Flink ratingverlies voor Nederlanders op WK jeugd

Van 13 t/m 24 november werd in Montesilvano (Italië) het WK jeugd gehouden. Namens Nederland deden er drie jongens mee. Hoe ging het? Het was volgens het verslag op schaken.nl “een goede leerschool”. Dan weet de goede verstaander het wel: matige resultaten, alle drie de spelers verloren flink wat ratingpunten. Een kleine kanttekening erbij: om het resultaat echt te duiden zou je moeten kijken welke ratings de tegenstanders over een jaar of twee hebben. Misschien zijn ze dan allemaal zo veel gestegen dat de scores van de Nederlanders best ok waren! Maar goed, in het andere schaken.nl (het magazine) betoogt een ex-senator wiens partij bij de afgelopen verkiezingen 2/3 van de zetels verloor dat de resultaten van de Nederlandse jeugd te veel met de mantel der liefde bedekt worden. Het is nu echter te laat om ze lopend naar huis te sturen, noch zal KNSB-voorzitter Bianca de John-Muhren ze woedend opgewacht hebben op Schiphol. Omdat ik van alle drie de spelers om journalistieke redenen een verliespartij heb opgenomen kan de ex-senator toch tevreden zijn.

Kobe Smeets (WK t/m 16 jaar)

Kobe Smeets uit Utrecht werd met 6 uit 11 57e van de 138 spelers en dat valt op zich mee, maar hij zal met -76.80 ratingverlies niet tevreden zijn. Toch had het toernooi heel anders kunnen verlopen. Zijn start met 2.5 uit 3 was behoorlijk en vervolgens kwam hij in wat waarschijnlijk een tijdnoodduel was gewonnen te staan tegen de sterke Duitsers Hagner (2356). Hij miste een paar makkelijke winsten, stond na de tijdcontrole nog steeds gewonnen, en liet vervolgens op zet 42 mat in drie toe. Daarna ging het bergafwaarts en kwam hij zelfs nog op een minscore terecht, al wist hij nog de schade te beperken door in de laatste ronde te winnen.

Rhys Arnold (WK t/m 14 jaar)

Rhys Arnold deed het qua puntenaantal het beste van de Nederlandse deelnemers, 6.5 punten en dat leverde een 57e plek op. Al zijn tegenstanders hadden echter ratings onder de 2000, dus ook hij zal ontevreden zijn, zeker gezien het ratingverlies van -123.20 punten. Tegen de op papier sterkste tegenstander (1998 rating) werd hij overspeeld.

Wouter Terlouw (WK t/m 14 jaar)

Wouter Terlouw uit Soest was eerst van plan het WK t/m 12 jaar te spelen in Egypte, maar dat bleek practisch lastig en daarom kwam hij een categorie hoger uit in Italië. Zijn eerste zes ronden waren typisch voor Zwitsers met een grote groep: winnen met zwart van een zwakkere speler, verliezen met wit van een sterkere speler. Helaas verloor hij daarna met zwart van een (op papier) zwakkere speler en kwam hij daarna niet meer boven de 50%. Een 93e plek  (178 deelnemers)  met 5.5 punten is niet erg goed en de -73.60 punten ratingverlies zal pijn doen. En helaas verloor hij al zijn livepartijen. In de zesde ronde had hij echter moeten winnen.

(Verslag in samenwerking met de KNSB)

1 Reactie

 1. Avatar
  Tony Werten 26 november 2023

  Hetzelfde effect zie je al bij de NK’s. Vooral bij de jongere groepen waar sommigen een (flink) deel van hun rating te danken hebben aan hun aanvallende, taktische spel tegen (oudere) volwassenen en sommigen weinig tot nooit tegen volwassenen spelen. (Even nog los van het feit dat sommigen uberhaupt weinig rating partijen spelen.)

  Op zo’n toernooi kom je in een andere speelgroep (alleen leeftijdsgenoten en dus geen gemengde groep) en omdat rating niet absoluut is, maar relatief tov van de rest van de groep kan dat flinke verschillen opleveren.

  Om kinderen af te gaan rekenen omdat hun rating in de ene groep hoger is dan in een andere groep is volstrekte onzin. Het geeft vooral aan dat iemand veel te gefixeerd is op dat getalletje en dat hij/zij er verder weinig van begrepen hebt. En dan uit ik mij nog vriendelijk.

  Mensen die een bepaald voordeel hebben gehad bij het behalen van hun rating zullen altijd “onderpresteren” als je ze in een groep zet met mensen die dat voordeel nooit hebben gehad en je vervolgens dat voordeel weghaalt. Zo werkt rating.

  Net zoals schakers die kunnen zien, in een groep met blinde schakers, ook onderpresteren tov hun rating als niemand meer zijn zicht mag gebruiken.

  Dus zijn de Nederlandse kinderen overrated ? Zijn de andere kinderen underrated ? Geen van beiden, allebei, kies maar wat. Het heeft niks met elkaar te maken als het andere groepen zijn.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.