Nederlandse teams laten topposities los

De Nederlandse teams waren de eerste vijf ronden van het EK landenteams in Montenegro goed bezig. De mannen stonden zelfs op een gedeeld tweede plek met 8 matchpunten, de vrouwen deden het met een matchpunt minder en een gedeeld zevende plek ook goed. Helaas verloren beide teams in de zesde ronde (tegen respectievelijk Engeland en Duitsland). Daarmee is de hoop op een goede notering overigens nog niet opgegeven, in de laatste drie ronden kan nog veel gebeuren.

 

OPEN

Ronde 4

Met de transfer van Rapport is Roemeniƫ een sterk schaakland geworden en de 2-2 is dus een nette prestatie. Beide teams misten wel een kans. Op de eerste twee borden werd het snel remise, maar Bok had een dubbel toreneindspel met defgh tegen acfgh, duidelijk beter voor wit. Helaas wist hij niets met het voordeel te doen. De beste kans op een overwinning was voor de Roemeen op bord vier, sterker nog, na 34.f4 (niet heel moeilijk te vinden, voorkomt de dreiging Lh2+ met damewinst) was opgave plausibel geweest. Nederland zal dus het meest tevreden geweest zijn met het gelijke spel.

Ronde 5

Foto door Mark Livshitz

Tegen het team van coach Loek van Wely boekten de onzen een keurige overwinning. Van Foreest (Jorden dat is, zijn broer Lucas is na de tweede ronde niet meer opgesteld, ziek?) won zelfs in slechts 22 zetten nadat zijn tegenstander in al matige stelling met zijn dame op g7 sloeg.

Tegen de dreiging 22…Lf8 is niets meer te doen.

Bij Bok werd het evenwicht nooit verstoord, Warmerdam stond na de opening wel duidelijk beter. De tegenstander van Vrolijk vroeg er tenslotte om met zijn 15…g5: even later offerde wit op g5, dat kon niet aangenomen worden en wit kwam gewoon twee pionnen voor.

Ronde 6

Zo win je snel, zo verlies je snel: Van Foreest was al na 26 zetten klaar. De tegenstander bracht stukken naar de slecht verdedigende witte koning en de doorbraak 19…f4! inclusief offers was beslissend. En zo werd het een slechte dag voor Nederland. Warmerdam stond de hele tijd minder en Vrolijk had een dubbel paardeindspel dat gelijk stond, maar na paardruil bleek het eindspel verloren voor hem. Alleen Bok speelde remise in een partij waar hij een plusje kreeg maar nooit meer.

 

VROUWEN

Ronde 4

Georgiƫ is een topland bij de vrouwen en is dus zwaar favoriet. Het was dus niet gek dat de Nederlandse vrouwen na ruim een uur spelen allemaal slecht stonden en het leek even 4-0 te gaan worden. Lanchava verloor inderdaad, maar Van Foreest wist haar slechte stelling te keepen en ook Peng vocht goed terug.

Na ruil op f8 wint zwart, maar Peng deed 26.Tf4! en kreeg voldoende compensatie voor de kwaliteit om remise te maken. Omdat Roebers op Roebersachtige manier won werd het zelfs een gelijkspel, een knappe prestatie!

Ronde 5

Foto door Mark Livshitz

In deze match was Nederland de favoriet, maar het had zomaar een kleine nederlaag kunnen worden. Roebers wist niets te bereiken, Peng in eerste instantie wel, maar versmaadde ten onrechte een pion. Van Foreest had met een gezonde pion meer moeten winnen en Kazarian kroop door de oog van de naald. Haar tegenstandster miste een paar sterke voortzettingen waardoor het stellingsoordeel van ’totaal gewonnen voor wit’ naar ‘zwart staat gewoon drie pionnen voor’ ging. Maar goed, het resultaat telt!

Ronde 6

In de vorige twee matches had Nederland kunnen verliezen. In ronde zes verloren ze echt, maar totaal onnodig. Roebers bracht haar grootmeesterlijke tegenstander problemen die moeilijk op te lossen waren:

De enige goede verdediging is een dame-offer: 28…Dc5+! 29.Kh1 Dd4! 30.Pf6+ Lxf6 31.Txd4 Lxe7 32.Td5 b6 en met twee lopers en pion tegen een dame heeft zwart goede remisekansen. In de partij sloeg zwart op a2, raakte eerst een kwaliteit op e8 kwijt en spoedig op hetzelfde ook een stuk. Daarmee staat Roebers op 4.5 uit 6 tegen twee GM’s, 3 IM’s en een WGM, dus op koers voor een GM-resultaat! Peng verloor helaas: ze ging een afwikkeling in, maar op het einde daarvan was het mat in drie met een (niet al te moeilijke) dame-offer. Kazarian stond slecht, maar na een Duitse onnauwkeurigheid kon ze de problemen oplossen. Restte nog van Foreest, die een iets minder eindspel moest keepen. Dat werd uiteindelijk de diagramstelling hieronder. Waar gaat u heen met het paard, g8 of g4?

Ik vermoed dat coach Bosch hierna maar niet heeft gezegd wat hij dacht.

2 Reacties

 1. Avatar
  Henk Smout 18 november 2023

  Die Eline gegen die Elisabeth war ein Hochgenuss!

  En 3.f3 staat in mijn eerste schriftje met ingeplakte knipsels, door Smyslov gespeeld.

 2. Avatar
  Henk Smout 21 november 2023

  De computer vertelt mij 59… Db1+ =(0.00) in Howell – Warmerdam.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.