij nog honderden schaakquotes in onze familie. Wij schaken vaak met z’n drieën of vieren. Met Rick erbij.”

“Ja, met Rick, hij mag soms meedoen, haha.” Grapt Ichelle. Ze neemt het gesprek over:

“Ik wil ook iets zeggen. Ik vind het echt superleuk dat jullie dit hebben geregeld, ik ben heel trots op jullie. Iedereen is vriendelijk en het loopt goed. Heel veel toernooien kunnen hiervan leren. Ik zou het ook heel vet vinden als wij jullie truien kunnen bestellen.”

De Amsterdam Chess Open merchandise. De organisatie neemt dit zeker mee in de evaluatie.

Wouter Visser en Imre Uitermark zitten hun partij te analyseren. Ik onderbrak.

Wouter Visser

Wouter Visser: “Ik zie jullie heel hard werken om een mooi toernooi te organiseren. Wat is vooral heel mooi vind is dat het heel professioneel is georganiseerd, dat mag gezegd worden. Ik hoop dat dit toernooi volgend jaar weer plaatsvindt en dat ik daar weer aan kan deelnemen. Ga zo door!”

Tegenstander Imre Uitermark: “Ik vind het een geweldig toernooi. De partijen zijn heel interessant. Je kan je tegenstander vragen om een partij te analyseren, en ze zeggen altijd “Ja”.

Imre Uitermark

Wouter Visser deelde ook nog zijn favoriete schaakquote: “Mijn favoriete schaakquote is: ‘Als je een zet ziet, vindt een betere zet’ van Emmanuel Lasker. En dat is van toepassing op de partij die ik nu ga analyseren met mijn tegenstander.” Uw verslaggever ging snel door.

Elysia Feng is speciaal vanuit Eindhoven gekomen om hier in Amsterdam te spelen.

“Het is voor mij twee uur reizen. Ik heb gisteravond een AirBnB gehuurd, maar vanavond reis ik op en neer.”

Elysia Feng

“Ik zag online dat er een nieuw weekendtoernooi was en dat leek mij heel leuk. Ik wilde dit meemaken. Ik vind het klassiek schaken sowieso heel leuk. Wat ik vooral leuk vind zijn de ratingroepen, de ratings zitten redelijk dicht bij elkaar. Dat is bij andere toernooien niet zo. Daardoor heb je de kans om te spelen tegen iemand met ongeveer dezelfde speelsterkte. Als het volgend jaar wordt georganiseerd ga ik zeker weer meedoen.”

Lees eerdere verslagen:

2 Reacties

  1. Avatar
    schakeraad 29 oktober 2023

    Deze lezer vindt het ook een heel mooi toernooi, met name natuurlijk door de wijze waarop het hier beschreven en gevisualiseerd wordt.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.