Amsterdam Chess Open Live Report – Deel VIII – Rick Lahaye wint kraker tegen Arthur Pijpers in de vijfde ronde

In de vijfde ronde van het Amsterdam Chess Open heeft Rick Lahaye de topwedstrijd tegen Arthur Pijpers in zijn voordeel beslecht. Lahaye is nu enig koploper met 4½ punt uit vijf partijen en heeft het zelf in de hand of hij vanavond op de hoogste trede van het podium staat. Barry Brink, Murad Abdulla, Rogier van Arkel, Christopher Brookes en Maurice Schippers staan op 4 punten en kunnen dus nog eerste worden als Lahaye in de laatste ronde steken laat vallen.

De overwinning van Rick Lahaye werd ingeleid door een rekenfout van Arthur Pijpers. In de 28e zet dacht Pijpers een pion te winnen door met het paard de doorgebroken pion op c6 te slaan en vervolgens na 29. Bxf6 schaak te geven met 29… Bxe3+. Zou Pijpers inderdaad hebben doorgeslagen op d2, dan was de partij met 30… Qxh3 met matdreiging een formaliteit geworden voor Lahaye. Pijpers moest dus wel de a1-h8 diagonaal verdedigen, waardoor hij noodgedwongen een kwaliteitsverlies moest toestaan. Niet veel later gaf Pijpers op.

Ook Khoi Pham ging opzichtig in de fout in zijn partij tegen Barry Brink en is nu kansloos voor de titel:

Paul Hummel

Het blunderen bleek aanstekelijk te zijn in Groep A, want het overkwam ook Paul Hummel, die in clubverband uitkomt voor Caïssa 1 in de Eerste Klasse KNSB en in deze ronde zijn debuut mocht maken op een van de featured tables. Hij nam het op tegen de Schotse FM Murad Abdulla. De partij ging gelijk op, totdat Hummel met een iets te snel gezette zet lelijk in de fout ging. Een eenvoudige tactiek werd hem fataal. In onderstaande stelling speelde hij 23. Qxe4?? Lezersvraag: Met welke zet kan zwart vervolgens een toren winnen?Bekijk het antwoord onderaan!

Hummel mag het in de volgende ronde opnemen tegen TheChessNerd, die zijn partij tegen Floris Golbach won. Zijn partij is nu live te volgen via Chess.com TV en het Twitch-kanaal.

Groep B

In Groep B won Nirvan Raymond van Ashley Krishnasing en gaat nu zelfstandig aan de leiding. De Amerikaan speelt een verrassend goed toernooi, want met een rating van 1736 behoorde hij nou niet bepaald tot de top dogs van deze groep. Met een mooie tactische combinatie wist hij ook Krishnasing aan zijn zegekar te binden.

Nirvan Raymond

Kart Laan, Theo Gosman, Stein de Witte, Jasper Dekker en Luc Schiebroek en David Madularea volgen op slechts een half puntje.

Groep C

In Groep C speelde koploper Joris de Groot remise tegen Agrawal Shivan. Omdat Reijn Zuidema en Freek Bax wel wisten te winnen kent Groep C nu drie koplopers. Vier spelers volgen op 4 punten.

Agrawal Shivam

Groep D

In Groep D ging het bovenste bord tussen Alisa Nalivaeva en Arjan de Joode. De Oekraïnse eiste in deze partij de overwinning op, waarmee ze alleen aan kop gaat in Groep D. Zij neemt het in de laatste ronde op tegen Jaap de Knegt, die een puik toernooi speelt en als schaker van SV Amsterdam West tevens kans maakt op de Wil Haggenburg-prijs in deze groep.

Jaap de Knegt

Antwoord lezersvraag: Qxb5! De pion staat in de penning. Hummel gaf direct op.

Lees eerdere verslagen:

1 Reactie

  1. Avatar
    ayacucho 30 november 2023

    In mijn partij tegen Nabbokof kreeg ik dezelfde stelling.

    Op de 18e zet speelde Arthur Lg4, mijn tegenstander speelde echter Pd6, waarop ik antwoordde met 19.Lh6x.

    Er volgde nog 19.Tfc8 20.Ld2 en mijn tegenstander gaf op want hij zou spoedig mat gezet worden.

    Mat in 11 aldus StockFish 16 7MB NNUE.

    Alle stukken van zowel wit als zwart stonden gereed in
    slagorde, maar voordat het knokken zou worden, stond
    mijn tegenstander al mat.

    Een briljante partij, al zeg ik het zelf.

    Alle stukken en pionnen stonden nog op het bord.

    Eentje ontbrak, Harrie de h-pion van zwart.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.