Zhaoqin Peng eerste vrouwelijke drager van Max Euwering

Eddy Sibbing draagt de ring over aan Zhaoqin Peng. Foto: Harry Gielen

Persbericht Max Euwe Centrum

Op het Max Euwe Centrum in Amsterdam is onder grote belangstelling de Max Euwering uitgereikt. De Euwering is een naar Max Euwe vernoemde onderscheiding voor iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het schaken in Nederland. Max Euwe was wereldkampioen schaken van 1935 t/m 1937.

De vorige drager van de ring, Eddy Sibbing, heeft de ring doorgegeven aan Zhaoqin Peng, die daarmee de eerste vrouwelijke drager van de ring wordt. Peng heeft zich op vele vlakken verdienstelijk gemaakt voor het Nederlandse schaakleven.

Sibbing: “Ik vind het zelf belangrijk dat de drager van de Euwering zich niet alleen verdienstelijk maakt voor schaken in het algemeen, maar ook voor de jeugd. En aan dat laatste criterium voldoet Peng, want vanavond geeft ze ook weer training aan de jeugd. Daarnaast is ze bovendien mede-initiator van de ChessQueens, en dat allemaal los van de 14 nationale titels in Nederland.”

Peng: “Ik ben vooral trots en beschouw het dragen van deze ring als een zeer grote eer. Ik had dit eigenlijk helemaal niet verwacht.”

Over Zhaoqin Peng:

Zhaoqin Peng (Kanton, 8 mei 1968) is een Nederlandse schaakgrootmeester van Chinese afkomst. In 1995 emigreerde ze naar Nederland, waar ze 14 keer Nederlands kampioen bij de vrouwen werd. In 2004 werd haar door de FIDE de titel Internationaal Grootmeester (GM) toegekend.

In China werd zij drie keer nationaal kampioene (in 1987, 1990 en 1993).

Peng werd in 1997 en van 2000 tot en met 2011 nationaal kampioen van Nederland bij de vrouwen. Sinds 2000 domineerde zij het Nederlandse vrouwenschaak. In juli 2018 veroverde ze, op haar 50e, de 14e titel. Ze is daarmee een boegbeeld voor schakende meisjes in Nederland en ver daar buiten.

Op 28 oktober 2004 kreeg Peng als eerste Nederlandse vrouw de titel van FIDE grootmeester (GM). Ze is hiermee de tiende vrouw wereldwijd die deze titel kreeg. Momenteel is Peng vooral actief als trainer van de jeugd.

Eerdere dragers van de ring zijn: Max Euwe, Hans Bouwmeester, Jan Timman, Hans Böhm, Hans Ree, Genna Sosonko, Cor van Wijgerden en Eddy Sibbing.

Foto’s van de uitreiking, met dank aan Harry Gielen: 2023 11 08 Uitreiking Euwe Ring | Flickr

8 Reacties

  • Avatar
   LDBoutens 09 november 2023

   Peng heeft die ring dik verdiend hoor maar Parel van de Nederlandse schaakwereld? Niet een beetje overdreven? Al die resterende 16000 knsb leden zijn op hun eigen manier toch ook een Parel van de Nederlandse schaakwereld?

    

   Moedig voorwaarts!

 1. Avatar
  Eddy Sibbing 09 november 2023

  En niet te vergeten de rol van Peng betreft de ChessQueens!

   

 2. Avatar
  Jan Jaap Janse 09 november 2023

  Gefeliciteerd! Een heel terechte onderscheiding, de schaakwereld heeft veel aan Peng te danken.

 3. Avatar
  renzoverwer 09 november 2023

  Gefeliciteerd Peng. Zie ook: https://renzoverwer.wordpress.com/2023/11/09/zhaoqin-peng-nieuwe-drager-euwe-ring-een-anekdote/

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.