Schaakfestival Groningen: 1e ronde

Het schaakfestival is weer van start gegaan. Deze editie heeft een veel sterker deelnemersveld dan vorig jaar. Er doen maar liefst 10 grootmeesters mee naast een hele rits aan internationaal- en fidemeesters. Het is altijd een beetje de vraag wat je van zo’n eerste ronde kunt verwachten. Ik concentreer me op de verrassingen.

Tiviakov wist niet te winnen van Kobe Smeets. Het was over het geheel geen hele sterke partij van de grootmeester.  22. … Lxc3?! was een tikje dubieuze zet van Sergei. Want waarom het loperpaar opgeven in ruil voor een niet al te sterk paard? Tiviakov had zelfs een beetje in moeilijkheden kunnen komen als wit op de 24e zet een kwaliteit had geofferd. Toegegeven: de computer ziet zoiets meteen, maar een mens heeft er denk ik veel meer moeite mee.

Rick Lahaye ging ten onder in een nogal onregelmatige partij tegen Prajit Kai Kumar. Het ratingverschil is aanzienlijk. Maar daar trok wit zich weinig van aan. Nadat hij een tijdje slechter had gestaan kantelde de partij steeds meer in zijn voordeel. Overigens waren er daarna nog diverse kansen voor zwart om alsnog een half puntje binnen te halen.

Een andere verrassing was de nederlaag die Machteld Van Foreest (2344) leed Gachatur Kazarjan (2078). Helaas kan ik u deze partij niet tonen. In plaats daarvan heb ik wel twee partijen van de mensen die schaaksite zo mooi in de lucht houden. Dimitri Reinderman deed wat je van hem mag verwachten: winnen. Dimitri is natuurlijk een van de favorieten voor de eindzege.

Met Herman Grooten liep het helaas niet zo goed af. Hij stond vrijwel de hele partij wat minder. Maar het ging pas op de 25e zet verder mis. Daar speelde Herman 25. … Kh8 waar 25. … h6 veel beter was. Uiteindelijk liep de zwarte koning in een matnet.

Uitslagen/partijen

Naschrift

Ik ben u een excuus verschuldigd dat dit verslag zo laat verschijnt. Het is een beetje de bekende mosterd na de maaltijd. Een deel van de oorzaak ligt bij de organisatie van het toernooi. Die verdient een flinke oorvijg. De website is slecht bijgewerkt. Uw verslaggever zocht gisteren lange tijd naar de paring, partijen en andere gegevens. Maar die zijn niet of moeilijk te vinden. Als u de belangrijkste partijen wilt volgen, kunt u het beste naar Lichess.org gaan. Want daar heeft u een goed overzicht en kunt u snel van de ene naar de andere partij schakelen. Overigens moest ik de organisatie er op attenderen dat dit aanvankelijk ook niet in orde was. Verder vindt u er vooral veel lege pagina’s en ook geen foto’s want die pagina is van voorgaande jaren. Het andere deel neem ik voor mijn rekening. Dat had met pure frustratie te maken. En dat is natuurlijk niet goed.

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven was hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

12 Reacties

 1. Avatar
  sake jan de boer 22 december 2023

  Volkomen terechte oorvijg!

  Inderdaad urenlang na het begin geen publicatie van de indeling op de site. Dank voor de Lichess link. Zelfs nu – aan het eind van dag twee – behalve de Livechess menukeuze geen enkel linkje te vinden naar andere sites. Onder Toernooi-Partijen/Pgn staan alleen partijen van 2022 (plaats die toch in het Archief). En zo zijn er meer zaken.

  Overigens bepaald niet ongebruikelijk in de schaakwereld. Het besef dat er misschien geïnteresseerden zijn die op afstand het toernooi willen volgen, lijkt vaker volledig te ontbreken. Terwijl het zo’n kleine moeite is. Ik zal er nooit aan wennen.

  Nu nog afwachten of we op de beruchte laatste dag een melding tegemoet kunnen zien van de toernooiwinnaar. Zal wel 2024 worden 🙁

   

 2. Avatar
  FlatlandR 23 december 2023

  Altijd +1 voor organisatoren. Gaat wel eens iets mis, en er moet geïmproviseerd worden.

  En -1 voor zeurders.

 3. Avatar
  ErwinenMax 23 december 2023

  Fijn dat je Groningen ook volgt Michel! Je hebt misschien al gezien dat we Thomas (en ook Nick) volgen met het schaakvlog, en we gaan er ook naartoe volgende week.

  Willen jullie dan wel of geen post-round interviews? En wat is de beste vraag die je zou stellen na een partij? GRoeten Erwin

  Wat betreft het online volgen: ik had ook al gemaild met de organisatie over de link naar chessresults, die werd toen heel snel aangepast. Als je hoort hoeveel moeite het kost om alles up to date te krijgen (ook de partijen op de platforms) dan krijg je steeds meer respect voor de organisatie…

 4. Avatar
  sake jan de boer 23 december 2023

  Een paar linkjes op de site moest toch niet héél moeilijk zijn, dachten wij persoonlijk… Maar we gaan richting Kerst en laten ons dus lief zijn voor elkaar.. 😉

  Vandaag – vanaf het begin, eerder zelfs – een livestream, goed zo Chessfestival! Morgen wordt het nog beter: met commentaar  erbij van Sipke Ernst en Daniel Meijer. De liveblog van Peter Boel is zoals altijd dik in orde, ook vandaag weer zeer to-the-point… 😉

  En dan te weten dat het feest pas echt losbarst na de kerstdagen. We zien jullie Erwin en Max!

 5. Avatar
  sake jan de boer 23 december 2023

  laten=laat

  En o ja, nu het weer in de oude vertrouwde ACLO zaal is, maar liefst 30 live borden! Alles vergeven en vergeten, chapeau.. :-)!

 6. Avatar
  Koen L 24 december 2023

  Hallo Michel,

  Mooi dat de Schaaksite verslagen schrijft gedurende het toernooi!

  Misschien handig om tips direct richting organisatie te sturen. Daar zijn ze vast blij mee!
  Een excuus verhullen in een vingerwijzing is nooit zo sterk, of netjes. Ik kan je vertellen dat de vrijwilligers van de organisatie geen moment niet bezig zijn geweest deze week. Dan is zo’n nabrander vanuit een luie zetel niet even prettig.

   • Avatar
    sake jan de boer 25 december 2023

    Michel had doodgewoon een punt toen hij zei dat de website slecht was bijgewerkt, meer niet. Totaal niks mis mee om dat in een commentaar op te nemen, en al helemaal geen nabrander vanuit een luie (pardon?!) zetel. Daarbij: niemand heeft hier ergens beweerd dat de vrijwilligers niet hard genoeg gewerkt zouden hebben, laat staan – om jouw bewoordingen te gebruiken – dat die lui zouden zijn geweest; dus dat doet niet ter zake. Over nabrander gesproken…

     

 7. Avatar
  Arno Eliëns 25 december 2023

  Het was interessanter geweest om te vermelden dat de organisatie een zodanig internationaal deelnemersveld bijeen weet te brengen, dat voor titelnormen de buitenlanderregel niet van belang is. De afgelopen jaren is dat in veel Nederlandse toernooien niet gelukt. Klasse!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.