EK Landenteams: geen medailles

Het Europees Kampioenschap landenteams is voor beide teams in een teleurstelling geëindigd. Beide teams haalden in de laatste drie matches slechts één matchpunt door een gelijkspel in respectievelijk de 7e en de 9e ronde, en eindigden allebei in het rechter rijtje.

OPEN

Ronde 7: Kroatië – Nederland 2-2

Vandaag konden vier remises genoteerd worden, en daar hadden onze jongens niet over te klagen. Geen van de vier kwam met duidelijk voordeel uit de opening en Lucas van Foreest kwam in het vroege middenspel zelfs iets minder te staan tegen Leon Livaic, die het loperpaar had bemachtigd.

Ronde 8: Noorwegen – Nederland 2½-1½

Nederland mocht in deze ronde op bord 2 aantreden tegen het team van Noorwegen. Dit was zo omdat Noorwegen, onder aanvoering van voormalig wereldkampioen Magnus Carlsen, een vast bord toebedeeld had gekregen.

Jorden van Foreest trof Carlsen op bord 1, werd onderworpen aan een “grind” van de Noor en moest na een moeizame partij berusten in verlies.
Max Warmerdam wist in een Engelse partij geen voordeel te bewijzen tegen voormalig jeugdwereldkampioen Aryan Tari en kwam op zet 79 remise overeen.
Benjamin Bok bereikte vanuit een Italiaanse opening met Zwart gelijkspel, maar niet meer dan dat. Nadat alle stukken behalve de dames geruild waren, werd besloten tot puntendeling.
Bij Liam Vrolijk gingen in het begin al veel stukken de doos in, zodat een gelijk middenspel/eindspel overbleef waarin geen van beide partijen echt een aanknopingspunt had om voor de winst te gaan.

Ronde 9: Nederland – Georgië 1-3

Het was geen beste slotdag voor de jonge generatie Nederlandse grootmeesters. Tegen het als 23e geplaatste Georgië, dat op ieder bord minder ratingpunten had zitten, liep Nederland tegen een 3-1 nederlaag aan.

Max Warmerdam liet in een onduidelijke stelling een belangrijke pion slaan, waarna de afwikkeling in het voordeel was van zijn tegenstander:

Ook voor Lucas van Foreest was het geen dag waar hij met plezier op zal terugkijken. In stelling die nog binnen de remisemarge was, liet hij toe dat zijn tegenstander zijn pion kon promoveren.

Op de partij van Liam Vrolijk viel weinig af te dingen. Zijn tegenstander speelde het heel nauwkeurig en kwam nooit echt in gevaar.

Daarmee was de wedstrijd al verloren gegaan. Jorden van Foreest verkreeg een kansrijk eindspel van paard tegen loper met een pion meer voor onze kopman. Hij wist dit echter niet in een punt om te zetten (analyse volgt nog).

 

Zo eindigde het Nederlandse Open team op een teleurstellende 21e plaats.

 

DAMES

Ronde 7: Servië – Nederland 2½-1½

Op bord 1 Eline Roebers tegen de Botwinnik-opstelling van haar tegenstandster het tegenspel niet van de grond. Haar tegenstandster Teodora Injac kreeg na 20…e4 de mogelijkheid om haar beide paarden de stelling in te dirigeren. Er volgde een dameoffer dat Wit meer dan genoeg materiaal en een positioneel overweldigende stelling opleverde, waarna Zwart de handdoek in de ring gooide.

Zhaoqin Peng kwam op bord 2 niet verder dan remise, en Tea Lanchava liet zich in een eindspel ongedwongen een pion afhandig maken. Alleen Machteld van Foreest wist te winnen, zij het met een klein mazzeltje:

Ronde 8: Zwitserland – Nederland 2½-1½

Een gedetailleerd verslag van deze ronde volgt morgen.

Ronde 9: Nederland – Israël 2-2

Tea Lanchava (bord 3) revancheerde zich voor haar eerdere verliespartijen en opende vandaag de score met een strak punt tegen Ronit Levitan. In wat als een omgekeerde Siciliaan begon en spoedig een Nimzo-Indische structuur werd, probeerde Zwart een aanknopingspunt in Wits centrum te vinden en aan te tasten. Hierin slaagde ze echter onvoldoende; Wit had intussen het loperpaar en een halfopen f-lijn verkregen. Zwarts stukken raakten niet op tijd gecoördineerd en Wits aanval sloeg door.

Eline Roebers speelde tegen voormalig meisjeswereldkampioen Marsel Efroimski. Aanvankelijk trok de Israëlische ten aanval, en de stelling werd zeer complex. Efroimski raakte een kwaliteit kwijt, maar behield een gevaarlijke vrijpion op de d-lijn. Beide koningsstellingen waren onveilig, waardoor Zwart met eeuwig schaak remise kon afdwingen.

Machteld van Foreest kreeg met Zwart een Siciliaans middenspel met een halfopen d-lijn en een bind-stelling (pion c4 en e4). Ze veranderde met 11…Lxc3 de structuur om te spelen op de verdubbelde en geïsoleerde c-pionnen. Toen de stofwolken na 24 zetten enigszins waren opgetrokken, resteerde een middenspelstelling met dames, enkele torens en ongelijke lopers waarin Wit iets meer ruimte had en Zwart een iets gezondere pionstelling. Beide speelsters probeerden het initiatief naar zich toe te trekken, en na een 74 zetten durend getouwtrek, waarin de ongelijke lopers op het bord bleven, werd de partij uiteindelijk remise.

Van haar Twitch-moderators mocht ik niet naar de partij van Anna-Maja Kazarian kijken, en wie ben ik om me daar niet naar te schikken.
Nadat ze een lang toreneindspel met een pion minder had moeten verdedigen, viel ze ten prooi aan een leerzaam valletje.

 

Met dit resultaat eindigden de dames op de 19e plaats.

2 Reacties

  1. Avatar
    Henk Smout 21 november 2023

    Max had tegen Jobava in een laat stadium alsnog een redding met 31… h7-h5!

    Onder de computersuggesties zie ik in plaats van het gespeelde 12… b5 na 12… exd4 13.Pxd4 al 13… h5 en als alternatief o.a. de zet van de andere randpion 13… a4.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.