Schaakfestival Groningen: 2e ronde

De ratingverschillen worden al kleiner in de 2e ronde. Niet alle hoger gerate spelers konden hun ratingvoordeel benutten en een aantal kwam er zelfs goed weg. Met ook een aantal mooie aanvalspartijen op de lagere liveborden deze ronde, was er genoeg om van te genieten.

We gaan van boven naar beneden, beginnend op bord 1. Wellicht kent deze partij de grootste blunder die je dit toernooi op dit bord gaat vinden. In een Litouws onderonsje tussen GM Kazakouski en FM Stremavicius schoot laatstgenoemde uit de startblokken met een scherpe opening. Stukje bij beetje werd het voordeel voor de Fidemeester uitgebouwd en had hij met zo’n 48 minuten op de klok een royale uitgangspositie tegen de zwoegende Grootmeester die nog 5 minuten op de klok had. Zie hieronder wat er vervolgens gebeurt:

Borden 2 tot en met 6 kenden (bijna allemaal) evenwichtige partijen. Op de borden 2, 4 en 6 moesten drie Grootmeesters berusten in een halfje tegen respectievelijk drie Fidemeesters. Nederlandse topper Reinderman kon in een rustig potje een plusje niet uitbouwen tegen de Indiase Nagarkasse, terwijl de volgende Litouwse Grootmeester Stremavicius (ik vermoed de oudere broer van) in een scherpe partij tegen Onno Elgersma maar één kans kreeg om voordeel te pakken en dit niet deed. Op bord 6 speelde FM Zyon Kollen geïnspireerd tegen GM Krasenkow, spelend op winst, maar meer dan een bescheiden plusje werd het nooit. Borden 3 en 5 kenden wel beslissingen. Bord 5 reglementair, bord 3 na een interessant gevecht. Indiase Chakravarty vergiste zich echter ogenschijnlijk in een matnet of vergat ‘gewoon’ even dat de loper op d3 ook nog instond. Met een stuk minder op het bord maakte GM Romanov het gedecideerd af.

Borden 7 tot en met 12 zaten vervolgens vol vuurwerk, met genoeg materiaal voor een paar trainingen. Een paar hoogtepunten uit deze partijen:

GM Thomas Beerdsen stuurde op zijn bekende creatieve manier FM Leandro Slagboom al snel het bos in. Met 12.f4! begonnen de problemen. Hoewel deze volgens de computer objectief nog te behappen waren, vond Slagboom slechts eenmaal niet de enige zet. Dat bleek genoeg voor Beerdsen, die de koning van Slagboom vastzette in het midden en vervolgens bestookte:

Op bord 8 speelde Roemeense Grootmeester Nevednichy een voordeeltje rustig uit in het eindspel tegen Indiase FM Magendru en op bord 9 vond de Roemeense IM Irina Bulmaga juist een aanval na een partij die lange tijd gelijk op ging tegen de Ierse IM Kanyamarala. Op bord 10 dacht ervaren IM De Jong vast zijn jonge IM de Winter te verrassen met een vertraagde Alapin tegen het Siciliaans. Niets was minder waar. De Winter was op en top voorbereid en stak met zet 6…g5!? het bord in brand.

De rest van de partij kende genoeg motieven om een heel verslag aan te wijden. Hieronder de hele partij:

Bord 11 was wellicht de strakste aanvalspot van de dag. De partij had zo ongeveer alles: een vroege aanval, mooie opbouw en een dameoffer! De computer toont echter een vuiltje aan in de hevige tijdnoodfase. Gelukkig voor FM Dengla strafte Prajit Kumar hem niet af en kon hij alsnog afsluiten met een mooie mat. Hieronder de partij vanaf zet 11.

Tot slot de laatste livepartij van de dag. IM Maatman vergiste zich tegen de Letse Agnesa Ste Ter-Avetisjana en kwam in een speelbaar maar verloren eindspel terecht. Zijn tegenstandster speelde geduldig verder en bouwde het voordeel uit. De wedstrijd leek gestreden, totdat Maatman net even wat leper was en er op de valreep toch nog een remise uitsleepte. Erg instructief, kijk nog even mee.

Over Bram Klapwijk

Ik ben een schaaktrainer en schaakliefhebber. Met name de aanval vind ik erg interessant, maar voor bijna alles dat met schaken te maken heeft kan je me wel porren. Ik heb een eigen Youtube kanaal: Schaakplezier!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.