24 Hours With Garry Kasparov

In het november-nummer van New In Chess Magazine (nr 7 2023) het interview van Dirk Jan ten Geuzendam met Ilya Leivitov, over diens initiatief en uitvoering van de videobiografie van Garry Kasparov – een megaproject en volgens Dirk Jan een van de belangrijkste schaakhistorische publicaties van de afgelopen decennia, misschien wel ooit ‘over en van een wereldkampioen’.
Maar zo vindt Dirk Jan: nog belachelijk weinig bekend en bekeken!
Ook ik had er geen weet van, alhoewel Ilya Leivitov geen onbekende naam voor me was.
Leivitov schreef samen met Evgeny Bareev het beste boek dat ik ooit – echt als pageturner – heb gelezen over het hoe en wat achter de schermen tijdens WK-matches. ‘‘From London to Elista’, the inside story of the matches that Vladimir Kramnik won against Garry Kasparov, Peter Leko and Veselin Topalov.’
Het interview van Dirk Jan met Leivitov in NIC Magazine is op zich al onthullend. Maar het maakt super nieuwsgierig naar de (eerste 13 inmiddels) afleveringen van de videobiografie – in het Russisch, Engels ondertiteld.
Ik heb er pas twee bekeken maar die zijn geweldig! Gratis op YouTube en via www.levitovchess.com (eenvoudig op ‘vertaling’ te zetten trouwens).
Ilya Leivitov is trouwens een (Russisch geboren) zakenman en geen professionele schaakspeler maar wel van jongs af aan een grote liefhebber van het spel en later sponsor en organisator van tal van schaakevenementen. Hij kent de topschaakwereld door en door.
In een aantal jaar hebben Leivitov en Kasparov elkaar in superlange sessies uitgebreid gesproken, langs de chronologische lijn van Kasparov z’n ontwikkeling als schaker. Maar ook met alle persoonlijke aspecten, als z’n opvoeding, de verhouding met z’n moeder, z’n maatschappelijke en politieke bezigheden en opvattingen, et cetera.
Inmiddels zijn er reeds 13 uitgebreide videoafleveringen van de Kasparov biografie verschenen. Hoeveel afleveringen het uiteindelijk worden is nog niet bekend. En er blijft gecorrigeerd en bijgesteld worden in de montage en inhoud. Uiteindelijk leidt het natuurlijk tot een grote programmaserie (van wel 24 uur) – die neem ik aan ook als DVD zal uitkomen. Daarmee wordt het de meest kapitale biografische nalatenschap ooit van een schaakwereldkampioen, niet alleen van z’n spelinzicht maar ook van z’n persoonlijk leven en maatschappelijke opvattingen.

Over Frans Hoynck

Journalist en politicus. Geboren 1959. Begon met schaken tijdens Spasski - Fischer in Reykjavik.
Was 5 jaar manager van de schaak- en denksportafdeling van uitgeverij / boekhandel Van Stockum in Den Haag.
Oud bestuurslid NOC/NSF voor de Nederlandse Onderwatersportbond NOB.

4 Reacties

 1. Avatar
  cdw057 04 november 2023

  Ik ben oud en gebruik alleen YouTube, die andere dingen als FaceBook, Instagram en andere vertrouw ik niet, als ik moet joinen om een reportage te kijken, nee dank je wel, waarom niet een directe link ?

  Ik kijk graag (denk ik) maar andere items, nee dank je wel.

  • Avatar
   Pipo Koeien 05 november 2023

   Toch nog niet zo oud dat het je niet lukt om in YouTube de zoekterm “Levitov Kasparov” in te vullen?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.