Amsterdam Chess Open Live Report – Deel IX – Rick Lahaye triomfeert; salonremise volstaat

De allereerste editie van het Amsterdam Chess Open is gewonnen door Rick Lahaye. Al na vijf zetten kwam hij remise overeen met de Schotse Murad Abdulla en eindigde daarmee op 5 punten uit zes partijen. Dat bleek genoeg te zijn voor de ongedeelde overwinning en het prijzengeld van 1.000 euro. Zeven schakers eindigden met 4½ op een gedeelde tweede plek. Barry Brink was de beste SGA-schaker en won de Wil Haggenburg-trofee voor de derde keer in zijn carrière.

De 39-jarige Lahaye is de laatste jaren aan een opmars bezig. Vorig jaar werd hij Open Nederlands kampioen schaken en eerder dit jaar won hij het Goirles Weekend Kampioenschap. Nu mag hij zich ook de eerste kampioen van het Amsterdam Chess Open noemen. Om die titel te veroveren versloeg hij afgelopen weekend Floris Golbach, Anna Warakomska, Laurens Schilstra en Arthur Pijpers. Tegen Artur Margaryan en Murad Abdulla speelde hij remise.

De achtervolgers (Rogier van Arkel, Barry Brink, Christopher Brookes en Maurice Schippers) hadden door de salonremise van Lahaye in de laatste ronde kansen om op gelijke hoogte te komen. Maar ook Christopher Brookes en Maurice Schippers hielden het snel voor gezien. Hun partij kwam tot remise door herhaling van zetten. Brookes en Schippers begaven zich snel naar de kantine van het Cygnus Gymnasium waar zij door Stichting Blije Buren werden getrakteerd op kip uit de oven.

Christopher Brookes en Maurice Schippers tijdens de prijsuitreiking

Wie wel loon naar werken kreeg was Arthur Pijpers. Nadat hij in de vijfde ronde had verloren tegen Rick Lahaye had hij iets goed te maken. In de laatste ronde speelde hij tegen de Belgische WIM Hanna Goossens. Pijpers offerde een kwaliteit in het middenspel voor gevaarlijke aanvalsmogelijkheden en die strategie wierp zijn vruchten af. Pijpers werd daarmee op punten gedeeld tweede, en in de einduitslag derde op tie-break:

Rogier van Arkel en Barry Brink besloten ook nog hun best te doen in de laatste ronde. Ook hun partij leverde echter geen winnaar op. Daarmee werden ook zij gedeeld tweede:

Midas Ratsma schoof in de laatste ronde Colin Stolwijk opzij en nestelde zich eveneens op de gedeelde tweede plek.

De einduitslag

Rank Player Rtg Score BH SB
1 Lahaye, Rick 2427 5 20 16.5
2 Abdulla, Murad 2322 4.5 22.5 16.25
3 Pijpers, Arthur 2433 4.5 22.5 15.75
4 Brink, Barry 2378 4.5 20.5 14.75
5 Schippers, Maurice 2219 4.5 20.5 14.5
6 Van Arkel, Rogier 2210 4.5 19.5 14
7 Ratsma, Midas 2198 4.5 18.5 13.25
8 Brookes, Christopher 2193 4.5 17 11.25
9 Borsos, Bogdan 2124 4 22.5 14.75
10 Pham, Khoi 2356 4 21 12.75
11 Zult, Daan 2310 4 19 12
12 Coucke, Yari 1922 4 19 10.5

De prijswinnaar in Groep A. V.l.n.r.: Rogier van Arkel, Yari Coucke (ratingprijs), Christopher Brookes, Midas Ratsma, Rick Lahaye, Maurice Schippers, Barry Brink en Arthur Pijpers. Niet op de foto: Murad Abdulla

Murad Abdulla. Hij was niet bij de prijsuitreiking want hij moest zijn vlucht naar Schotland halen.

Wil Haggenburg-trofee

Tijdens het Amsterdam Chess Open werd ook gestreden om de Wil Haggenburg-trofee, oftewel het persoonlijk kampioenschap van de Schaakbond Groot-Amsterdam. In Groep A eindigden vier SGA-schakers op gelijke hoogte: Barry Brink (De Volewijckers), Maurice Schippers (Paard d4), Rogier van Arkel (Caïssa) en Christopher Brookes (Paard d4) en deelden het prijzengeld. Op tie-break (SB-punten) was Brink een fractie beter dan Schippers. Daarmee verzekerde hij zich van de Wil Haggenburg-trofee en een plekje in de voorrondes van het Nederlands kampioenschap schaken. Voor Brink is het de derde keer dat zijn naam op de trofee gegraveerd wordt. Eerder won hij deze prijs in 2015 en 2018.

Barry Brink, winnaar van de Wil Haggenburg-trofee voor het persoonlijk kampioenschap van de SGA

Later vandaag verschijnt ook nog een verslagje met Groepen B, C en D.

Lees eerdere verslagen:

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.